Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Θα μπαίνουν στη χώρα με προσύμφωνο

Σύμφωνα με προσχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών η μεταναστευτική πολιτική της χώρας προσαρμόζεται απόλυτα στις επιταγές των συμφωνιών «Σένγκεν» με βάση τις κατευθύνσεις της συνόδου του Τάμπερε. Υπό άμεση απέλαση όσοι σήμερα θεωρούνται παράνομοι

Με τις επιταγές των συμφωνιών «Σένγκεν» που θέλουν κλειστά τα σύνορα για τους οικονομικούς μετανάστες και αυστηρό έλεγχο κατά την παραμονή τους εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τήρηση, μάλιστα, καταλόγου «ανεπιθυμήτων», ευθυγραμμίζεται το προσχέδιο νόμου για τη «Μετανάστευση και παραμονή αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια» που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η υπουργός Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου.

Η... έγνοια της κυβέρνησης, όπως αποτυπώνεται στο προσχέδιο, έχει να κάνει μόνο με τη συμβολή των μεταναστών στην αύξηση των κερδών του κεφαλαίου, ενώ στο απυρόβλητο μένουν οι συνθήκες διαβίωσης και η ανάγκη αναβάθμισής τους. H κατεύθυνση αυτή είχε χαραχτεί, στις αρχές Σεπτέμβρη, στη Σύνοδο των 15 στο Τάμπερε - όπου, μπροστά στην αναμενόμενη αθρόα είσοδο μεταναστών από τρίτες χώρες και κυρίως από χώρες της Απω Ανατολής - αποφασίστηκε ο έλεγχος της εισροής τους, με βάση τις ανάγκες της οικονομίας της κάθε χώρας. Το πνεύμα της όλης Συνόδου, που διέπει και το εν λόγω σχέδιο νόμου, ήταν πως, θέλουμε επιλεγμένους μετανάστες, σε συγκεκριμένους κλάδους. Δηλαδή, θέλουμε μόνο όσους κάθε φορά κρίνει αναγκαίους το κεφάλαιο.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ξεφορτωθεί το κόστος από ρατσιστικές ενέργειες και πρωτοβουλίες που η πολιτική της καλλιεργεί, μεταφέρει σημαντικές ευθύνες στους Δήμους, οι οποίοι μετά τη συγκρότηση της Δημοτικής Αστυνομίας, εντέλλονται να διατηρούν και... κρατητήρια, όπου θα παραμένουν οι αλλοδαποί προς απέλαση! Χαρακτηριστικές πάντως της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στους μετανάστες, ήταν οι δηλώσεις της Β. Παπανδρέου πως το υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα εφαρμόσει το νόμο στις περιπτώσεις των αλλοδαπών που δεν έχουν προλάβει να πάρουν τη λεγόμενη πράσινη κάρτα, δηλαδή θα απελαύνονται. Σημειώνουμε ότι οι λεγόμενοι παράνομοι αλλοδαποί στη χώρα μας αγγίζουν τις 800.000, οι οποίοι μένουν ξεκρέμαστοι και με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου. Η υπουργός επιχείρησε να διασκεδάσει την παραπάνω δήλωσή της, λέγοντας πως όταν ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και για τους παραπάνω αλλοδαπούς που βρίσκονται στη χώρα μας. Ομως, σύμφωνα πάντα με την ίδια, το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε χθες, θα ψηφιστεί από τη σημερινή Βουλή μόνο αν οι εθνικές εκλογές διεξαχθούν κανονικά το Φθινόπωρο. Κάτι που όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δεν προβλέπεται...

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάρτιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, χωρίς προηγούμενο διάλογο με τα πολιτικά κόμματα και τους αρμόδιους κοινωνικούς ή συνδικαλιστικούς φορείς. Αυτό, είπε η υπουργός Εσωτερικών θα γίνει στο επόμενο διάστημα...

Τι προβλέπεται

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, ο συντονισμός της μεταναστευτικής πολιτικής ανατίθεται πλέον στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου συστήνεται κατά τα αμερικάνικα πρότυπα Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης. Στο διά ταύτα τον έλεγχο θα τον έχει πλέον μόνο η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και όχι σε συναρμοδιότητα με τη Διεύθυνση Ασφαλείας της αστυνομίας. Αντίστοιχες Υπηρεσίες ιδρύονται στις Περιφέρειες και θα λειτουργούν σε κάθε νομό της χώρας σε συνεργασία με τους δήμους. Με Προεδρικό Διάταγμα συστήνονται στα Ελληνικά Προξενεία Γραφεία Εύρεσης Εργασίας. Ο ΟΑΕΔ έχει στη διάθεσή του τις λίστες των Προξενείων και σε αυτές καταφεύγουν οι εργοδότες όταν χρειάζονται εργατικά χέρια. Η άδεια παρανομής των μεταναστών παύει να χορηγείται από τις αστυνομικές αρχές και η αρμοδιότητα αυτή περιέρχεται στο γενικό γραμματέα Περιφέρειας. Στην Περιφέρεια συνίσταται επίσης Επιτροπή Μετανάστευσης, η οποία, με προσωπική συνέντευξη με τον αλλοδαπό θα... ελέγχει την προσωπικότητά του!

Πέρα από τις παραπάνω διοικητικές αλλαγές, στο νομοσχέδιο ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις εισόδου και παραμονής των αλλοδαπών στη χώρα μας. Για να εξασφαλίσει ο αλλοδαπός την είσοδό του στη χώρα πρέπει να έχει θεώρηση εισόδου από την Προξενική Αρχή του τόπου του. Η άδεια παραμονής εγκρίνεται από την Περιφέρεια. Ενώ επιβάλλεται πρόστιμο, μέχρι και δέκα εκατομμύρια δραχμές σε όσους εργοδότες απασχολούν παράνομα αλλοδαπούς. Πρόστιμα επιβάλλονται και σε ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν τα σπίτια τους σε αλλοδαπούς που δεν έχουν άδεια παραμονής!

Συγκεκριμένα, στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η χορήγηση άδειας παραμονής για λόγους σπουδών, εφόσον υπάρχει βεβαίωση εγγραφής σε εκπαιδευτικό ίδρυμα και δύνανται να εξασφαλιστούν τα έξοδα παραμονής. Για τους αλλοδαπούς που εισέρχονται για την άσκηση μισθωτής εργασίας, προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας παραμονής είναι η άδεια εργασίας από τον οικείο νομάρχη. Ο ίδιος χορηγεί άδεια εργασίας και σε όσους αλλοδαπούς έρχονται στη χώρα μας για εποχική δουλιά. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα εισόδου και παραμονής, στα μέλη αλλοδαπών οικογενειών που διαμένουν στη χώρα μας τρία τουλάχιστον χρόνια.

Οι αλλοδαποί αθλητές και προπονητές δικαιούνται άδεια παραμονής εφόσον προηγουμένως εγκριθεί από την Ομοσπονδία του συγκεκριμένου αθλήματος. Στους αλλοδαπούς καλλιτέχνες χορηγείται άδεια παραμονής για ένα χρόνο, η οποία μπορεί να ανανεωθεί. Απαραίτητη είναι η χορήγηση άδειας εργασίας από τη Νομαρχία.

Τέλος, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, όσοι μεταφέρουν αλλοδαπούς χωρίς άδεια εισόδου στη χώρα μας, τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από ένα έως πέντε εκατομμύρια δραχμές για κάθε μεταφερόμενο. Οσοι μεταφέρουν αλλοδαπούς, κατ' επάγγελμα ή με σκοπό το παράνομο κέδρος τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο χρόνων και με χρηματική ποινή από πέντε έως οχτώ εκατομμύρια για κάθε μεταφερόμενο αλλοδαπό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ