Παρασκευή 31 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Βήμα βήμα» η ολομέτωπη επίθεση

Η εφαρμογή του νόμου των ΔΕΚΟ με αιχμή τον ΟΤΕ, η υλοποίηση των αντιασφαλιστικών νόμων, το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής» βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της αντιλαϊκής λαίλαπας

Βήμα βήμα και χωρίς καμία «αναδίπλωση» ή «καθυστέρηση» η κυβέρνηση προωθεί ταυτόχρονα όλα τα μέτωπα των αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων», κλιμακώνοντας την αντιλαϊκή επίθεση και την ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων.

Πίσω από τον κουρνιαχτό των «καθησυχαστικών» διαβεβαιώσεων περί «μεταρρυθμίσεων που τάχα δε θίγουν τα δικαιώματα των εργαζομένων», η κυβέρνηση ξεδιπλώνει το σύνολο της αντιλαϊκής επέλασης: την εφαρμογή του νόμου για τις ΔΕΚΟ και την ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη συστηματική εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και του δικού της (3371/2005), το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής», την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας...

Συγκεκριμένα:

-- Προχωρά την εφαρμογή του νόμου για τις ΔΕΚΟ με αιχμή του δόρατος τον ΟΤΕ, όπου η «μετεξέλιξή» του σε «καθαρή» καπιταλιστική επιχείρηση σε αυτή τη φάση και το «στρατηγικό» ξεπούλημα στην πρώτη ευκαιρία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε μόνο για φέτος το ενδεχόμενο της πλήρους ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για τον επόμενο χρόνο. «Ισχύει η δήλωση που έκανε πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης: Οτι δεν υπάρχει θέμα περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ κατά το τρέχον έτος», απάντησε ο Ευ. Αντώναρος, καλύπτοντας έτσι πλήρως τον πρόεδρο του ΟΤΕ, που είχε ζητήσει την άμεση και πλήρη ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού. «Για θέματα ιδιωτικοποιήσεων την αποφασιστική αρμοδιότητα έχει η κυβέρνηση και όταν έχουμε κάτι, θα σας το ανακοινώσουμε», συμπλήρωσε, προσπαθώντας ανεπιτυχώς να κρατήσει κάποιες αποστάσεις.

Εξάλλου στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, Ν. Καραχάλιος, λέγοντας (στον «Αλφα 9,89») ότι ο δοικητής του ΟΤΕ Π. Βουρλούμης «είναι εναρμονισμένος με το πρόγραμμα της ΝΔ, που θέλει, μια σειρά από μεγάλες επιχειρήσεις που παρουσιάζουν προβλήματα στη λειτουργία τους, να λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια». Απλά ζήτησε να υπάρξει προσοχή στον «τρόπο εκτέλεσης» αυτής της θέσης.

-- Με αμείωτους ρυθμούς εφαρμόζονται οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζεται η παραπλάνηση των εργαζομένων ότι τάχα τίποτα δε γίνεται μέχρι την επόμενη τετραετία ή ότι τάχα δε θα θιγούν τα όρια ηλικίας και δε θα μειωθούν οι συντάξεις. Η πραγματικότητα όμως τους διαψεύδει, αφού η κυβέρνηση προχώρησε αργά προχτές το βράδυ στην ψήφιση της τροπολογίας για το Ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων, με την οποία απαλλάσσονται οι τράπεζες από εισφορές εκατοντάδων εκατομμυρίων το χρόνο, ενώ αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης των υπαλλήλων και μειώνονται δραστικά οι συντάξεις τους.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση, ενώ δείχνει ύποπτη «αδυναμία» για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, ύψους 4,5 δισ. ευρώ και την απόδοση των χρεών της προς τα ταμεία, δηλώνει ότι θα προχωρήσει το «διάλογο» ανεξάρτητα από τη συμμετοχή των «κοινωνικών εταίρων», γεγονός που μαρτυράει πολλά για τις πραγματικές προθέσεις της. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος αυτό που έκρινε σκόπιμο χτες να επαναλάβει ήταν ότι «ο διάλογος για το Ασφαλιστικό θα γίνει με όποιον προσέλθει και θέλει να κάνει διάλογο»... Από την άλλη παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάποια «λύση» για τους 2.179.250 συνταξιούχους που «ζουν» με μέση κύρια σύνταξη 475 ευρώ. Ο Ευ. Αντώναρος παρέπεμψε στις καλύτερες μέρες που θα έρθουν «σε βάθος χρόνου» μετά το «νοικοκύρεμα» που κάνει η κυβέρνηση στην οικονομία...

-- Σε συμπαιγνία με την Κομισιόν και υπό την πίεση των μεγάλων αεροπορικών εταιριών της ΕΕ προχωρά το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής». Η κυβέρνηση αναζητεί εναγωνίως «επενδυτές», ενώ την ερχόμενη εβδομάδα η Κομισιόν, μεγιστοποιώντας τις πιέσεις, ενεργοποιεί το πρώτο στάδιο παραπομπής της Ελλάδας στο ευρωδικαστήριο για «μη ανάκτηση» των κρατικών ενισχύσεων που δόθηκαν στον εθνικό αερομεταφορέα την περίοδο 1998-2002.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ