Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μοιάζει με ανέκδοτο

Γρηγοριάδης Κώστας

Για το θέμα της «διαφθοράς», που βρίσκεται τις τελευταίες μέρες στην κορυφή της επικαιρότητας, μίλησε χτες ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, ο οποίος δήλωσε με ύφος ...αρχικαρδιναλίου: «Είμαστε αποφασισμένοι οτιδήποτε παραμορφώνει τη λειτουργία των αγορών να το σπάσουμε και να το εξουδετερώσουμε».

Αναφερόμενος στην έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την ύπαρξη καρτέλ στην αγορά, καθώς και για την υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ που εξετάζει η Δικαιοσύνη, ο υπουργός μίλησε για «παθογένειες και αγκυλώσεις του συστήματος στις αγορές, οι οποίες υπήρχαν» και τις οποίες η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να αντιμετωπίσει με την εφαρμογή «σύγχρονης και αποτελεσματικής νομοθεσίας».

Ούτε λίγο - ούτε πολύ, ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης υπόσχεται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας στην αγορά - τις συνέπειες των οποίων ακριβοπληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα - με τον ίδιο τρόπο που τα «έλυσαν» και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Με την παραπέρα απελευθέρωση των αγορών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού. Δηλαδή, με εργαλεία που επιτρέπουν στους μεγαλοεπιχειρηματίες να φουσκώνουν ανεξέλεγκτα τις τιμές (είτε με καρτέλ, είτε με άλλο τρόπο), για να αυγατίζουν τα κέρδη τους, λένε πως θα περιορίσουν την κερδοσκοπική ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου. Ποιον νομίζετε πως κοροϊδεύετε, κύριε υπουργέ; Γιατί για τους κερδοσκόπους και την αγορά, με «παθογένεια» ή με «υγεία», δουλεύει η κυβέρνησή σας όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ. Ο λαός να βγάλει συμπεράσματα για να καταργήσει και την αγορά και τους υπηρέτες της.

Κέρδη μεγάλα και ... υγιή

Τούτες τις μέρες που περισσεύουν οι ειδήσεις και τα δημοσιεύματα για τους «νονούς» της Υγείας, τους στημένους διαγωνισμούς και τα σκάνδαλα στις προμήθειες των νοσοκομείων, δημοσιοποιήθηκαν και τα αποτελέσματα - τα επίσημα φυσικά - των επιχειρήσεων Υγείας.

Η «Ναυτεμπορική» (13/9/2006) πληροφόρησε ότι στην τριετία 2003-2005 ο ιατρικός κλάδος αύξησε τις πωλήσεις του κατά 29,71%, τα έσοδά του από προμήθειες και λοιπές πηγές κατά 42,51%, τα προ φόρων κέρδη του κατά 56,54% και το ενεργητικό του κατά 37,49%. Και προχτές η HELLASTAT ανέφερε ότι εφτά στις δέκα επιχειρήσεις στο χώρο της Υγείας είναι κερδοφόρες και ότι η αποδοτικότητα των κεφαλαίων κινείται σταθερά γύρω στο 25% την τελευταία πενταετία. Δηλαδή, αν κάποιος το 2001 επένδυσε 100 ευρώ, στο τέλος του χρόνου είχε κέρδος 24,4% και στα τρία επόμενα χρόνια απόσβεσε το κεφάλαιό του.

Χώρος με τα καλύτερα κέρδη η Υγεία. Αλλά εκεί που υπάρχουν τα μεγαλύτερα κέρδη εκεί γίνονται και οι αγριότερες πληρωμές απ' τα λαϊκά στρώματα. Στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας κινούνται σταθερά μεταξύ 45-47%. Κι όλα αυτά γιατί - όπως περιγράφει κυνικά η έκθεση της HELLASTAT - η «απελευθέρωση της αγοράς παροχής υπηρεσιών Υγείας έθεσε τους όρους της επιχειρηματικής δραστηριοποίησης, σε ένα περιβάλλον που ο δημόσιος τομέας παραδοσιακά εμφανίζει αδυναμίες ανταπόκρισης». Σ' αυτό το περιβάλλον άρχισε να ευδοκιμεί και η «διάδοση των ιδιωτικών ασφαλιστήριων συμβολαίων ιατροφαρμακευτικής κάλυψης».

Η «απελευθέρωση της αγοράς παροχής υπηρεσιών Υγείας» υπήρξε η κορωνίδα της εκσυγχρονιστικής λογικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Αλλά σχεδιάζεται απ' την κυβέρνηση της ΝΔ η επέκτασή της μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Και τα δυο κόμματα διαγκωνίζονται - διαφωνώντας μόνο ως προς τον τρόπο - στις εκχωρήσεις τομέων των νοσοκομείων, ενώ νομοθετούν ακριβώς τις ίδιες απαλλακτικές διατάξεις: Να μπορούν δηλαδή να εκχωρούν διάφορους τομείς ακόμα και αν αυτή η εκχώρηση στοιχίζει ακριβότερα απ' την πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων στους ίδιους τομείς.

Πρόκειται για μια εξόχως αντιλαϊκή λογική που προωθεί ο σημερινός υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος - όπως και ο προκάτοχός του και νυν υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι πολλά άλλαξαν στη χώρα μας τα τελευταία 15 χρόνια και ο ιδιωτικός τομέας κινείται όλο και περισσότερο παράλληλα με τον δημόσιο, ανεβάζοντας τους δείκτες του ανταγωνισμού. Η εξέλιξη αυτή δεν πρέπει να μας φοβίζει», δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στη «Ναυτεμπορική» στις 24/7/2006. Οπερ σημαίνει άκρατη εμπορευματοποίηση, άκρατη δράση των ιδιωτών στο χώρο.

Ομως, τα λαϊκά στρώματα έχουν κάθε λόγο να φοβούνται ότι σε λίγο δε θα μπορούν να έχουν υπηρεσίες Υγείας αν δεν ξεπουληθούν. Και το φόβο τους πρέπει να τον εκφράσουν μαυρίζοντας στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές τους υποψήφιους που στηρίζουν τα κόμματα τα οποία εμπορευματοποίησαν το κοινωνικό αγαθό της Υγείας. Να υπερψηφίσουν τους υποψήφιους που στηρίζουν το ΚΚΕ, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, το ΔΗΚΚΙ και η Κομμουνιστική Ανανέωση, που αντιπαλεύουν - και θα αρνηθούν ως δημοτικοί και νομαρχιακοί άρχοντες να εφαρμόσουν - τις πολιτικές εκείνες που θέλουν τις νομαρχίες και τους δήμους ως επιχειρηματίες που παράγουν υπηρεσίες και έργο στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής αποσκοπώντας σε κερδοφόρα δραστηριότητα.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

ΠΑΣΟΚ και καρτέλ

«

Τα 2/3 της διαφήμισης σε όλα τα κανάλια είναι από τη γαλακτοβιομηχανία που δίνει σημείωμα και λίστες προεκλογικά ποιους θα στηρίξουν τα κανάλια για να βγάλουν στα παράθυρα, τους οποίους τους βλέπετε κάθε βράδυ να λένε παπαγαλίες και ανοησίες μόνο για τους κουμπάρους. Κουβέντα για το καρτέλ».

Προφανώς, κάτι θα ξέρει παραπάνω για να τα λέει αυτά ο Στ. Τζουμάκας, αφού είχε θητεύσει υπουργός Γεωργίας επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Προφανώς, ισχύει και η άλλη καταγγελία του (χτες στον «Αλφα 9,89») ότι το καρτέλ της γαλακτοβιομηχανίας «κατόρθωσε να προσεταιριστεί πολιτικούς», όπως και ότι «έχει φτιάξει και κοινοβουλευτική ομάδα μέσα στη Βουλή». Ομως οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν που έκαναν ό,τι μπορούσαν να ενισχύσουν (όλα) τα καρτέλ; Δεν προχώρησε στην εφαρμογή της ΚΑΠ που άνοιξε το δρόμο για την απρόσκοπτη δράση των καρτέλ; Ειδικά για τη γαλακτοβιομηχανία, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δε μετέτρεψαν τους συνεταιρισμούς σε Ανώνυμες Εταιρείες, δεν ξεπούλησαν συνεταιριστικά εργοστάσια («Ολυμπος», «Αγνό» κ.ά.); Επί ΠΑΣΟΚ δε γιγαντώθηκε τόσο το συγκεκριμένο καρτέλ γάλακτος όσο και στους άλλους κλάδους της οικονομίας; Οι εκ των υστέρων οργισμένες καταγγελίες δεν πείθουν κανένα. Το ΠΑΣΟΚ έχει «δεθεί» με χιλιάδες νήματα με τα καρτέλ...

Αυταρχική κατρακύλα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η χρήση αστυνομικής βίας και δακρυγόνων αποτελεί την πρώτη απάντηση της κυβέρνησης στα αιτήματα των διαδηλωτών, όπως επιβεβαιώνεται και από τις χτεσινές απροκάλυπτες επεμβάσεις των δυνάμεων καταστολής αρχικά στους εργαζόμενους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στον Πειραιά και στη συνέχεια στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα, στα δικαστήρια του Πειραιά η αστυνομική βία και η εγκληματική χρήση δακρυγόνων έγινε δίχως την τυπική εντολή του εισαγγελέα, πράγμα που αποδεικνύει ότι οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν «δικές τους» εντολές όσον αφορά τη χρήση βίας.

Δεν ξενίζει, βέβαια, η αυταρχική κατρακύλα της κυβέρνησης, ακριβώς γιατί συμβαδίζει με την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης που οξύνει τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Οι ανοχές, οι αυταπάτες και οι φιλολαϊκές μάσκες καταρρέουν... Κι όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δε δίστασε χτες να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση σέβεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στις διαδηλώσεις. Κανέναν όμως δεν ξεγελά αυτή η θλιβερή διγλωσσία. Εκτός των άλλων η κυβέρνηση απλά ανέβαλε και δεν έχει παραιτηθεί από την επιδίωξή της να συρρικνώσει το δικαίωμα στις διαδηλώσεις.

Ο «τέντζερης» και το «καπάκι»

Οι θέσεις του υπουργού Ανάπτυξης, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της «διαφθοράς» - που διατυπώθηκαν σε σχετική εκδήλωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), με αφορμή την «ημέρα του εμπορίου» - δεν πέρασαν απαρατήρητες. Συγκίνησαν τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Δ. Αρμενάκη, ο οποίος, αναφερόμενος στο θέμα των καρτέλ, δήλωσε πως η Συνομοσπονδία είναι «100% αντίθετη σε φαινόμενα στρεβλώσεων της αγοράς», ενώ στη συνέχεια κάλεσε τους καταναλωτές να ...αυτοπροστατευτούν από τους κερδοσκόπους μέσα από «ένα σωστά οργανωμένο καταναλωτικό κίνημα»!

Εμμέσως πλην σαφώς, και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής μέτρων και πολιτικών για την παραπέρα απελευθέρωση των αγορών σαν το «φάρμακο» αντιμετώπισης της ακρίβειας και της κερδοσκοπικής ασυδοσίας. Και βέβαια, αξιοποιώντας την παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης, ο Δ. Αρμενάκης ζήτησε - μεταφέροντας τις αξιώσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών - «να σταματήσει το κράτος να κάνει τον επιχειρηματία, να προωθηθούν με ταχύτητα οι διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία και να υπάρξει διάλογος με τη συμμετοχή όλων για το Ασφαλιστικό».

Δηλαδή, να προχωρήσει η κυβέρνηση στη λήψη μέτρων, που οδηγούν στη διεύρυνση της κερδοσκοπικής ασυδοσίας.

Αντί άλλου σχολίου, εδώ ισχύει το γνωστό «κύλησε ο τέντζερης» και βρήκε το «καπάκι»...

Φάρσα, η «έρευνα» στο ΙΚΑ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πριν λίγες ημέρες, όταν «έσκασε» στη δημοσιότητα το σκάνδαλο για τη μη καταβολή από τις επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν δημόσια έργα των ανάλογων εισφορών στο ΙΚΑ, η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης οχυρώθηκε πίσω από τον ισχυρισμό ότι διεξάγεται έρευνα, γιατί η υπόθεση έχει βάθος και πως μετά από ένα μήνα η έρευνα θα έχει ολοκληρωθεί.

Και όμως την ίδια στιγμή που υποτίθεται πως γίνεται αυτή η περιβόητη έρευνα, για να εντοπιστούν αυτοί που κατακλέβουν το ΙΚΑ, το υπουργείο Απασχόλησης ετοίμαζε ρύθμιση για την απαλλαγή όλων των επιχειρήσεων που αναλαμβάνουν δημόσια έργα από την καταβολή στο ΙΚΑ εισφορών και προστίμων.

Ετσι, όπως προκύπτει από τη γνωμοδότηση της ΟΚΕ που έδωσε χτες στη δημοσιότητα για το νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει και τις ρυθμίσεις των χρεών προς το ΙΚΑ, στη χαριστική ρύθμιση εντάσσονται εκτός των άλλων και «οι εταιρείες που εκτελούν έργα για λογαριασμό του δημοσίου κατά παραχώρηση ή εργολαβία»..!

Δηλαδή, με το ένα χέρι υποτίθεται ότι το υπουργείο «ψάχνει» αυτούς που κλέβουν το ΙΚΑ και με το άλλο έχει ετοιμάσει ρύθμιση που νομιμοποιεί την κλοπή και απαλλάσσει τους κλέφτες απ' όλες τις συνέπειες.

Φάρσα; Οχι. Πρόκειται για ψυχρή και συγκεκριμένη πολιτική υπέρ των επιχειρηματιών και σε βάρος των εργαζομένων και του ΙΚΑ. Οσο δε για τον πόλεμο κατά της διαφθοράς και τα υπόλοιπα, αποδεικνύεται ότι όλα αυτά είναι μόνο για τα δελτία των «ειδήσεων».

Οι «ακομμάτιστοι»

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο ένας «ακομμάτιστος» στηρίζει τον άλλο «ακομμάτιστο» και όλοι μαζί, ντυμένοι στα πράσινα, παλεύουν να οδηγήσουν το ΠΑΣΟΚ στη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης. Προχτές, λοιπόν, ο Στέφανος Μάνος, ανεξάρτητος βουλευτής που εκλέχθηκε με το ΠΑΣΟΚ, δήλωσε τη στήριξή του στον Γιάννη Μπουτάρη, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, αναφωνώντας πως είναι ο μοναδικός υποψήφιος δήμαρχος που δε στηρίζεται από κόμματα. Προηγούμενα, δήλωσε με βαθυστόχαστο ύφος πως «η πόλη θα αλλάξει όψη όταν τα κόμματα μπουν στο περιθώριο».

Θυμίζουμε πως πριν λίγο καιρό ο ίδιος ο Γιάννης Μπουτάρης παραδέχτηκε δημόσια πως ήθελε και επιδίωξε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Επίσης θυμίζουμε πως στην παράταξή του «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» σημαίνοντα ρόλο παίζουν επίσης δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο Π. Αβραμόπουλος και ο Λ. Ζαχαριάδης, που ανακοίνωσαν ότι στόχος της «Πρωτοβουλίας» είναι να οδηγήσουν το ΠΑΣΟΚ στη διοίκηση του δήμου σε συνεργασία με άλλες προοδευτικές(;) δυνάμεις.

Οχι, δεν είναι σχιζοφρενείς. Είναι υποκριτές. Γιατί και σε κόμματα ανήκουν και την πολιτική της άρχουσας τάξης υπηρετούν. Το ομολογούν, άλλωστε, μέσα από τα προγράμματά τους. Προσπαθούν απλά να παραπλανήσουν το λαό για να κλέψουν ευκολότερα την ψήφο του. Σ' αυτό το παιχνίδι ο λαός της Θεσσαλονίκης όχι μόνο δεν πρέπει να παίξει, αλλά μπορεί να τ' ανατρέψει. Εχει επιλογή. Να τους μαυρίσει. Και αυτούς και τους άλλους παρόμοιους του νυν δημάρχου. Μπορεί να κρατήσει την ελπίδα ζωντανή ψηφίζοντας «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα», την παράταξη της αγωνιστικής συμμαχίας.

Εκλογικά «παραμάγαζα»

Σε «μαγαζάκι» - εκλογικό κέντρο της ΝΔ για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές έχουν μετατρέψει οι ηγεσίες τους το Σύλλογο Αναπήρων Πολιτών και το Σύλλογο Πολυτέκνων Νομού Κιλκίς! Οι υποψήφιοι της ΝΔ «μοστράρουν» με τις αφίσες τους στις τζαμαρίες των γραφείων των συλλόγων, που φαίνεται πως χρησιμοποιούν νέους τρόπους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αναπήρων, δηλαδή ρουσφετολογικά και ψηφοθηρικά.

Βέβαια, η συγκεκριμένη «πρωτοτυπία» έρχεται να συμπληρώσει το «λαμπρό» ιστορικό του Συλλόγου Αναπήρων Πολιτών Ν. Κιλκίς, στη νοθεία και τη χειραγώγηση της θέλησης των αναπήρων. Ο Σύλλογος αποτελεί μια από τις πιο τρανταχτές περιπτώσεις νοθείας στο τελευταίο συνέδριο της ΕΣΑμεΑ, αφού στις εκλογές που έγιναν για αντιπροσώπους στο συνέδριο φαίνεται ότι σε 7 ώρες ψήφισαν 1.574 ανάπηροι - δηλαδή ένας ανά 0,28 δευτερόλεπτα(!) - ενώ 1.500 ανάπηροι δεν ψήφισαν ούτε σε νομούς όπως της Θεσσαλονίκης ή της Πελοποννήσου! Και στους καταλόγους για περίπου 900 ανάπηρους υπάρχει η υπογραφή δυο - τριών ανθρώπων!

Είναι η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και η συμβιβασμένη στάση της ηγεσίας της ΕΣΑμεΑ και τοπικών συλλόγων που έχει οδηγήσει σε αυτά τα άθλια φαινόμενα. Την εξαθλίωση των ΑμεΑ απ' τα φτωχά λαϊκά στρώματα να την εκμεταλλεύονται οι λίγοι και... εκλεκτοί από το χώρο της εξουσίας, προκειμένου να υφαρπάζουν ψήφους. Σ' αυτούς, όπως και στα κόμματα της πλουτοκρατίας που υπηρετούν, πρέπει να γυρίσουν την πλάτη η πλειοψηφία των αναπήρων και οι οικογένειές τους και μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα να παλέψουν για ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με αφορμή το γάλα

Ολοι αυτοί που έχουν αναγάγει τον ανταγωνισμό σε επιδίωξη εθνικών διαστάσεων δεν τολμούν να ξεστομίσουν την παραμικρή αλήθεια για την ουσία και το περιεχόμενο αυτού του στόχου, αλλά η αχλή για τις δήθεν θετικές επιπτώσεις του δεν μπορεί επ' ουδενί να την κρύψει. Ποια είναι αυτή; Οτι τα πάντα, που συνδέονται με την ανταγωνιστικότητα, είναι απόλυτα συνυφασμένα με την επιχειρηματικότητα, άρα με την κερδοφορία των επιχειρήσεων και την ενίσχυση της δύναμης των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.

Η περίπτωση του κλάδου των γαλακτοκομικών είναι χαρακτηριστική. Μια δυο δεκαετίες ήταν αρκετές για να αλλάξει άρδην η εικόνα που υπήρχε. Η όξυνση του ανταγωνισμού, ή, αλλιώς, η τακτική της οικονομικής εξουθένωσης των οικογενειακού χαρακτήρα μικρών επιχειρήσεων εκ μέρους των μεγαλύτερων, οδήγησε πολλές εκατοντάδες μονάδες παραγωγής γάλακτος στο οριστικό κλείσιμο. Ακολούθησε μια δαιδαλώδης διαδικασία εξαγορών, συγχωνεύσεων και απορροφήσεων και φτάσαμε στο σημείο να κυριαρχούν τρεις τέσσερις μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, μονοπώλια.

Τα αποτελέσματα, παρά τα όσα μπορεί να κομπάζουν οι θιασώτες της ελεύθερης αγοράς, ήταν καταστροφικά: Οι τιμές παραγωγού στο γάλα έχουν καθηλωθεί σε επίπεδα προηγούμενων δεκαετιών. Οι λιανικές τιμές έχουν φτάσει σε απίθανα υψηλά επίπεδα, κάνοντας αλλεπάλληλα ρεκόρ. Οι καταναλωτές, εκτός από τα επιχειρηματικά κέρδη και τις ποικιλόμορφες κομπίνες, πληρώνουν μέχρι λεπτού και τις ακριβοπληρωμένες διαφημιστικές καμπάνιες που απαιτούν οι συνθήκες ...ανταγωνισμού. Οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές αμφίβολης ποιότητας γάλακτος είναι καθεστώς. Οι προδιαγραφές της ποιότητας προσαρμόστηκαν στις δυνατότητες και τα σχέδια των επιχειρήσεων, μέχρι που το παστεριωμένο - δήθεν φρέσκο - γάλα είναι ήδη διάρκειας πέντε ημερών και πάει για εφτά. Σ' αυτήν τη φάση, ντόπιοι και ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι ετοιμάζονται για τη νέα επίθεση, με στόχο το ξαναμοίρασμα της αγοράς.

Οι διάφοροι προπαγανδιστές της επιχειρηματικότητας και της απελευθερωμένης αγοράς, αντί για οποιοδήποτε σοβαρό επιχείρημα, μας δουλεύουν και προκαλούν. Προτείνουν να αντιμετωπίσουμε τα παραπάνω προβλήματα, αναθέτοντας στους ίδιους τους επιχειρηματίες να καθορίζουν τα πάντα που συνδέονται με τον κλάδο τους. Αυτοί να αποφασίζουν τι γάλα θα ρίχνουν στην αγορά, τι πρώτη ύλη θα χρησιμοποιούν, τι κοστολόγια θα μαγειρεύουν, τι θα γίνει με τους κτηνοτρόφους, τι θα γίνει με τις λιανικές τιμές.

Μόνο που η πραγματική λύση βρίσκεται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Ας πούμε στη δημιουργία ενός μεγάλου και σύγχρονου ομίλου επεξεργασίας γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, που θα ανήκει στο κράτος, όχι το σημερινό, αλλά αυτό των εργατών και των συμμάχων τους, δηλαδή στην κοινωνία, και θα συνεργάζεται με άλλους κρίκους της λαϊκής οικονομίας, όπως οι μονάδες παραγωγής μέσων παραγωγής ή το εμπόριο. Αποκλειστικό του μέλημα θα είναι η τροφοδοσία με διάφορες, υψηλής ποιότητας, ποικιλίες προϊόντων, που θα παρασκευάζονται με ελεγχόμενη πρώτη ύλη από τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι θα εργάζονται και θα παράγουν με στήριξη του κράτους. Τα προϊόντα θα έχουν απόλυτα προσδιορισμένες φτηνές λιανικές τιμές, αφού δε θα υπάρχουν τα βαρίδια του επιχειρηματικού ανταγωνισμού και του κέρδους, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για νοσοκομειακές μονάδες, παιδικούς σταθμούς και σχολεία, οικοτροφεία ηλικιωμένων κλπ. Κάποιοι θα πουν πως όλα αυτά φαντάζουν πολύ ρομαντικά. Ναι, αλλά είναι εφικτά. Γιατί, αν μη τι άλλο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, μόλις στο πρόσφατο παρελθόν, κάποιοι λαοί τα είχαν κάνει πράξη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ