Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι πανηγυριώτες και το παραμύθι

«Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά, πατέρα;»

Διότι η Ελλάδα νίκησε στο Ελσίνκι. Το λέει ο Κλίντον στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του προς τον Ελληνα πρωθυπουργό -ανάλογο έστειλε και στον Ετσεβίτ - το διαλαλούν στη διαπασών ο Σημίτης και ο Γιωργάκης, το παραδέχτηκε, στην αρχή, ο Κωστάκης και προσπαθεί εκ των υστέρων να διαφοροποιηθεί κάπως, το αναπαράγουν με αναλύσεις τους στην τηλεόραση και στις εφημερίδες τα γνωστά «τοπ - μόντελ» της δημοσιογραφίας. Ε, εφόσον το λένε όλοι αυτοί, δεν μπορεί, παρά να είναι αλήθεια, σκέφτονται πολλοί Ελληνες που «το 'χαψαν το παραμύθι».

Αυτούς βλέπει ο Ρέππας και δηλώνει ότι το ΠΑΣΟΚ δε σκέφτεται καν τις ερχόμενες εκλογές - τις οποίες «έχει στην τσέπη του» - αλλά τις επόμενες...

Ας δούμε, λοιπόν, ποιον και πώς νίκησε η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι.

Την Τουρκία νίκησε - ισχυρίζονται οι πανηγυριώτες -αποδεχόμενη την υποψηφιότητα για ένταξή της στην ΕΕ. Κι επιδεικνύοντας το έγγραφο της σχετικής απόφασης της Συνόδου Κορυφής, αναφωνούν το «νενικήκαμεν».

Τι λέει αυτή η απόφαση και οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα νίκησε;

Πρώτον, ότι η χώρα μας αναγνωρίζει επισήμως και διά υπογραφής το «δικαίωμα» της Τουρκίας, όχι μόνο να αμφισβητεί και με στρατιωτικές απειλές περί casus belli τα ελληνικά σύνορα στο Αιγαίο, αλλά και να διεκδικεί, μέσω της δικαστικής οδού σε διεθνές επίπεδο, ελληνικά νησιά και βραχονησίδες.

Δεύτερον, ότι αποδέχεται την de facto κατοχή της Κύπρου απ' τον Αττίλα και συναινεί στην de jyre διχοτόμηση του νησιού, μέσω της ένταξης της μεγαλονήσου στην ΕΕ.

Τρίτον, ότι η Τουρκία μπορεί να χαρακτηρίζεται ως «ευρωπαϊκό δημοκρατικό κράτος», παρά το γεγονός ότι το στρατιωτικό καθεστώς της Αγκυρας παραβιάζει βιαίως και προκλητικώς τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα του τουρκικού λαού και γεννοκτονεί σε βάρος του κουρδικού λαού.

Αυτές τις αποφάσεις χαρακτηρίζουν ως νίκη της Ελλάδας στο Ελσίνκι οι πανηγυριώτες. Το παραμύθι τους - απ' το οποίο κρύβουν το «δράκο» - κοιμίζει αρκετούς. Και για να μην ξυπνήσουν, τους νανουρίζουν και με ιστορίες για αγρίους μέσω της τηλεοπτικής «ζούγκλας», με γλυκά κουδουνίσματα του Χρηματιστηρίου και με προεκλογικές υποσχέσεις ανέξοδης παροχολογίας.

Ομως, υπάρχουν πολλοί, που παραμένουν ξυπνητοί και άγρυπνοι, δεν αποκοιμιούνται με το παραμύθι για τον Αϊ - Βασίλη, που έρχεται από το Ελσίνκι, δε ναρκώνονται από την «κόκα» της τηλεόρασης και δεν υπνοβατούν στη Σοφοκλέους.

Είναι οι μαθητές, που διαδηλώνουν στους δρόμους μ' ανοιχτά τα μάτια στο όνειρο. Οι αγρότες, που ξυπνούν χαράματα για να βγουν με τα τρακτέρ στον αγώνα. Οι άνεργοι, που δεν μπορούν να αποκοιμηθούν στους εφιάλτες τους. Οι συνταξιούχοι, που ξύπνιοι ονειρεύονται το καρβέλι της πείνας τους. Οι Ελληνες πατριώτες, που άγρυπνοι φυλάνε Θερμοπύλες στο Αιγαίο.

Κύριε Ρέππα, υπάρχει κίνδυνος το παραμύθι σας να κοιμίσει εσάς τους ίδιους και να σας έρθει η κάλπη κατακέφαλα. Οχι ότι θα σας συμπονέσουμε - «αμήν και πότε» - αλλά κρατήστε και μια «πισινή».

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ