Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ψάχνουν... αρμοδιότητες για αντιπλημμυρικά

Οι πλημμύρες έρχονται, οι αρμόδιοι φορείς ακόμα ψάχνουν να βρουν τις αρμοδιότητές τους... Ενδεικτική είναι η χτεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου της Νομαρχίας Αθηνών, στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν ο συντονισμός προληπτικών δράσεων για την αντιμετώπιση των πλημμυρών.

Οπως προέκυψε, υπάρχει ασυμφωνία ανάμεσα στο ΥΠΕΧΩΔΕ και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σχετικά με το τι κάνει ο κάθε φορέας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων, σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ, ανήκει στο ίδιο, ενώ σύμφωνα με τη ΓΓΠΠ ανήκει στη Νομαρχία.

Παρόμοια σύγχυση υπάρχει και για τον καθαρισμό φρεατίων και ρεμάτων. Είναι καταφανής - κάτι βέβαια που διαπιστώνεται και από τις συνέπειες κάθε φορά που βρέχει - η έλλειψη συντονισμού των δράσεων και κυρίως η έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας. Η μόνη προστασία που παρέχεται αφειδώς από τις κυβερνήσεις είναι αυτή στο μεγάλο κεφάλαιο που δρα περιβαλλοντοκτόνα εκμεταλλευόμενο και την έλλειψη θωράκισης των πόλεων από πλημμύρες και γενικά από φυσικά φαινόμενα.

Αμοιρες ευθυνών δεν είναι και οι διοικήσεις των δήμων και των νομαρχιών, που δρουν περιστασιακά, αποδεχόμενες αρμοδιότητες χωρίς πόρους και μέσα να τις ασκήσουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ