Τρίτη 27 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στο πλευρό της κυβέρνησης για ταυτότητες και ΟΝΕ

Πλήρως ευθυγραμμισμένος με την άποψη που εξέφρασε μια μέρα νωρίτερα ο Κ. Σημίτης, όσον αφορά στους κινδύνους για την «εθνική υπόσταση», εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος, γεγονός που ερμηνεύεται ως έμμεση αλλά σαφής στήριξη της κυβέρνησης στη «διαμάχη» για τις ταυτότητες.

Μιλώντας το Σάββατο σε ιστορική εκδήλωση στην Υδρα, ο Κ. Στεφανόπουλος υποστήριξε ότι η εθνική μας ταυτότητα δεν κινδυνεύει από την ένταξη στην ΟΝΕ αλλά από την εποχή που ζούμε. Σας καλώ να αναλογιστείτε, τόνισε, ποιο στοιχείο θα απολέσουμε με την ένταξή μας στην ΕΕ, τι θα μας κάνει ο κύριος Πρόντι, τι θα κάνει η λεγόμενη Κομισιόν σε βάρος μας, εναντίον της ιστορίας μας, τι μπορεί να πράξει; Εναντίον των παραδόσεών μας τι μπορεί να ενεργήσει; Εναντίον των πεποιθήσεών μας, είτε είναι πίστης θρησκευτικής, είτε είναι άλλες; Τι μπορεί; Τίποτα δεν μπορεί να πράξει».

Απαντώντας στη συνέχεια στο ερώτημα που ο ίδιος έθεσε, «από πού προέρχεται ο κίνδυνος», είπε: «Ο κίνδυνος προέρχεται από την περίοδο την οποία διανύουμε, από την ίδια την εποχή μας, από ένα παράθυρο που έχει ανοίξει στον κόσμο και λέγεται τηλεόραση». Οι άνθρωποι, συνέχισε, επηρεάζονται από τις ταχύτατες μεθόδους και τρόπους επικοινωνίας, από το Ιντερνετ, από το σύγχρονο τρόπο ζωής που διαλύει την οικογένεια. Αναφέρθηκε μάλιστα και στην αμερικανική κουλτούρα, που «άλλοτε μας επηρεάζει θετικά και άλλοτε αρνητικά η βία και το έγκλημα». Ως μέσο άμυνας απέναντι σε αυτή την «προσβολή», η οποία, επανέλαβε ακόμα μια φορά, δεν προέρχεται από την Ευρώπη, ανέδειξε την υπεράσπιση της γλώσσας μας, γιατί είναι «ένα στοιχείο που μας διακρίνει πάρα πολύ απ' όλους τους άλλους».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που κλήθηκε χτες να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, αρχικά απάντησε ότι δε σχολιάζει ποτέ δηλώσεις του Προέδρου, αλλά στη συνέχεια δεν έκρυψε την ικανοποίησή του, λέγοντας ότι «ασκεί άριστα τα καθήκοντά του και δε χρειάζεται από τη δική μας πλευρά οποιοσδήποτε λόγος ακόμη και αν είναι θερμά υποστηρικτικός».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ