Τρίτη 27 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ελευθεροτυπία και το Μαξίμου

Ανεξαρτήτως της αφορμής ότι ο κ. Ρέππας θυμήθηκε χτες να αποκηρύξει τον «μακαρθισμό» - και μάλιστα εκείνον που σχετίζεται με θέματα Τύπου - είναι από μόνο του ένα γεγονός πολύ ενδιαφέρον. Κατόπιν αυτού, τα επόμενα βήματα του υπουργού Τύπου, θα είναι τα εξής, όπως πληροφορούμαστε:

***

πρώτον, θα δώσει στη δημοσιότητα τις λίστες με τα «μυστικά κονδύλια» του υπουργείου Εξωτερικών, με τα οποία, την περίοδο 1990-'93, όπως κατά κόρον γράφτηκε τότε, πολιτικοί ιθύνοντες «μπούκωναν» (και «μπουκώνουν»;) δημοσιογράφους για να (τους) κάνουν τη δουλιά τους. Θυμίζουμε ότι ενώ το ΠΑΣΟΚ υποσχόταν «κάθαρση» γύρω από αυτό το θέμα, ώστε να μην επικρέμαται η συκοφαντία κατά του συνόλου του δημοσιογραφικού κόσμου, αμέσως μόλις ήρθε στην κυβέρνηση, το 1993, έθεσε την υπόθεση εν μια νυκτί στο «αρχείο». Εκτοτε πέρασαν διάφοροι υπουργοί Τύπου (Βενιζέλος, Χυτήρης, Ρέππας), αλλά οι λίστες των «μυστικών κονδυλίων» παραμένουν μυστικές...

Δεύτερον, θα αναθεωρήσει τους νόμους περί Τύπου και θα καταργήσει τα «παράθυρα», που παρέχουν τη δυνατότητα στους μεγαλοκεφαλαιούχους να κατέχουν ένα και δύο και τρία και όσα ΜΜΕ θέλουν, καταργώντας κατ' αυτό τον τρόπο το δημοκρατικό δικαίωμα του λαού στην πληροφόρηση και προσαρμόζοντας τον τύπο της ενημέρωσης με βάση τα ιδιοτελή πολιτικο - οικονομικά τους συμφέροντα.

Τρίτον, θα εκδώσει - αναδρομικά έστω - δήλωση συμπαράστασης στις εφημερίδες και τους δημοσιογράφους που οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ έστειλαν στα δικαστήρια με την κατηγορία της «κατασκοπίας» (!) και της «συκοφαντικής δυσφήμισης», επειδή, απλώς, δεν τους άρεσαν τα γραπτά τους. Επίσης, θα στηλιτεύσει - αναδρομικά έστω - τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που μαζί με τις ύβρεις (σ.σ: «μιαροί», «αγράμματοι» κλπ.) έχουν στο ενεργητικό τους και την εκτόξευση απειλών κατά των δημοσιογράφων που στήριξαν τον αγώνα των αγροτών, των εκπαιδευτικών, των μαθητών κλπ..

Τέταρτον, πρόκειται να συστήσει στον κ.Σημίτη να μην επαναλάβει το πρωτοφανές και πρωτάκουστο, να απαγορεύσει δηλαδή τη διατύπωση ερωτημάτων για θέματα «ενοχλητικά» για την κυβέρνηση (όπως π.χ. η πορεία του Χρηματιστηρίου), όπως συνέβη σε προεκλογική (!) συνέντευξη του πρωθυπουργού.

Πέμπτον, θα πρωτοστατήσει για τη δημοκρατική και ισότιμη μεταχείριση των κομμάτων από τα ΜΜΕ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση του απαράδεκτου γεγονότος ότι ο χρόνος που παραχωρείται στο ΚΚΕ από τα κανάλια - και μετά τις 9 Απρίλη - μετά βίας ξεπερνά το 20% του χρόνου που θα αντιστοιχούσε στη δύναμη που έλαβε το Κόμμα στις εκλογές.

Εκτον, θα εισηγηθεί, για χάρη της ελευθεροτυπίας και της πλήρους ενημέρωσης, στις επόμενες εκλογές, να αποδεχτεί ο πρωθυπουργός να αντιπαρατεθεί επί ίσοις όροις με τους πολιτικούς αρχηγούς και να μην καταφύγει, ξανά, στα «στημένα» ντι-μπέιτ.

Ογδοον, θα το ξανασκεφτεί και δε θα (ξανα)πρωτοστατήσει στην εκπαραθύρωση της διοίκησης του ΕΣΡ, όπως ουσιαστικά συνέβη προεκλογικά, αφού έτσι εξυπηρετούνταν τα σχέδια της κυβέρνησης, ενόψει των εκλογών.

***

Αυτές είναι οι πληροφορίες μας για τις σκέψεις του κ.Ρέππα... Αλλά κάπου εδώ το παραμύθι τελειώνει.

Και τώρα που το παραμύθι έφτασε στο τέλος του, μπορούμε να σας αποκαλύψουμε την ουσία του θέματος, έτσι ώστε να μη μας καταγγείλει ο κ.Ρέππας ότι μεταδίδουμε ψευδείς πληροφορίες. Εχουμε και λέμε λοιπόν: Οσο οι παραπάνω πληροφορίες ανταποκρίνονται στην αλήθεια, άλλο τόσο αληθεύει ότι ο κ.Ρέππας είναι... άσχετος με το «μακαρθισμό».


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ