Κυριακή 22 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Καθ' οδόν: Δαδιά, το δάσος του μαυρόγυπα

Για τον Εβρο έχουμε ξαναγράψει σε αυτές τις σελίδες. Για το Δέλτα του ομώνυμου ποταμού, για τη Σαμοθράκη. Ομως, οι ομορφιές του ακριτικού νομού δεν τελειώνουν και δε σταματούν, συνεχίζονται. Γι' αυτό και εμείς θα συνεχίσουμε και σήμερα να περιδιαβαίνουμε τον Εβρο, να τον εξερευνούμε, να τον απολαμβάνουμε και να αφήνουμε τα μάτια να γεμίζουν από μια απερίγραπτη ομορφιά

Στο μέσο του Εβρου, στην καρδιά μιας δασοσκέπαστης περιοχής, βρίσκεται το φημισμένο για τον πλούτο και την ποικιλία της άγριας ζωής, δάσος της Δαδιάς. Στολίδι της Θράκης - και όχι μόνο - και απαραίτητος σταθμός της όποιας περιήγησης στην περιοχή.

Προστατευόμενη ζώνη από το 1980, το δάσος καλύπτει τις νοτιοανατολικές λοφώδεις απολήξεις του ορεινού όγκου της Ροδόπης. Περιλαμβάνει δυο πυρήνες απόλυτης προστασίας, έκτασης 72 χιλιάδων στρεμμάτων και περιφερειακή ζώνη ελεγχόμενων χρήσεων έκτασης 357 χιλιάδων στρεμμάτων.

Το τοπίο και η βλάστησή του χαρακτηρίζονται από έντονη ποικιλομορφία. Εκτεταμένα δάση πεύκων και δρυών εναλλάσσονται με ρεματιές, μικρά χωράφια και βοσκοτόπια. Μαζί με δεκάδες μικρές ή μεγαλύτερες ορθοπλαγιές δημιουργούν ένα μωσαϊκό βιότοπων, που κάνει δυνατή τη συνύπαρξη ενός μεγάλου αριθμού ζωικών και φυτικών ειδών. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην προστατευόμενη περιοχή του δάσους Δαδιάς έχουν καταγραφεί 219 είδη πουλιών, 40 είδη ερπετών και αμφιβίων και 36 είδη θηλαστικών (ανάμεσά τους λύκοι, τσακάλια και ζαρκάδια).


Ομως, το στοιχείο που κάνει το δάσος ξεχωριστό είναι τα αρπακτικά πουλιά, που φιλοξενούνται εκεί. Γύπες, αετοί, γερακίνες και γεράκια βρίσκουν κατάλληλα μέρη για φώλιασμα, άφθονη τροφή και ησυχία στην περίοδο της αναπαραγωγής. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται είδη που βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης σ' ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Συγκεκριμένα, μέσα στην προστατευόμενη περιοχή φωλιάζουν 23 είδη αρπακτικών πουλιών. Αν σ' αυτά προσθέσουμε και εκείνα που ξεχειμωνιάζουν ή σταθμεύουν κατά τη μετανάστευση, φτάνουμε στα 36 είδη αρπακτικών. Για να αντιληφθεί κανείς τη σπουδαιότητα αυτού του αριθμού, πρέπει να σημειωθεί ότι το σύνολο των αρπακτικών που συναντώνται στην ευρωπαϊκή ήπειρο είναι 38.

Επιπλέον, πρόκειται για το μοναδικό δάσος σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου απαντώνται μαζί και οι τέσσερις ευρωπαϊκοί γύπες: Ορνιο, μαυρόγυπας, ασπροπάρης και γυπαετός. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο μαυρόγυπα, διατηρεί εκεί την τελευταία αποικία του στη Νοτιανατολική Ευρώπη. Μαζί με την αντίστοιχη αποικία στην ευρύτερη περιοχή της Εξτρεμαδούρας στην κεντρική Ισπανία, φιλοξενούν τους τελευταίους πληθυσμούς του αρπακτικού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο πληθυσμός του αριθμεί τα τελευταία χρόνια σε περίπου 90-100 πουλιά.


Ο επισκέπτης της περιοχής μπορεί να φιλοξενηθεί στο χωριό Δαδιά (14 χλμ. ΝΔ από το Σουφλί) όπου λειτουργεί ξενώνας. Από εκεί ξεκινούν σημαδεμένα μονοπάτια για το παρατηρητήριο των αρπακτικών πουλιών και τις πλησιέστερες κορυφές. Η απόσταση μέχρι το κλειστό παρατηρητήριο είναι δυο χιλιόμετρα και «βλέπει» στην ταΐστρα, όπου τρέφονται τα αρπακτικά. Οποιος μείνει περισσότερες μέρες, θα έχει το χρόνο να ακολουθήσει τα μονοπάτια μέχρι την κορυφή του λόφου Γκίμπρενα, από όπου ατενίζει την προστατευόμενη ζώνη.

Επίσης, από τη Δαδιά μπορούν να διοργανωθούν περιηγήσεις στις τοποθεσίες και τα παραδοσιακά χωριά της ευρύτερης περιοχής. Επισκέψεις στο Δέλτα του Εβρου, στο Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί, στα βυζαντινά τείχη του Διδυμότειχου και τα Πομακοχώρια.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το παλιό, παραδοσιακό χωριό της Λευκίμμης (έξι χλμ. από την Εθνική οδό, στη διασταύρωση του Προβατώνα ). Ακολουθώντας σημαδεμένο μονοπάτι, μπορεί κανείς να επισκεφτεί την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που χρονολογείται στο 16ο αιώνα και φημίζεται για τον καλοδιατηρημένο ξύλινο γυναικωνίτη της. Από την πλατεία του χωριού ξεκινά ο δρόμος που καταλήγει στο Κάψαλο, το ψηλότερο σημείο της προστατευόμενης ζώνης (604 μ.), με θέα που φτάνει μέχρι το νότιο τμήμα του νομού και μερικές φορές μέχρι το Δέλτα του Εβρου. Τέλος, 9 χλμ. από τη Δαδιά, βρίσκεται η τοποθεσία Κατρατζίδες, όπου λειτουργεί οργανωμένος δασικός χώρος αναψυχής, με δυνατότητες άθλησης και περιήγησης.



Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ