Τρίτη 27 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Σημαντική συμβολή στην προώθηση του συντονισμού και της κοινής δράσης

Οι βασικές εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα της τριήμερης συνάντησης, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, παρουσιάστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου

Από τη συνέντευξη Τύπου του ΚΚΕ για τα συμπεράσματα, στα οποία κατέληξε η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων
Από τη συνέντευξη Τύπου του ΚΚΕ για τα συμπεράσματα, στα οποία κατέληξε η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων
Τα συμπεράσματα και τις εκτιμήσεις της τριήμερης διεθνούς συνάντησης κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, που έλαβε χώρα στην Αθήνα από τις 23 ως τις 25 Ιούνη, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, παρουσίασαν χτες σε συνέντευξη Τύπου ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο Μπάμπης Αγγουράκης και ο Μάκης Μαΐλης, μέλη της ΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και στέλεχος του Γραφείου Τύπου αντίστοιχα.

Στη συνάντηση, την τρίτη κατά σειρά, πήραν μέρος 60 κόμματα από 47 χώρες του κόσμου, τα οποία κατά κύριο λόγο συζήτησαν για τις «Εμπειρίες από τους αγώνες, τις συμμαχίες και τις συνεργασίες των κομμουνιστών σήμερα». Μια σειρά κόμματα, αν και είχαν δηλώσει την επιθυμία τους να συμμετάσχουν δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν τελικά, για λόγους - ανεξάρτητους από τη θέλησή τους - που αφορούν την κατάσταση των χωρών τους.

Ανοίγοντας τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Ορέστης Κολοζώφ τόνισε μεταξύ άλλων: «Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εργασιών έγινε μια πλούσια συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων πάνω στα θέματα της συνάντησης. Γενική ήταν η αποδοχή για τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα τέτοιων συναντήσεων μεταξύ των Κομμουνιστικών και των Εργατικών Κομμάτων. Αρκετοί ήταν οι ομιλητές που αναφέρθηκαν στην ανάγκη να συνεχιστούν και να πυκνώσουν αυτού του είδους οι συναντήσεις που δείχνουν ότι παρά τις δύσκολες διεθνείς και τοπικές συνθήκες που υπάρχουν τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα συνεχίζουν να δρουν, να συναντιούνται και να ανταλλάσσουν την πείρα τους, να αποτελούν μια υπαρκτή δύναμη σε όλες τις ηπείρους με σημαντική δράση».

Στη συνέχεια υπογράμμισε πως κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνάντησης τονίστηκε: «Η πολιτική συμμαχιών κάθε κόμματος είναι αναπόσπαστα δεμένη με τους καθημερινούς αγώνες σε εθνικό επίπεδο, αλλά και την απαραίτητη σύνδεση του εθνικού με το διεθνικό. Αρκετοί από τους συμμετέχοντες, στη συνάντηση αναφέρθηκαν επίσης στην ανάγκη να παρθούν πρωτοβουλίες, ώστε να υπάρξουν και διεθνείς συναντήσεις με ειδικά θέματα, καθώς και στην ανάγκη να καθιερωθούν και συναντήσεις κατά περιφέρεια (Αμερική, Αφρική, Ασία, Ευρώπη), όπως και να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι ήδη υπάρχουσες».

«Διαπίστωσαν - συνέχισε ο Ορέστης Κολοζώφ - ότι το χάσμα ανάμεσα στον λεγόμενο Βορρά και Νότο διευρύνεται συνεχώς σε βάρος των λαών του Νότου, που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού της γης, γεγονός που έχει μετατρέψει το Νότο σε σημαντικό πεδίο σύγκρουσης με τον ιμπεριαλισμό».

Αναφερόμενος στις άλλες εκτιμήσεις της συνάντησης σημείωσε: «Κατά τη συνάντηση τονίστηκε από πολλούς ομιλητές ότι παρά τις διαφορετικές απόψεις που είναι φυσικό να υπάρχουν ανάμεσα στα κόμματα, οι συναντήσεις αυτές, όπως και η σημερινή αναδείχνουν αντικειμενικά και τα κοινά σημεία που υπάρχουν ανάμεσα στα κόμματα στον αγώνα που διεξάγουν κατά του ιμπεριαλισμού, της επιθετικότητάς του και των μεθόδων εκμετάλλευσης των εργαζομένων διεθνώς.

Επίσης, τονίστηκε το νέο στοιχείο που προστίθεται στην πείρα των κομμουνιστών από τις διαδηλώσεις που έγιναν στο Σιάτλ, στο Νταβός, στην Ουάσιγκτον, στην Μπανγκόγκ καθώς και οι διαδηλώσεις που γίνονται τώρα σε κάθε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, (όπως οι πρόσφατες στην Πορτογαλία). Είναι διαδηλώσεις, όπως τονίστηκε, που στρέφονται κατά της πολιτικής ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όπως του ΠΟΕ, του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που έχουν οδηγήσει πολλές χώρες και λαούς στην εξάρτηση και υποδούλωσή τους με υπέρογκα χρέη. Αναφέρθηκαν, επίσης οι νέες δυνατότητες που ανοίγουν αυτές οι διαδηλώσεις και η ανάγκη της πιο δραστήριας και συντονισμένης συμμετοχής των κομμουνιστών σ' αυτές.

Αρκετοί ομιλητές αναφέρθηκαν στη νέα τάξη που προσπαθεί να επιβάλει ο ιμπεριαλισμός με τη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ, τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία και στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός νέου διεθνούς δικαίου, που θα στηρίζεται στο δίκαιο του ισχυρότερου. Εμφαση δόθηκε επίσης στη σημασία των μαζικών αντιδράσεων που σημειώθηκαν και σημειώνονται κατά της ιμπεριαλιστικής ηγεμονικής πολιτικής των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ, κατά των δυνάμεων ταχείας επέμβασης που συγκροτούνται και τις δυνάμεις που δημιουργούνται για τη διαχείριση κρίσεων, κατά της στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης και το νέο αντιβαλλιστικό σύστημα των ΗΠΑ, ενάντια στα πυρηνικά όπλα, την ιμπεριαλιστική επέμβαση και τη στρατιωτική κατοχή, κατά της αλλαγής των συνόρων».

Αναφορικά με τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε στη συνάντηση για το συντονισμό της πάλης των συνδικαλιστικών κινημάτων, ο Ορ. Κολοζώφ, ενημέρωσε: «Τονίστηκε η ιδιαίτερη σημασία που έχει ο συντονισμός της πάλης των συνδικαλιστικών κινημάτων και οργανώσεων με επίκεντρο τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και την επίθεση ενάντια στα εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις, η πάλη ενάντια στα διεθνικά μονοπώλια και της επίθεσης που πραγματοποιούν κατά των εργαζομένων, όπως και η ανάγκη συντονισμού αυτού του αγώνα σ' όλες τις θυγατρικές και τα παραρτήματα αυτών των εταιριών, που βρίσκονται σε διάφορες χώρες. Αρκετοί ομιλητές ήταν αυτοί που τόνισαν την ανάγκη διεθνούς συντονισμού μιας τέτοιας πάλης και της ιδιαίτερης συμβολής των κομμουνιστών σ' αυτήν».

Αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ΚΚ σε διάφορες χώρες του κόσμου, ο Ορ. Κολοζώφ συμπλήρωσε πως αρκετοί ήταν οι ομιλητές στη συνάντηση που «εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις συνεχιζόμενες απαγορεύσεις, διώξεις και διακρίσεις σε βάρος των κομμουνιστικών κομμάτων, των κομμουνιστών και γενικά όσων αντιστέκονται στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις».

Τέλος, ο Ορέστης Κολοζώφ ενημέρωσε πως «κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκε και το πρώτο τεύχος του πληροφοριακού περιοδικού με τον τίτλο "Information bulletin" όπου το κάθε Κομμουνιστικό και Εργατικό Κόμμα μπορεί να δημοσιεύει τα ντοκουμέντα του. Παράλληλα με την παρουσίαση του περιοδικού παρουσιάστηκαν και τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από τη λειτουργία του Κέντρου Ταχείας Πληροφόρησης μέσα από το διαδίκτυο, με την ονομασία SOLIDNET.ORG».

«Οι προβληματισμοί - κατέληξε - που αναπτύχθηκαν από τους εκπροσώπους των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων σε αυτή τη συνάντηση πιστεύουμε, πως θα συμβάλλουν στην προσπάθεια που κάνουνε τα κόμματα να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις που επιβάλουν οι σημερινές εξελίξεις, στο συντονισμό και την αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού και την ανάγκη που έχει η ανθρωπότητα για μια σοσιαλιστική διέξοδο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις διμερείς τους σχέσεις, να έρθουν σε επαφή με άλλα κόμματα, να ανταλλάξουν απόψεις. Η διεθνής συνάντηση, παρά τις δυσκολίες και τις διαφορετικές προσεγγίσεις που διατυπώθηκαν σε μια σειρά ζητήματα, πιστεύουμε ότι θα συμβάλει στο συντονισμό και την κοινή δράση των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ