Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ
Μαρίνα πάνω στα αρχαία;

Μαρίνα ελλιμενισμού 450 σκαφών σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στο λιμανάκι του Πόρτο Ράφτη, εκεί όπου στην αρχαιότητα γίνονταν οι σπονδές στους θεούς!

Κάτοικοι και πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής αντιδρούν σ' αυτούς τους σχεδιασμούς των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων και με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ζητούν να μην προχωρήσουν τα έργα για την κατασκευή της μαρίνας στο λιμάνι του Πόρτο Ράφτη στη θέση Πούντα.

Ειδικότερα, οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση της Διεύθυνσης Προστασίας Κλασικών Αρχαιοτήτων που υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού, με την οποία εγκρίνεται η κατασκευή της μαρίνας.

Στο σημείο που θα κατασκευαστεί η μαρίνα βρίσκονται αρχαιολογικά ευρήματα μεγάλης ιστορικής σημασίας. Στην προσφυγή τους οι κάτοικοι και οι πολιτιστικοί φορείς αναφέρουν ότι στο συγκεκριμένο θαλάσσιο και υποθαλάσσιο χώρο γίνονταν στην αρχαιότητα σπονδές στους θεούς, κατά τη στιγμή της αναχώρησης των πλοίων «Πάραλος» και «Σαλαμίνα» για τη Δήλο. Επίσης, στον ίδιο χώρο βρίσκονται και διάφορα άλλα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν σχέση με τα υπολείμματα των σπονδών και τα οποία ρίχνονταν τελικά στη θάλασσα.

Οι προσφεύγοντες ισχυρίζονται ότι δεν έχει συνταχθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τα έργα που θα κατασκευαστούν και προσθέτουν ότι με βάση τη νομολογία του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου απαιτείται για την κατασκευή ενός έργου σύνταξη ΜΠΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ