Τρίτη 27 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Επιβλαβής εκσυγχρονισμός

Το επιχείρημα των «αριστεροδεξιών» θαυμαστών του Κ. Σημίτη είναι ότι οι κυβερνήσεις του προωθούν τον εκσυγχρονισμό που έχει ανάγκη η χώρα μας και ο οποίος είναι εκ των ων ουκ άνευ για την πορεία της στην Ευρώπη. Βεβαίως, ακόμα και οι πλέον «αριστεροί» εξ αυτών παραδέχονται ότι η πολιτική του στοχεύει στον αστικό εκσυγχρονισμό, αλλά ισχυρίζονται ότι κι αυτός μόνο αποτελεί μεγάλο στόχο και θαυμαστό επίτευγμα κι επομένως ο πρωθυπουργός θα πρέπει να στηριχτεί από τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου. Δεν εξηγούν, όμως, γιατί θα πρέπει να υποστηριχτεί ένας εκσυγχρονισμός που αποσκοπεί αποκλειστικά στην καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης και του ξένου κεφαλαίου και στρέφεται εναντίον των συμφερόντων των λαϊκών στρωμάτων.

Ας αναφερθούμε σε συγκεκριμένους τομείς που εκσυγχρονίζονται, για να αποδειχθεί του λόγου το ασφαλές περί μονομερούς ωφελιμότητας του «σημιτικού εκσυγχρονισμού». Ο εκσυγχρονισμός στον οικονομικό τομέα αφορά στη βελτίωση της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, ώστε να καθίσταται πιο αποτελεσματική η είσπραξη των φόρων, κυρίως αν όχι αποκλειστικώς, από τα λαϊκά στρώματα και σε μέτρα «απελευθέρωσης» της αγοράς. Προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργούν οι αποφάσεις για επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, για υποβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας, για ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού συστήματος. Είναι προφανές ότι οι κυβερνήσεις Σημίτη πετυχαίνουν τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, αλλά αυτός στρέφεται εναντίον της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Οεκσυγχρονισμός στον κοινωνικό τομέα αφορά στην «απελευθέρωση» της ελληνικής κοινωνίας από «εθνικές ιδιαιτερότητες», που στηρίζονται σε ιστορικές και πολιτιστικές καταβολές. Οι εκσυγχρονιστές ισχυρίζονται ότι αποσκοπούν στην αλλαγή μιας «επαρχιώτικης νοοτροπίας» του Ελληνα, η οποία δε συνάδει με τον «ευρωπαϊκό» και, γενικότερα, τον «δυτικό» τρόπο ζωής. Προς αυτή την κατεύθυνση λαμβάνονται μέτρα για την απομάκρυνση από τα ελληνικά πολιτιστικά πρότυπα - σ' αυτά περιλαμβάνουν και την ορθόδοξη θρησκευτική «ιδιαιτερότητα» των Ελλήνων κατά πώς λένε οι ίδιοι - και τη συνταύτιση με τα «δυτικά». Μόνο που τα τελευταία προβάλλουν τον ατομισμό και τον ανταγωνισμό στη «ζούγκλα» της αγοράς, την ξενοφοβία και το ρατσισμό, την τηλεοπτική υποκουλτούρα και αποϊδανικοποίηση του ανθρώπου. Επομένως, τέτοιος εκσυγχρονισμός της κοινωνίας κάθε άλλο παρά προς την πρόοδο την ωθεί.

Οεκσυγχρονισμός στο πολιτικό επίπεδο αφορά στην απρόσκοπτη λειτουργία του δικομματικού συστήματος διακυβέρνησης, το οποίο, επί της ουσίας, είναι μονοκομματικό, καθώς τα δύο κόμματα που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία, δε διαφέρουν στα βασικά θέματα ιδεολογικοπολιτικής αντίληψης και πρακτικής. Προς αυτή την κατεύθυνση διαμορφώθηκαν ελεγχόμενα ΜΜΕ, που προβάλλουν μόνο την ιδεολογία και την πολιτική της άρχουσας τάξης κι αποκρύπτουν κάθε διαφορετική κοινωνική και πολιτική φωνή - ιδίως του ΚΚΕ - ενώ οι κρατικοί μηχανισμοί δημιουργούν κλίμα αντιδημοκρατικού αυταρχισμού, με διώξεις σε βάρος του λαϊκού κινήματος και των πολιτικών εκφραστών του. Είναι πασιφανές ότι ο πολιτικός εκσυγχρονισμός δεν ωφελεί τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου και τη δημοκρατία.

Οεκσυγχρονισμός στις διεθνείς σχέσεις αφορά στον «εκμοντερνισμό» της εξωτερικής πολιτικής, που οδηγεί στη συνταύτιση της Ελλάδας με τις πολεμικές επιδιώξεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας, στην παράδοση της εθνικής οικονομίας στην ΕΕ, στην παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, στην αποδοχή της διχοτόμησης της Κύπρου. Αυτός ο εκσυγχρονισμός μόνο την πατρίδα μας και το λαό μας δεν ωφελεί...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ