Κυριακή 22 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών η έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας

Οι πλημμύρες αναδεικνύουν και τις κακοτεχνίες στα δημόσια έργα. Εδώ η γέφυρα στα Λουτρά Υπάτης το Γενάρη του 1997
Οι πλημμύρες αναδεικνύουν και τις κακοτεχνίες στα δημόσια έργα. Εδώ η γέφυρα στα Λουτρά Υπάτης το Γενάρη του 1997
Δε χρειάζεται να ψάξει κανείς πολύ για να βρει γιατί κάθε χρόνο ακόμη και η παραμικρή βροχή μάς πνίγει. Οι αιτίες της κακοδαιμονίας αυτής είναι γνωστές και δε χωρούν καμία αμφισβήτηση.

Η πρώτη κατά σειρά αιτία είναι το γεγονός ότι - με ευθύνη όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων - παραβιάζεται συνεχώς βάναυσα η φύση, με την ανεξέλεγκτη και χωρίς κανένα προγραμματισμό δόμηση, με τις καταπατήσεις και τα μπαζώματα ρεμάτων, αλλά και με τις πολλές και καταστροφικότατες πυρκαγιές (ως αποτέλεσμα της αντιδασικής πολιτικής) που αποψιλώνουν ραγδαία τα δάση της χώρας μας δίνοντας «έδαφος» στην ανεξέλεγκτη ροή του νερού.

Η δεύτερη αιτία είναι το γεγονός ότι τα αντιπλημμυρικά έργα, εδώ και δεκαετίες, δεν αποτελούν πρώτης προτεραιότητας έργα για τις εκάστοτε κυβερνήσεις και γι' αυτό δεν έχουν χαράξει κανενός είδους αντιπλημμυρική πολιτική.

Η τρίτη αιτία - η οποία εξυπηρετεί την προηγούμενη - είναι η σύγχυση αρμοδιοτήτων η οποία «βασιλεύει» στον τομέα αυτό που η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να τη διευρύνει.

Ολα τα παραπάνω προφανώς και δεν είναι συνέπειες ανθρώπινων παραλείψεων και λαθών όλων όσοι σήμερα και στο παρελθόν εμπλέκονται στο θέμα από πολιτικές ή διοικητικές θέσεις. Η βασική ευθύνη πρέπει να αναζητηθεί στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμοζόταν και εφαρμόζεται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις του δικομματισμού. Μια πολιτική που δεν έχει στο κέντρο της τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες, αλλά την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου.

Αναζητούν, λέει, «εθνική πολιτική»!

Κόρινθος, Γενάρης 1997. Τα αντιπλημμυρικά έργα στον Ξηριά βρίσκονται ακόμη στις ...μελέτες!
Κόρινθος, Γενάρης 1997. Τα αντιπλημμυρικά έργα στον Ξηριά βρίσκονται ακόμη στις ...μελέτες!
Για την πρώτη αιτία δε χρειάζεται να πούμε πολλά. Την έλλειψη μιας εθνικής αντιπλημμυρικής πολιτικής την ομολογεί η ίδια η κυβέρνηση. Πριν από 10 περίπου μέρες (στις 10 του Οκτώβρη) - και αφού έχει μεσολαβήσει μια δεκαετία τουλάχιστον «εποχής πλημμυρών» - οι υφυπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Ν. Αλευράς και Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλης έστειλαν επιστολή προς τους περιφερειάρχες όλης της χώρας ζητώντας τους στοιχεία και καταγραφές προκειμένου να χαράξουν, όπως δε διστάζουν να αναφέρουν, «εθνική αντιπλημμυρική πολιτική».

«Για τη χάραξη αυτής της πολιτικής είναι αναγκαίο να ξεκινήσουμε από την καταγραφή όλων των ρεμάτων σε κάθε νομό, την υφιστάμενη κατάσταση, τη διαμόρφωση προτεραιοτήτων και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έργων», γράφουν οι δύο υφυπουργοί...

Και αναρωτιέται κανείς: Τόσο δύσκολο ήταν τόσα χρόνια να γίνει αυτή η καταγραφή ή μήπως απλούστατα δεν υπήρχε η αντιπλημμυρική προστασία ως προτεραιότητα των κυβερνήσεων; Η απάντηση είναι προφανής...

Ακόμη και στο Λεκανοπέδιο, όπου η ΕΥΔΑΠ, εδώ και χρόνια, έχει υπολογίσει ότι τα μπαζωμένα ρέματα εκτείνονται σε μήκος τουλάχιστον 550 χιλιομέτρων, μόλις τώρα ξεκίνησε η σύνταξη του μητρώου χειμάρρων και ρεμάτων με προβολή αεροφωτογραφικών χαρτών των περασμένων δεκαετιών. Το έργο αυτό ανέλαβε η ΕΥΔΑΠ, κατόπιν ανάθεσης του ΥΠΕΧΩΔΕ. Το πότε θα ολοκληρωθεί είναι μια κουβέντα που σηκώνει πολλή συζήτηση και ακόμη περισσότερη το τι θα γίνει από κει και πέρα. Αν θα τολμήσει κανείς, δηλαδή, να άρει όλες αυτές τις καταπατήσεις και άλλες παρανομίες που μετατρέπουν τα μπαζωμένα ρέματα σε εστίες πλημμύρας.

Η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και οι άλλοι...

Στο θέμα όμως των αντιπλημμυρικών έργων υπάρχει και ένα ακόμη μεγάλο «αγκάθι». Η σύγχυση αρμοδιοτήτων. Το παράδειγμα του Λεκανοπεδίου της Αττικής είναι αποκαλυπτικό και για την ανερμάτιστη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Εχουμε και λέμε λοιπόν. Την ευθύνη της αντιπλημμυρικής προστασίας στο Λεκανοπέδιο (κατασκευής-συντήρησης) είχε μέχρι τον Οκτώβρη του 1999 η ΕΥΔΑΠ και την κάλυπτε με ίδιους πόρους, με βάση τον ιδρυτικό της νόμο του 1980. Το ΥΠΕΧΩΔΕ επικουρούσε την ΕΥΔΑΠ κατασκευάζοντας κάποια έργα που τα παρέδιδε στην ΕΥΔΑΠ. Από το Φλεβάρη του 1998 με το νόμο 2596/98 αντιπλημμυρικά έργα κατασκευάζουν και οι δήμοι και οι νομαρχίες, κάτω όμως από προϋποθέσεις και συγκεκριμένα ως προς το μέγεθος της διατομής.

Το ποδοσφαιρικό γήπεδο μοιάζει με γήπεδο πόλο μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία το Νοέμβρη του 1998
Το ποδοσφαιρικό γήπεδο μοιάζει με γήπεδο πόλο μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία το Νοέμβρη του 1998
Από πέρσι τον Οκτώβρη, όμως, που με το νόμο 2744/99 η ΕΥΔΑΠ ιδιωτικοποιήθηκε, σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του νόμου αυτού η ευθύνη για τη μελέτη, κατασκευή και συντήρηση των δικτύων ομβρίων και των αντιπλημμυρικών έργων περιήλθε στο ΥΠΕΧΩΔΕ, επειδή τα αντιπλημμυρικά έργα δεν είναι ανταποδοτικά και δε θα συνέφερε στους ιδιώτες μετόχους! Και το πιο προκλητικό είναι πως με βάση το ίδιο άρθρο μπορεί ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ να αναθέτει με συμβάσεις στην ΕΥΔΑΠ έργο αντιπλημμυρικής προστασίας έναντι βέβαια αμοιβής! Ετσι, τουλάχιστον για το 2000 η ΕΥΔΑΠ κρατάει ένα μέρος σε επίπεδο μελέτης, κατασκευής και συντήρησης των έργων. Για παράδειγμα, η ΕΥΔΑΠ έχει αναλάβει τη συντήρηση και τον καθαρισμό των φρεατίων ομβρίων, έναντι αμοιβής φυσικά, ενώ ένα μέρος αυτού του έργου το αναθέτει πληρώνοντας κι αυτή με τη σειρά της στους δήμους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται και παρατράγουδα, καθώς πολλοί δήμαρχοι την κατηγορούν ότι τους δίνει ψίχουλα. Για παράδειγμα, ο δήμαρχος Γλυφάδας, Σ. Λανδράκης, κατήγγειλε ότι για έργο 150 εκατ. δρχ. η ΕΥΔΑΠ του χορήγησε μόνο 2 εκατ. δρχ.!

Αυτή, βέβαια, η αλλαγή της ευθύνης των αντιπλημμυρικών έργων του Λεκανοπεδίου, από την ΕΥΔΑΠ στις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, έχει αποτέλεσμα πρόσθετες καθυστερήσεις, καθώς από πλευράς οργάνωσης σ' αυτό το μεταβατικό στάδιο οι τελευταίες, όπως ήταν φυσικό, βρέθηκαν ανέτοιμες. Αυτή τη στιγμή η υπηρεσία υδραυλικών έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ εκτελεί υπό την ευθύνη της σε όλη την Αττική 16 αντιπλημμυρικά έργα με συνολικό προϋπολογισμό 9,2 δισ. δρχ. Αντίστοιχα έχουν ανατεθεί τα έργα της Ραπεντώσας στο Μαραθώνα, το οποίο ξεκινά με 1,5 χρόνο καθυστέρηση, του ρέματος της Πικροδάφνης και του ρέματος Αγίου Δημητρίου, συνολικού προϋπολογισμού 3,5 δισ. δρχ. Πέρα όμως από την υπηρεσία αυτή, την ΕΥΔΑΠ, τους δήμους και τις νομαρχίες, με έργα αντιπλημμυρικής προστασίας ασχολούνται και άλλες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως, για παράδειγμα, η Διεύθυνση Οδικών Εργων, καθώς πολλά από αυτά συνδυάζονται και με αντιπλημμυρικά έργα. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν τα έργα που γίνονται στον Κηφισό και στη Σταυρού- Ελευσίνας.

Από τις πλημμύρες στην Πάτρα τον Οκτώβρη του 1997
Από τις πλημμύρες στην Πάτρα τον Οκτώβρη του 1997
Η πολυδιάσπαση πάντως αυτή των ευθυνών - όλοι πια το παραδέχονται - δε λειτουργεί σε όφελος της αντιπλημμυρικής προστασίας.

Συνεχής διόγκωση

Οπως εκτιμούν όλοι, πλέον, το πρόβλημα της αντιπλημμυρικής προστασίας αποτελεί μείζον πρόβλημα για τη χώρα και μάλιστα συνεχώς θα διογκώνεται. Η διόγκωση του προβλήματος έχει να κάνει με τις αιτίες του, που δεν είναι άλλες από τις συνεχείς καταπατήσεις ρεμάτων, την παράνομη δόμηση και τις πυρκαγιές, που με ευθύνη της κυβέρνησης ούτε ελέγχονται ούτε καταπολεμούνται. Ετσι, δυστυχώς, είμαστε αναγκασμένοι συνεχώς «το καλοκαίρι να καιγόμαστε και το χειμώνα να πνιγόμαστε»...

Από την άλλη πλευρά, η καθυστέρηση της κατασκευής των αντιπλημμυρικών έργων έχει αποτέλεσμα το πρόβλημα να επιτείνεται, καθώς παράλληλα τα έργα αυτά και δύσκολα κατασκευαστικά είναι και ακριβά, ενώ χρόνο το χρόνο ακριβαίνουν περισσότερο. Για παράδειγμα, πριν από 5 χρόνια όλοι έλεγαν ότι για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής έφταναν 300 δισ. δρχ. Τώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΥΔΑΠ, το ποσό αυτό αυξήθηκε στα 400 δισ. δρχ. Από το 1994 μέχρι τώρα το ΥΠΕΧΩΔΕ εκτέλεσε ή συνεχίζει να εκτελεί έργα 215 δισ. δρχ. Η κάλυψη της αντιπλημμυρικής θωράκισης, δηλαδή, της Αττικής δε βρίσκεται ακόμη ούτε στα μισά. Και να φανταστεί κανείς ότι οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται...


Οκτώβρης 1994: Οι πλημμύρες σάρωσαν την Αθήνα, προκαλώντας 8 νεκρούς και μεγάλες καταστροφές. Πολλές από τις αιτίες ακόμη παραμένουν
Οκτώβρης 1994: Οι πλημμύρες σάρωσαν την Αθήνα, προκαλώντας 8 νεκρούς και μεγάλες καταστροφές. Πολλές από τις αιτίες ακόμη παραμένουν

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ