Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΙΘΩΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Ο Ομιλος Βαρδινογιάννη παίρνει τη γη από χιλιάδες αγρότες

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου και Στ. Παναγιώτου

Χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής Σιθωνίας Χαλκιδικής κινδυνεύουν να χάσουν τους κλήρους τους, από την εταιρίας ΣΕΚΑ του Ομίλου Βαρδινογιάννη, η οποία επικαλείται μια παράνομη μεταβίβαση γης που της έγινε την περίοδο της Χούντας.

Οπως τονίζουν σε Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Γεωργίας, ΠΕΧΩΔΕ, Δικαιοσύνης και Εθνικής Οικονομίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Στ. Παναγιώτου και Μ. Μπόσκου, κατά την περίοδο της αμερικανοκίνητης δικτατορίας, «τμήμα της ηγεσίας (Γεροντίας) της ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγ. Ορους μεταβίβασε παράνομα προς το μεγάλο κεφάλαιο (εταιρία ΣΕΚΑ του Ομίλου Βαρδινογιάννη), χωρίς κανένα δικαίωμα, δασική έκταση 53.800 στρεμμάτων στη Σιθωνία Χαλκιδικής (περιοχή Αγ. Νικολάου, Νικήτης και Παρθενώνα)».

Οπως τονίζεται στην Ερώτηση, «αυτές οι εκτάσεις ουδέποτε ανήκαν στη Μονή, ούτε μεταβιβάστηκαν με απόφαση της Γεροντίας, αντίθετα ανήκαν σε χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής από εκατοντάδες χρόνια πριν. Επειδή ήδη από 30-9-1999 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σιθωνίας για να προστατέψει τα δικαιώματα των νόμιμων δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων αποφάσισε ομόφωνα και έκλεισε τα κτηματολογικά Γραφεία των Δημοτικών Διαμερισμάτων της Νικήτης και Αγ. Νικολάου αφού, παράνομα, εμφανίζεται η ΣΕΚΑ σαν δήθεν ιδιοκτήτρια και έκτασης»

Οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν ότι, μέχρι σήμερα οι αρμόδιοι υπουργοί δεν έχουν δώσει καμιά απάντηση στο Δήμο για το πώς θα λύσουν το τεράστιο αυτό πρόβλημα που απασχολεί δεκάδες χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους της Σιθωνίας.

Οι βουλευτές του Κόμματους ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς «σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την άμεση κατοχύρωση των ιδιοκτησιών των δικαιούχων της γης, αγροτών και κτηνοτρόφων, από την απειλή της ΣΕΚΑ και των παράνομων συμβολαίων και την άμεση εγγραφή των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των στο κτηματολόγιο με έκδοση συμβολαίων» και ακόμη σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την «άμεση εγγραφή των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των αγροτών στα κτηματολόγια του Δήμου με έκδοση σχετικών παραχωρητηρίων τίτλων στους δικαιούχους ιδιοκτήτες της γης αγρότες και κτηνοτρόφους;».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org