Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΑΛΑΚΡΟ ΔΡΑΜΑΣ
Απειλή για ένα σπάνιο οικοσύστημα

Ενέργειες για την αποτροπή της καταστροφής του φυσικού τοπίου και του οικοσυστήματος της περιοχής Φαλακρού του Νομού Δράμας, ζητά, με Ερώτηση που κατέθεσε προχθές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι, «σύμφωνα με καταγγελίες οικολογικών οργανώσεων, σχέδια, που συντάχθηκαν χωρίς να δημοσιοποιηθούν στους πολίτες και τους φορείς της περιοχής και αφορούν τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού, απειλούν με σοβαρές καταστροφές και αλλοιώσεις το τοπίο και τους υπάρχοντες ευαίσθητους βιότοπους».

Ο Γ. Θεωνάς υπογραμμίζει ακόμα ότι η εν λόγω περιοχή περιλαμβάνεται στο δίκτυο «Φύση 2000», διαθέτει απειλούμενα και προστατευόμενα είδη χλωρίδας και πανίδας, εμπίπτει στο καθεστώς ζωνών ειδικής προστασίας και διαθέτει αξιόλογο τοπίο στην υποαλπική ζώνη. Στη συνέχεια, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ καλεί την Επιτροπή να τοποθετηθεί στα εξής: Αν έχουν κατατεθεί περιβαλλοντικές μελέτες για το συγκεκριμένο έργο, αν ναι, τι περιλαμβάνουν, αν όχι, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η Επιτροπή, προκειμένου να συνταχθούν και να γίνουν μελέτες αξιόπιστες, πλήρης και εμπεριστατωμένες, ώστε οι κατασκευές εκσυγχρονισμού να είναι ήπιες, με σεβασμό στο οικοσύστημα και την ιδιαιτερότητα του τοπίου και να προστατευτούν οι παρακείμενοι βιότοποι. «Μόνο έτσι θα δοθεί ένα συνολικό μήνυμα ότι οι προστατευόμενες περιοχές και το περιβάλλον γενικότερα είναι όντως αντικείμενο προστασίας και όχι έρμαιο των κατά καιρούς μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων», καταλήγει η Ερώτηση του Γ. Θεωνά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ