Τρίτη 27 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σε ρόλο «διαιτητή»

Ρόλο «διαιτητή» στη διαμάχη κυβέρνησης - Εκκλησίας επιχειρεί να αναλάβει η ηγεσία της ΝΔ και στην κατεύθυνση αυτή αξιοποιεί την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει στη Βουλή. Στόχος είναι να καταγραφεί ως οπαδός του διαλόγου, σε αντίθεση με την αδιάλλακτη κυβέρνηση και ταυτόχρονα ως παράγοντας που θέλει την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ «Πολιτείας και Εκκλησίας». Ταυτόχρονα βέβαια επιδιώκει να «κλείσει» το θέμα όσο το δυνατόν γρηγορότερα, γιατί, όπως εκτιμούν στη Ρηγίλλης, η παράτασή του δεν ωφελεί την εικόνα που θέλει να δημιουργήσει ως κόμμα «του μεσαίου χώρου». Η πρόταση νόμου επρόκειτο να συζητηθεί σήμερα στην αρμόδια επιτροπή και την ερχόμενη Πέμπτη στο Τμήμα, αλλά ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης επικαλέστηκε ότι θα απουσιάζει αυτή τη βδομάδα στο εξωτερικό η Β. Παπανδρέου που έχει οριστεί ως αρμόδια υπουργός και η πρόταση νόμου θα έρθει για συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική βδομάδα την ερχόμενη βδομάδα.

Από την πλευρά του ο γγ της ΚΟ της ΝΔ δήλωσε ότι συναινεί με το χρόνο της συζήτησης και ζήτησε να γίνει η συζήτηση την Πέμπτη 6 Ιουλίου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο πρόεδρος της Βουλής θα ανταποκριθεί. Αποκαλύπτοντας τις γενικότερες επιδιώξεις της ηγεσίας της ΝΔ, αναφέρει στη δήλωσή του ότι «η ΝΔ επιθυμεί να συμβάλει στην ομαλή αποκατάσταση της τρωθείσας κοινωνικής συνοχής και να στηρίξει την υπεύθυνη και δημιουργική συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας». Γενικότερα η πρωτοβουλία της ΝΔ με την πρόταση νόμου αποσκοπεί στο «να δώσουμε διέξοδο απεμπλοκής από την κρίση που δημιουργήθηκε με τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού και να αποτρέψουμε διεύρυνση του προκληθέντος ρήγματος».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χτες ο Στ. Μάνος, ο οποίος δήλωσε ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης να αποκαταστήσει τις σχέσεις της Πολιτείας με την Ιεραρχία και ως «τιμιότερη λύση» προτείνει να αναλάβει το Κοινοβούλιο τις ευθύνες του και να νομοθετήσει, με αφορμή την πρόταση νόμου της ΝΔ, την οριστική λύση του προβλήματος για τις ταυτότητες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ