Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελληνοτουρκική άσκηση «γνωριμίας»

Ενα πρώτο βήμα «γνωριμίας», στα πλαίσια την ελληνοτουρκικής στρατιωτικής συνεργασίας που προωθείται υπό τη σκέπη του ΝΑΤΟ, με άλλοθι τη μείωση την έντασης στο Αιγαίο, πραγματοποιείται με την άσκηση επικοινωνιών μεταξύ δύο πολεμικών πλοίων από Ελλάδα και Τουρκία, που θα διεξαχθεί στις 23 Σεπτέμβρη.

Πρόκειται για την πρώτη κοινή ελληνοτουρκική στρατιωτική εκπαίδευση, όπου οι δύο φρεγάτες θα κάνουν ένα τεστ λειτουργίας των συστημάτων επικοινωνιών που διαθέτουν. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της διέλευσης του τουρκικού πολεμικού πλοίου από το Αιγαίο και όταν αυτό θα έχει φθάσει ανοιχτά στις ακτές της Κρήτης, όπου στην ίδια περιοχή θα πλέει και ελληνικό πλοίο, θα γίνει έλεγχος συχνοτήτων και ανταλλαγή μηνυμάτων ανάμεσα στα δύο πλοία. Πάντως από ελληνικές στρατιωτικές πηγές γίνεται προσπάθεια υποβάθμισης του γεγονότος με τον ισχυρισμό ότι κάτι τέτοιο είναι σύνηθες μεταξύ πολεμικών πλοίων διαφόρων χωρών, ωστόσο δεν είχε γίνει ποτέ μεταξύ ελληνικού και τουρκικού. Επίσης, αποσυνδέουν την κίνηση αυτή από τα λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο.

Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη κίνηση εκ των πραγμάτων έρχεται να λειτουργήσει ως μήνυμα υπέρ της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου το κλίμα για την τουρκική ένταξη έχει βαρύνει. Αποτελεί μία κίνηση, μαζί με τη μείωση των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο που καταγράφεται τον τελευταίο καιρό, που θέλει να εμφανίσει βελτίωση στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών προβλημάτων. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα επισκέφθηκε την Τουρκία ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Π. Χηνοφώτης, ενώ εντός του 2006 αναμένεται στην Αθήνα ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας στρατηγός Μπουγιούκανιτ, ενώ για το Νοέμβρη έχει προγραμματιστεί κοινή άσκηση κομάντος - διασωστών στην Κωνσταντινούπολη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ