Τρίτη 27 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. ΜΠΕΡΝΣ
Ανεπιθύμητος από το λαό της Καστοριάς

Ανεπιθύμητο κήρυξε τον πρέσβη των ΗΠΑ Ν. Μπερνς ο αγωνιζόμενος λαός της Καστοριάς, που χτες βράδυ απάντησε αγωνιστικά στην προσβολή των φιλειρηνικών του αισθημάτων από την υποτελή στάση των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την προκλητική παρουσία του Αμερικανού ανθύπατου στο νομό.

Την ώρα που οι αιρετοί άρχοντες του Κοινοβουλίου, της ΤΑ και ΝΑ ανέμεναν τον πρέσβη των δολοφόνων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ μέσα στο Δημαρχείο, ο ανυπόταχτος λαός διαδήλωνε λίγα μέτρα μακρύτερα τη διαμαρτυρία του και απαιτούσε να φύγει από τον τόπο του ο Ν. Μπερνς.

Τελικά ο Αμερικανός πρέσβης πέρασε προς το Δημαρχιακό Μέγαρο, λίγο μετά τις 9 το βράδυ, μετά από μεγάλη καθυστέρηση, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και κάτω από τα επαναλαμβανόμενα συνθήματα των οργισμένων διαδηλωτών που απαιτούσαν «Εξω οι φονιάδες από τη γη μας» και «Killer go home».

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Μακεδονομάχων και πορεία προς τη Νομαρχία, όπου κατήγγειλαν την απόφαση του νομάρχη να καλέσει τον Αμερικανό ανθύπατο στην πόλη, με πρόσχημα τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών υπό το πρίσμα της οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης. Οι αγωνιστές της ειρήνης μετέφεραν το σάλπισμα αντίστασης στους κατοίκους της Καστοριάς και προειδοποίησαν πως «Ηρθαν οι φονιάδες στη γειτονιά μας, αν δεν ξεσηκωθούμε θα έρθει και η σειρά μας».

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που οργανώθηκε από την Επιτροπή Ειρήνης Καστοριάς, μίλησε ο πρόεδρός της Γιώργος Τραντόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της επίσκεψης του πρέσβη των ΗΠΑ, σημειώνοντας πως εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας άμβλυνσης των αισθημάτων αντίθεσης του λαού στα σχέδια και πρακτικές που εφαρμόστηκαν ένα χρόνο πριν στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και των όσων αναμένεται να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

«Θέλουν να αναγορεύσουν τις ΗΠΑ σε παράγοντα "ομαλότητας" στην περιοχή, ενώ στην ουσία, μέσα από τα σχέδια που έχουν καταστρώσει, προωθούν την πλήρη κατάργηση της εθνικής κυριαρχίας και, παράλληλα, με κάθε τρόπο καλλιεργούν τη δημιουργία και αναβίωση του κλίματος υποτέλειας, στην προώθηση των οικονομικών επιδιώξεων των μεγάλων πολυεθνικών συγκροτημάτων», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γ. Τραντόπουλος και κάλεσε το λαό σε διαρκή επαγρύπνηση: «Επιβάλλεται η συνεχής επαγρύπνηση του κόσμου, η διαρκής ενημέρωσή του και η καθημερινή παρέμβασή του σε όλα τα επίπεδα της δράσης, κοινωνικής δραστηριότητας και ατομικής τοποθέτησης του καθενός. Μόνο έτσι μπορούμε να αποτρέψουμε και να θέσουμε στο περιθώριο την όποια προσπάθεια έκφρασης της υποτέλειας που τη βλέπουμε σήμερα στη συμπεριφορά των τοπικών αρχών του νομού μας», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ