Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΔΑΔΙΑΣ
Ενα τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα με ευθύνη των κυβερνήσεων

Στάχτη μεγάλο τμήμα του δάσους της Δαδιάς, που έχει αφεθεί στη μοίρα του, όπως όλα τα δάση της χώρας

INTIME NEWS

Στάχτη μεγάλο τμήμα του δάσους της Δαδιάς, που έχει αφεθεί στη μοίρα του, όπως όλα τα δάση της χώρας
Εφτά μέρες χρειάστηκαν για να οριοθετηθεί το πρωί της Παρασκευής 29 Ιούλη η πυρκαγιά που κατέκαψε πάνω από 45.000 στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς - Λευκίμμης - Σουφλίου στον Εβρο.

Τo εν λόγω Πάρκο είναι μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου συναντιούνται συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής Χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας. Επίσης, το δάσος είναι ιδιαίτερα γνωστό για το γεγονός ότι ζουν εκεί τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης (Μαυρόγυπας, Ορνιο και Ασπροπάρης), ενώ φιλοξενεί τη μοναδική αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.

Το Εθνικό Πάρκο δεν αντιμετωπίζει για πρώτη φορά την καταστροφή από πυρκαγιές. Φωτιές είχαν ξεσπάσει τον Οκτώβρη του 2020 αλλά και τον Ιούλη του 2021. Από τότε το ΚΚΕ προειδοποιούσε. Σε περιoδείες κλιμακίων του είχε εντοπιστεί το ζήτημα της υποστελέχωσης του αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος της Πυροσβεστικής με έδρα την Αλεξανδρούπολη, όπου το 1/3 των οργανικών θέσεων ήταν κενές. Οπως αναφερόταν και στη σχετική Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ δύο φορές στη Βουλή, η έλλειψη προσωπικού έχει οδηγήσει στο να αποτελούνται οι ομάδες του πεζοπόρου τμήματος από 5 - 6 πυροσβέστες, αντί για 8, πράγμα που δυσκολεύει κατά πολύ το έργο τους, ενώ ζήτημα αποτελούν και η ηλικιακή του σύνθεση, με μέσο όρο που ξεπερνά τα 50 έτη, και ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός των Πυροσβεστικών Σταθμών.

Οι διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την ανυπαρξία αντιπυρικού σχεδιασμού, την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση της Πυροσβεστικής και των Δασαρχείων αναδείχθηκαν και στις 18 Ιούνη, όταν το Δασαρχείο Σουφλίου επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ.

Το Δασαρχείο Σουφλίου, αρμόδιο για 820.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα μισά περίπου αντιστοιχούν στο Εθνικό Πάρκο του Δάσους Δαδιάς, έχει 15 άτομα προσωπικό. Από αυτούς, οι 4 είναι δασοπόνοι και 5 οι δασοφύλακες, ενώ η υπηρεσία δεν διαθέτει πλέον κανέναν δασολόγο και κανέναν διοικητικό υπάλληλο. Το μήκος των δασικών δρόμων της ζώνης ευθύνης του είναι επίσης 1.100 χιλιόμετρα, και για να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες χρειάζεται τουλάχιστον 3 δασολόγους, άλλους 10 δασοφύλακες και 2 άτομα διοικητικό προσωπικό.

Και ενώ αυτή είναι η κατάσταση, από την πλευρά της η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με βάση στοιχεία από το «Post Fire Biodiversity Recovery Hub» του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιχειρεί να υποβαθμίσει τη ζημιά που σημειώθηκε λέγοντας ότι «οι καταστροφικές επιπτώσεις περιορίστηκαν περίπου στο μισό (22.097 στρέμματα) της συνολικής έκτασης (45.412 στρέμματα) που επλήγη», ενώ υπόσχεται οικολογική αποκατάσταση και πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, δασολόγων και ορνιθολόγων και ...αντιπλημμυρικά έργα αν χρειαστεί.

Προκλητικές είναι και οι χτεσινές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, Κ. Σκρέκα, που ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση προστατεύει το περιβάλλον, όταν διαχρονικά δεν παίρνεται κανένα μέτρο πρόληψης, ενώ μιλάει για «περιορισμένη ζημιά» και υπόσχεται ότι θα σπεύσει «για την ταχεία αποκατάστασή της».

12 μέρες καίει η φωτιά στη Βάλια Κάλντα

Για 12η συνεχόμενη μέρα συνέχιζε χτες να καίει η φωτιά στον Εθνικό Δρυμό στη Βάλια Κάλντα, που εκτιμάται πως ξεκίνησε από κεραυνό.

Η φωτιά καίει στη θέση Τσακατούρα, ανάμεσα στη Βωβούσα Ιωαννίνων και το Περιβόλι Γρεβενών προς την πλευρά που γειτνιάζει με το Αρκουδόρεμα, και δεν έχει οριοθετηθεί.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά είναι έρπουσα, καίει χαμηλή βλάστηση και τα ξερόκλαδα. Καθώς το σημείο είναι αρκετά δύσβατο, 14 πυροσβέστες μαζί με τους 7 άνδρες από το νεοσύστατο Τμήμα δασοκομάντος, που εδρεύει στα Ιωάννινα, δεν έχουν καταφέρει να περιορίσουν τη φωτιά και κάτοικοι και τοπικές αρχές έχουν κάνει εκκλήσεις για να αποσταλεί το ειδικό ελικόπτερο «Erickson s-64» για να συμβάλει στην κατάσβεση.

Χτες το πρωί, ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης προχώρησε σε παρέμβαση στον υπουργό υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, προκειμένου να ενισχυθούν τα εναέρια μέσα που χρησιμοποιούνται για την κατάσβεση της φωτιάς.

Σημειώνεται ότι στο οικοσύστημα της Βάλια Κάλντα διαβιούν περισσότερα από 80 είδη πουλιών, αρκετά από αυτά προστατευόμενα. Αετοί, γεράκια, γερακίνες, βίδρες, ζαρκάδια και αγριόγατοι, αρκούδες και πολλά άλλα απειλούνται από τις φλόγες και την καταστροφή του πολύτιμου βιοτόπου τους.

Δύο φωτιές στην Κρήτη

Δύο φωτιές εκδηλώθηκαν χτες σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο. Στη Γενή Ρεθύμνου, η φωτιά ξεκίνησε το απόγευμα σε χορτολιβαδική έκταση. Στο σημείο επιχειρούσαν 7 οχήματα με 14 πυροσβέστες και μία ομάδα πεζοπόρων ανδρών. Η φωτιά δεν απείλησε κατοικημένη περιοχή, ενώ στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετείχαν και οι κάτοικοι της περιοχής.

Στη Χερσόνησο Ηρακλείου, η πυρκαγιά ξεκίνησε από οικοπεδικό χώρο. Η γρήγορη επέμβαση των πυροσβεστών αποσόβησε τον κίνδυνο να επεκταθεί στη γύρω περιοχή που είναι κατοικημένη. Η φωτιά ελέγχθηκε και για την πλήρη κατάσβεσή της επιχειρούσαν 5 οχήματα με 10 πυροσβέστες, καθώς και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος.

Μεγάλες καταστροφές τον Ιούλη

Συνολικά οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια του φετινού Ιούλη στη χώρα μας έκαψαν πάνω από 132.720 στρέμματα, κάνοντας στάχτη και τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για «ετοιμότητα», ενώ δεν πήρε, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, κανένα μέτρο πρόληψης. Αυτή η έκταση αντιστοιχεί περίπου στο 60% των αθροιστικά καμένων εκτάσεων της χώρας μας από την 1/1/2022 (περίπου 215.000 στρέμματα), με βάση το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών (EFFIS) και την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus. Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τον Ιούλη οι πυρκαγιές έκαψαν πάνω από 40.000 στρέμματα στη Δαδιά Εβρου, 27.800 στρέμματα στην Πεντέλη, 24.500 στρέμματα στη Λέσβο, 20.020 στρέμματα στις Μέλαμπες Κρήτης, 12.150 στρέμματα στην Ιτέα και 8.250 στρέμματα στις Πόρτες Πελοποννήσου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ