Τρίτη 27 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
1945: Απολογισμός αίματος από τη δράση του δοσιλογισμού

Η πρώτη σελίδα του «Ριζοσπάστη» (14 Νοέμβρη 1945) κάνει έναν απολογισμό των εγκλημάτων. Προσέξτε πόσο μεγάλωσαν οι αριθμοί μέσα σ' ένα πεντάμηνο
Η πρώτη σελίδα του «Ριζοσπάστη» (14 Νοέμβρη 1945) κάνει έναν απολογισμό των εγκλημάτων. Προσέξτε πόσο μεγάλωσαν οι αριθμοί μέσα σ' ένα πεντάμηνο
Ιούνης 1945. Τέσσερις μήνες μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Βάρκιζας. Το τρομοκρατικό όργιο της αντίδρασης κατά του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, με τη στήριξη των βρετανικών όπλων, έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Στις 27 Ιούνη, ολοκληρώνει τις εργασίες της η 12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία διακηρύσσει ότι για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κατάσταση χρειάζεται να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα η Συμφωνία της Γιάλτας (εκμηδένιση των υπολειμμάτων του φασισμού και εκλογή από κάθε απελευθερωμένη χώρα της μορφής της διακυβέρνησής της). Για την αντιμετώπιση της δολοφονικής τρομοκρατικής δράσης της Δεξιάς, η 12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ έριξε το σύνθημα της οργάνωσης της μαζικής λαϊκής αυτοάμυνας.

Μια μέρα πριν τη λήξη των εργασιών της Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ, στις 26 Ιούνη, η Κεντρική Επιτροπή του ΕΑΜ έστειλε τηλεγράφημα στους πρεσβευτές της Σοβιετικής Ενωσης, των ΗΠΑ και της Αγγλίας, όπου περιέγραφε τη διαμορφούμενη κατάσταση. Στο τηλεγράφημα αναφερόταν ότι στο διάστημα που μεσολάβησε από τη Βάρκιζα (Φλεβάρης 1945) ως τα μέσα του Ιούνη, δολοφονήθηκαν περισσότεροι από 560 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και φυλακίστηκαν περισσότεροι από 30.000. Απ' την άλλη πλευρά, σημειωνόταν ότι στο ίδιο διάστημα και κατά παράβαση της συμφωνίας, οι μοναρχοφασιστικές συμμορίες της υπαίθρου έφτασαν τις 150 κι αυτοί που οπλοφορούσαν παράνομα τις 20.000.

Στην εγκληματική αυτή πολιτική της αντίδρασης, που οδηγούσε το λαό και τον τόπο στον αφανισμό, το ΚΚΕ και ο Πολιτικός Συνασπισμός του ΕΑΜ αντέταξαν την πολιτική της ομαλής δημοκρατικής εξέλιξης, την πολιτική του κατευνασμού και της συμφιλίωσης του λαού, που ανταποκρίνονταν στα πραγματικά εθνικά συμφέροντα και στους πόθους της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού.

Την ίδια περίοδο, δημοσιεύτηκε και η «Λευκή Βίβλος» του ΕΑΜ για τις παραβάσεις της Βάρκιζας.

«Η Ελλάδα, σημειώνεται στον επίλογο της "Λευκής Βίβλου", είναι η μοναδική χώρα στην απελευθερωθείσα Ευρώπη, που κυριαρχεί ο δοσιλογισμός. Η αντεθνική του δράση μέσα στο τετράμηνο, είναι πλουσιότατη. Δολοφονημένοι πατριώτες 500 περίπου, κρατούμενοι αγωνιστές πάνω από 20.000. Ενώ οι κρατούμενοι εθνοπροδότες δεν ξεπερνούν τους 1.000. Ληστοσυμμορίες μικρές και μεγάλες τουλάχιστον 150. Ληστοτρομοκράτες οπλισμένοι περισσότεροι από 18.000. Γιατί;».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ