Παρασκευή 31 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο ξεσηκωμός στη Γαλλία...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στη Γαλλία, η διαβόητη πολιτική των καπιταλιστικών διαρθρωτικών αλλαγών (εκσυγχρονισμό την έλεγε ο Κ. Σημίτης, μεταρρύθμιση την ονομάζει σήμερα ο Κ. Καραμανλής) έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια (από την εποχή, που είχε κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού κόμματος) και, μάλιστα, έχει προηγηθεί της χώρας μας. Στα γαλλικά πανεπιστήμια, για παράδειγμα, έχουν βρει ήδη πλατιά εφαρμογή οι ευρωενωσιακές κατευθύνσεις της Μπολόνια, ενώ, στον τομέα της εργασίας, προωθούνται εδώ και χρόνια όλες οι γνωστές και στη χώρα μας πολιτικές και μέτρα, για την ενίσχυση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και την αντιμετώπιση δήθεν της ανεργίας.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα; Τα όσα γίνονται τον καιρό αυτό στη Γαλλία αποτελούν την πλέον αδιαμφισβήτητη απάντηση. Η πολιτική αυτή και τα αντίστοιχα μέτρα βοήθησαν τα μέγιστα στην ανάπτυξη και συσσώρευση των επιχειρηματικών κερδών, αλλά οδήγησαν σε αντιδραστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και σε μείωση των λαϊκών εισοδημάτων, ενώ η ανεργία, ιδιαίτερα των νέων, παραμένει στο... ύψος της. Την ίδια στιγμή, οι Γάλλοι φοιτητές βλέπουν μια συνεχή υποβάθμιση της παρεχόμενης μόρφωσης στα πανεπιστήμια, να απαξιώνονται τα πτυχία και να μεγαλώνουν τα αδιέξοδα που στέκονται μπροστά τους. Και όλ' αυτά αποτελούν ένα μικρό μέρος των συνεχώς εντεινόμενων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων του λαού και της νεολαίας.

... και ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα

Οσο φανερή και αδιαμφισβήτητη είναι η περιγραφόμενη στο προηγούμενο σχόλιο κατάσταση στη σημερινή Γαλλία, άλλο τόσο φανερά γίνονται και μια σειρά από συμπεράσματα. Πρώτον, η πολιτική των καπιταλιστικών διαρθρωτικών αλλαγών - ανεξάρτητα πώς ονομάζεται ή καμουφλάρεται, με τι τρόπους (π.χ., με ή χωρίς διάλογο...) και ρυθμούς εφαρμόζεται - είναι βαθιά ταξική και ενισχύει πολύμορφα τα κέρδη και τη δύναμη της πλουτοκρατίας, σε βάρος των εργαζομένων και του λαού. Οχι μόνο δεν αντιμετωπίζει τα όποια κοινωνικά προβλήματα - π.χ., ανεργία - αλλά τα αναπαράγει σε μεγαλύτερη έκταση και ένταση. Δεύτερον, ποτέ δεν υπήρχε, και πολύ περισσότερο δεν υπάρχει στις σημερινές συνθήκες, κοινότητα συμφερόντων των κεφαλαιοκρατών από τη μια και των εργαζομένων, των άλλων λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας από την άλλη. Το αντίθετο, οι κινητοποιήσεις στη Γαλλία φέρνουν στο επίκεντρο το γεγονός ότι η ταξική πάλη οξύνεται. Οσοι συνεχίζουν να μιλούν για «κοινωνικό διάλογο», «εργασιακή ειρήνη» και «ταξική συνεργασία» έχουν στο μυαλό τους και επιδιώκουν το ξεγέλασμα και την υποταγή των εργαζομένων και της νεολαίας στις απαιτήσεις των κεφαλαιοκρατών.

Αλλωστε, στα ίδια ακριβώς συμπεράσματα οδηγούν και οι εξελίξεις στη δική μας χώρα. Και βάζουν επιτακτικά την ανάγκη του μαζικού απεγκλωβισμού των εργαζομένων και της νεολαίας από τα κόμματα της πλουτοκρατίας και τους όποιους εκφραστές τους στα κοινωνικά κινήματα. Της αποφασιστικής ενίσχυσης του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ, της ταξικής συσπείρωσης και των αγώνων.

Μνημείο αντικομμουνιστικής ηλιθιότητας

Το ίδιο αντικομμουνιστικό λιβελογράφημα, τη «μαύρη βίβλο του (αντι)κομμουνισμού» φαίνεται ότι διαβάζουν, αλλά και ασπάζονται Σ. Μπερλουσκόνι και ο Ε. Αντώναρος. Ο πρώτος δήλωσε το Σαββατοκύριακο σε προεκλογική συγκέντρωση πως οι Κινέζοι επί Μάο Τσετούνγκ «έβραζαν τα μωρά για να τα χρησιμοποιούν ως λίπασμα για τα χωράφια»(!). Στην Αθήνα χτες, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει την απίστευτης αθλιότητας αυτή δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού, προς γενική κατάπληξη, όχι μόνο δεν κράτησε στοιχειώδεις «αποστάσεις ασφαλείας» αλλά σχεδόν ταυτίστηκε μαζί της: «Δεν έχω ειδικές γνώσεις για εσωτερικά θέματα χωρών που βρίσκονται μάλιστα τόσο μακριά. Ως δημοσιογράφος ασχολήθηκα κυρίως με τη Μέση Ανατολή»(!), ήταν η «αφοπλιστική» απάντηση του Ε. Αντώναρου. Αυτό που προκαλεί εντύπωση δεν είναι τόσο το μέγεθος της «άγνοιας» του εκπροσώπου, όσο η εμπάθεια και η ταύτιση με ό,τι χυδαίο κυκλοφορεί από τους «φίλους και συμμάχους»...

Αύξηση κερδών με μαζικές απολύσεις

Τα μεγάλα αφεντικά της πολυεθνικής εταιρίας «UPM-Kymmene Oyj», της τρίτης μεγαλύτερης χαρτοποιίας στον κόσμο, που εδρεύει στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, θα επιδιώξουν να αυξήσουν την κερδοφορία της επιχείρησης (άρα και τα δικά τους εισοδήματα) με το κλείσιμο μερικών εργοστασίων και την απόλυση 3.600 εργαζομένων.

Την είδηση αυτή, την αλιεύσαμε στην οικονομική εφημερίδα «Ναυτεμπορική», με τον εξής «εύγλωττο» τίτλο: «Με στόχο την τόνωση της κερδοφορίας η UPM κλείνει εργοστάσια και απολύει 3.600 ανθρώπους». Οι μεγαλομέτοχοι της εταιρίας, που γνωστοποίησαν τα σχέδιά τους και στο Χρηματιστήριο, δεν κρύβουν πως το κλείσιμο των εργοστασίων και οι μαζικές απολύσεις θα αποφέρουν την «εξοικονόμηση» κεφαλαίων (σ.σ. από μισθούς) που θα ανέλθουν «σε 200 εκατ. ευρώ ετησίως»! Μια «εξοικονόμηση», που θα προέλθει από την εντατικοποίηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην UPM.

Ειδήσεις, σαν και την παραπάνω, που βλέπουν το τελευταίο διάστημα όλο και πιο συχνά το φως της δημοσιότητας, δεν αφορούν μόνο σε πολυεθνικές επιχειρήσεις με έδρα το εξωτερικό. Αφορούν και επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα και τείνουν να γίνουν... «ειδήσεις ρουτίνας».

ΣΥΝβιβασμένος...

Κατά την προχτεσινή συζήτηση στη Βουλή για την περιφερειακή ανάπτυξη, ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε «στενοχωρημένος», επειδή σε ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρεται ότι ο ΣΥΝ καλλιεργεί συμβιβασμό και ηττοπάθεια. Επιτέθηκε στο ΚΚΕ για «το αβάσιμο της κριτικής»! Επιχειρήματα, όμως, που να την αντικρούουν δεν ακούσαμε. Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα, από την ίδια τη συζήτηση στη Βουλή.

Πρώτο: Πολλή κουβέντα έγινε για το κατά πόσο και αν αξιοποιούνται τα κοινοτικά πακέτα για την κατασκευή έργων. Ξέρουν όμως ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ (υπέρμαχοι όλοι της διεύρυνσης) ότι στην ΕΕ των «25» αναλογούν πολύ μικρότερα πακέτα απ' ό,τι στην ΕΕ των «15». Ξέρουν καλά ότι το τι θα αποσπάσει κάθε μέλος της ευρωενωσιακής λυκοσυμμαχίας εξαρτάται από τη διαπραγματευτική του ισχύ, δηλαδή την πολιτική, οικονομική, στρατιωτική δύναμή του και όχι από τις προσωπικές ικανότητες των διαπραγματευτών. Κάθε κυβέρνηση μπροστά στη λαϊκή πίεση διεκδικεί παραπάνω για να δώσει κάποια ψιχία, γιατί ο μεγάλος όγκος θα οδεύσει στις τσέπες των επιχειρηματιών ή σε έργα που εξυπηρετούν τις δικές τους ανάγκες κι όχι τις ανάγκες του λαού και της περιφέρειας.

Δεύτερο: Μιλούν όλοι για το ρόλο που μπορεί να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή ανάπτυξη μέσω της διαχείρισης πόρων. Ηδη, όμως, η ΚΕΔΚΕ με συμφωνία και των τριών κομμάτων ζητά φορολογικές αρμοδιότητες και δυνατότητα συμπράξεων με ιδιώτες. Χαράτσωμα δηλαδή των εργαζομένων και άνοιγμα της πόρτας για άλωση κάθε τομέα από το κεφάλαιο. Ποιος μπορεί να πιστέψει στα σοβαρά ότι κάτι τέτοιο θα αποβεί υπέρ του λαού και της ανάπτυξης της περιφέρειας;

Τρίτο: Κατατίθεται από την «ανανεωτική αριστερά» στην Ευρώπη η πρόταση για κρατική παρέμβαση, ενίσχυση του ελεγκτικού ρόλου του κράτους και δημιουργία περισσοτέρων δημόσιων επιχειρήσεων. Και το ΚΚΕ υπεραμύνεται των δημόσιων επιχειρήσεων, αλλά σε συνάρτηση με πάλη για πολιτικές αλλαγές, αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας, της ιδιοκτησίας. Διαφορετικά, η δημόσια επιχείρηση δεν έχει μέλλον σε καθεστώς απελευθέρωσης της αγοράς. Δημόσιες επιχειρήσεις που θα λειτουργούν σαν καπιταλιστικές όπως προτείνεται, τίποτα το διαφορετικό δε θα προσφέρουν ούτε στους εργαζόμενους σ' αυτές ούτε στο λαό συνολικά.

Τέταρτο: Συνδέεται το θέμα της περιφερειακής ανάπτυξης με τα περί «τοπικών κοινωνιών» που προβάλλει ο ΣΥΝ ενόψει των εκλογών. Ομως, τα προβλήματα ανάπτυξης υπέρ των λαϊκών αναγκών άπτονται της κεντρικής πολιτικής γραμμής κι όχι κάποιας «τοπικής»! Ανάπτυξη σημαίνει να ζει καλά ο κόσμος, αν εργάζεται και κάτω από ποιες συνθήκες, τι δικαιώματα και παροχές απολαμβάνει κ.ο.κ. Κι αυτό είναι πρόβλημα βαθύτατα ταξικό πολιτικό, για το οποίο πρέπει να δίνεται καθαρή απάντηση.

Κι όπως πολύ καθαρά τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή, αυτό δε σημαίνει παραίτηση από τη διεκδίκηση μέτρων. Οποιος, όμως, δε λέει την αλήθεια στο λαό, όποιος προτείνει για λύση μια «εναλλακτική διαχείριση», εστιάζοντας την κριτική του στη μηδενική «απορροφητικότητα στο INTEREG», επιμένοντας ότι μπορεί να υπάρξουν «στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης και εξειδίκευσης για τη χώρα, για την κάθε περιφέρεια, στόχοι, προϋπολογισμοί, χρονοδιαγράμματα», μιλώντας για «στείρο και αντιπαραγωγικό αθηνοκεντρισμό» και «για έλλειψη - και λόγω πόρων - των δομικών στοιχείων που μπορούν να χτίσουν πραγματικά την περιφερειακή ανάπτυξη», όπως είπε ο κ. Αλαβάνος, τότε ναι, αυτός καλλιεργεί και συμβιβασμό και ηττοπάθεια...


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Πωλητήρια...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΥΤΟΔΙΑΦΗΜΙΖΕΤΑΙ υπέρ του ξεπουλήματός της η Εμπορική Τράπεζα! Ανακοίνωσε ότι έχει κέρδη 75 εκατομμυρίων ευρώ. Φυσικά, μιλάμε για την τράπεζα που κατά βάση αφορούσε και η περίφημη τροπολογία για το ασφαλιστικό των τραπεζών που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Και βέβαια κατά τα ήθη των εποχών, κάποιο ίδρυμα που είναι κερδοφόρο (και προσφάτως απαλλαγμένο από ...ενοχλητικές εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία εργαζομένων) τι άλλο μπορεί να γίνει παρά να καταλήξει σε ...ιδιώτες.

Περί του να λειτουργήσει υπέρ των Ελλήνων φορολογούμενων που απομυζήθηκαν για την ύπαρξη των ιδρυμάτων αυτών ούτε λόγος, ούτε σκέψη. Μάλιστα, για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες θα προσληφθεί και ...«διεθνής οικονομικός σύμβουλος».

Ξέρετε αυτές οι εταιρίες που πληρώνονται από το Δημόσιο δισεκατομμύρια για να μπορέσουν να προσφέρουν σε άλλες εταιρίες - αγοραστές (με τις οποίες ποιος ξέρει τι δοσοληψίες έχουν) περιουσία που δεν τους ανήκει.

Σε ανύποπτο χρόνο μάλιστα (πριν λίγες βδομάδες) πέρασε και νομοθετική ρύθμιση που απλοποιεί τις διαδικασίες πρόσληψης τέτοιων «συμβούλων» και τους απαλλάσσει από ελέγχους. Μην κουράζονται κιόλας με «χαρτούρα» και πιστοποιητικά.

ΤΗΝ ...ΑΜΕΡΙΚΗ ανακάλυψαν τα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης μετά την τραγική υπόθεση του μολυσμένου αίματος. Παντού ακούς καταμετρήσεις των ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία και ιδιαιτέρως στα τμήματα αιμοδοσίας.

Πλην, όμως, αυτή η κατάσταση επικρατεί χρόνια, μια και επί χρόνια οι δαπάνες για την Υγεία από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σήμερα παραμένουν σε χαμηλότατα επίπεδα και οι προσλήψεις προσωπικού γίνονται με το σταγονόμετρο.

Μόνο που οι καταγγελίες των αρμόδιων σωματείων, των τοπικών φορέων στην Αθήνα και την επαρχία δεν «εντυπωσίαζαν» αρκετά έως τώρα.


Γρηγοριάδης Κώστας

Δυστυχώς, όταν θα καταπέσει ο «μιντιακός» θόρυβος, τα τεράστια προβλήματα θα παραμείνουν καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι οι υποσχέσεις των αρμόδιων υπουργών γίνονται μόνο για να ξεχαστούν.

Οι μετανάστες...

Mega Channel

Στη δεκαετία του 1970, όταν στην προεδρία των ΗΠΑ βρισκόταν ο Ρ. Ρίγκαν και εφαρμοζόταν η γνωστή και ως «Ριγκανόμικς» οικονομική πολιτική, η αμερικανική ηγεσία ενθάρρυνε τη μαζική εισαγωγή μεταναστών, κύρια παράνομων. Αυτό απαιτούσαν οι τότε εσωτερικές ανάγκες του αμερικανικού καπιταλισμού, καθώς η χρήση των πάμπολλων επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων στην παραγωγική διαδικασία έδινε τεράστια ώθηση στη συσσώρευση κερδών και απαιτούσε μια σειρά καπιταλιστικές διαρθρωτικές αλλαγές. Ενα μεγάλο μέρος των κερδών οδηγήθηκε στον τομέα των υπηρεσιών, η ραγδαία ανάπτυξη του οποίου απαιτούσε πάμφθηνο και χωρίς δικαιώματα εργατικό δυναμικό, ώστε να διασφαλίζονται τα επιθυμητά επιχειρηματικά κέρδη. Το ίδιο απαιτούσε, επίσης, η συντελούμενη την εποχή εκείνη παραπέρα καπιταλιστικοποίηση της αμερικανικής αγροτικής οικονομίας. Δηλαδή, η μαζική καταστροφή μικρομεσαίων φάρμερ και η συγκέντρωση της παραγωγής σε λιγότερες και μεγαλύτερες καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, βέβαια, οι πάμφθηνοι μετανάστες έδιναν μια «ανάσα ζωής» - προσωρινή έστω - και σε όποιους Αμερικανούς κεφαλαιοκράτες δεν είχαν καταφέρει να ανέβουν στο τρένο των τεχνολογικών εξελίξεων και αισθάνονταν ήδη πολύ βαρύ και ασήκωτο τον καπιταλιστικό ανταγωνισμό.

... και ο σύγχρονος καπιταλισμός

Η πολιτική εισαγωγής πάμφθηνου μεταναστευτικού εργατικού δυναμικού συνεχίστηκε στις ΗΠΑ και στη δεκαετία του 1980. Κάποια στιγμή, όμως, υπήρξε κορεσμός των σχετικών αναγκών των κεφαλαιοκρατών. Από κει και πέρα, η συνεχιζόμενη εισαγωγή μεταναστών, μόνο προβλήματα δημιουργούσε στο σύστημα. Κι έτσι άρχισαν τα μέτρα περιορισμού και κυνηγητού της λαθρομετανάστευσης. Μέχρι που φτάσαμε στα σχέδια για κατασκευή ενός ηλεκτρονικού φράγματος κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ - Μεξικού και στον άγριο νόμο, που προτείνει τώρα ο Τζ. Μπους και έχει ξεσηκώσει τα πολλά εκατομμύρια μεταναστών, που υπάρχουν ήδη στις ΗΠΑ και όχι μόνο αυτούς, όπως φανερώνουν οι πρόσφατες μεγάλες διαδηλώσεις σε αρκετές μεγάλες πόλεις.

Τι θα γίνει τελικά και αν θα εγκριθεί και θα θεσμοθετηθεί ο προτεινόμενος από τον Μπους νόμος, δεν μπορεί κανείς σήμερα να το προβλέψει. Σίγουρα, όμως, όλα τα παραπάνω, δίνουν μια ακόμη χεροπιαστή απόδειξη του απάνθρωπου χαρακτήρα του σύγχρονου καπιταλισμού και των εντεινόμενων συνεχώς αντιφάσεών του.

Στο ναδίρ

Συνεχίζεται η πτωτική πορεία της δημοτικότητας του Αμερικανού Προέδρου, Τζ. Μπους. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, που είδε το φως της δημοσιότητας και έγινε από την εταιρία «Γκάλοπ» για λογαριασμό του CNN και της εφημερίδας «USA Today», μόλις το 36% των Αμερικανών επικροτεί τις πολιτικές επιλογές του Μπους, ενώ τις απορρίπτει το 60% των ερωτώμενων. Να σημειωθεί ότι το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο για δεύτερη θητεία προέδρου από την εποχή της προεδρίας του Ρ. Νίξον, λίγο πριν ο τελευταίος παραιτηθεί υπό το βάρος του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, τέλος, το 60% κρίνει πως τα πράγματα «δε βαίνουν καλώς» στο Ιράκ, ενώ το 61% θεωρεί ότι πως ο πόλεμος αυτός είναι η μαύρη «παρακαταθήκη» που θα αφήσει πίσω του ο Τζ. Μπους. Θυμίζουμε ότι ακριβώς πριν από τρία χρόνια, όταν οι ΗΠΑ και οι «πρόθυμοι σύμμαχοί» τους ξεκινούσαν την εισβολή τους στο Ιράκ, η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών επικροτούσε τον εγκληματικό αυτό πόλεμο...

Οικογενειακή υπόθεση...

Το σχέδιο φέρει την επωνυμία «Ατζέντα της Ελευθερίας», ανήκει στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και έχει αντικείμενό του τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανατροπή του σημερινού θεοκρατικού καθεστώτος στο Ιράν και την αντικατάστασή του με μια φιλοαμερικανική εξουσία. Η σχετική αποκάλυψη έγινε από τους «Κυριακάτικους Τάιμς του Λονδίνου» κι όπως σημειώνει η εφημερίδα κινείται στην ίδια ουσιαστικά λογική με το αντίστοιχο αμερικανικό σχέδιο ανατροπής του Σ. Χουσεΐν στη δεκαετία του 1990, πριν από την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαθέτει σοβαρά κονδύλια για την υλοποίηση του σχεδίου (75 εκατ. δολάρια για το 2005 και 85 εκατ. δολάρια για το 2006), ενώ ένα άλλο αξιοπρόσεκτο στοιχείο αποτελεί το γεγονός πως γενικός υπεύθυνος είναι η αναπληρώτρια υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Μέσης Ανατολής, Ελίζαμπεθ Τσέινι. Οχι, δεν είναι συνωνυμία. Είναι η κόρη του Αμερικανού αντιπροέδρου, Ντικ Τσέινι. Εκτός των άλλων, δηλαδή, το Ιράκ και το Ιράν, με ό,τι αυτές οι χώρες συνεπάγονται, αποτελούν οικογενειακή υπόθεση των Τσέινι...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σαν δυο σταγόνες νερό...

Ιδιαίτερα χρήσιμη για τα συμπεράσματα που πρέπει να βγάλουν οι εργαζόμενοι ήταν η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την περιφερειακή ανάπτυξη. Χρήσιμη για να αντιληφθούν πόσο απόλυτα ίδια πολιτική ασκούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και πόσο απόλυτα υπεύθυνοι είναι για το γεγονός ότι τα λαϊκά στρώματα είναι καταδικασμένα να βιώνουν την αντιλαϊκή πολιτική που οι πολιτικοί εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου βαφτίζουν «ανάπτυξη», παρά τις λεκτικές τους αντιπαραθέσεις. Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας για την περιφερειακή ανάπτυξη γνωστοποίησαν και πάλι τις γνωστές πολιτικές θέσεις τους περί «ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας», «δημιουργίας οικονομίας ευκαιριών», «προσέλκυσης ξένων επενδύσεων», κ.ά. Κι όλα αυτά συνοδεύοντάς τα με κάποιες κορόνες περί «ανάπτυξης» για το συμφέρον του λαού...

Παράδειγμα πρώτο: Τέλη Γενάρη 2006. Οι πυλώνες της ΔΕΗ στην Κεφαλονιά καταρρέουν εξαιτίας της κακοκαιρίας. Οι κάτοικοι του νησιού ζουν για έξι μέρες κάτω από άθλιες συνθήκες μέσα στο χιονιά, χωρίς φως και θέρμανση. Η οργή ξεχειλίζει. Το πρόβλημα δεν είναι καινούριο ούτε εμφανίζεται για πρώτη φορά. Και αποκαλύπτεται ότι η πολιτική της «περιφερειακής ανάπτυξης» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όλα τα προηγούμενα χρόνια είναι ακριβώς η αιτία του κακού. Αμφότεροι έχουν παλέψει με νύχια και με δόντια για την απελευθέρωση του τομέα της ενέργειας, που σημαίνει πρόσθετα οφέλη στους επιχειρηματίες. Απελευθέρωση που έχει, όμως, αποτέλεσμα να μην εκτελούνται έργα συντήρησης της υποδομής, αφού δε συμφέρει οικονομικά τους ιδιώτες. Επόμενα, λοιπόν, τα μπλακ-άουτ...

Παράδειγμα δεύτερο: Πέταλο του Μαλιακού. Από το 1992 μέχρι το 2006 στο φονικό πέταλο έχουν χάσει τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα πάνω από 530 άνθρωποι. Ολα αυτά τα χρόνια κανένα έργο δε γίνεται. Κι αυτό γιατί οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - η μία μετά την άλλη - ήθελαν να στρώσουν το χαλί για την ιδιωτικοποίηση του εθνικού οδικού δικτύου, χαρίζοντας και 5 δισ. ευρώ (από διόδια, έργα που κατασκευάζουν για λογαριασμό τους και «ζεστό» χρήμα) στις κοινοπραξίες των μεγαλοεργολάβων, οι οποίοι θα τους εκμεταλλεύονται για δεκαετίες, επιβάλλοντας υπέρογκα χαράτσια.

Παράδειγμα τρίτο: Εβρος. Μία, δύο ή τρεις φορές κάθε χρόνο το ποτάμι πλημμυρίζει (πιο πρόσφατη η περίπτωση του Μάρτη) και καταστρέφει καλλιέργειες, σπίτια, τις όποιες περιουσίες φτωχών λαϊκών οικογενειών. Κανένα οργανωμένο σχέδιο προστασίας της περιοχής δεν έχει εκπονηθεί για τη θωράκισή της τις τελευταίες δεκαετίες. Τα πακέτα των δισ. που εξαγγέλλονται από το ΠΑΣΟΚ το 1998 και τη ΝΔ το 2005 μένουν υποσχέσεις... Κι όμως, την ίδια περίοδο «έσπρωξαν» δισεκατομμύρια ευρώ στις τσέπες ολίγων ή χαρίζουν γη για να κατασκευάσουν γήπεδα - επιχειρήσεις στον Πειραιά ή μεγάλα εμπορικά μεγαθήρια στο Μαρούσι.

Αυτό είναι ένα μικρό μέρος της ...«περιφερειακής ανάπτυξης» που προώθησαν και προωθούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Γι' αυτού του τύπου την «ανάπτυξη» ...τσακώθηκαν προχτές στη Βουλή. Ο λαός, λοιπόν, καλείται να βγάλει τα συμπεράσματά του ώστε να δράσει δυναμικά για να παρεμποδίσει και τις επιλογές της κυβέρνησης αλλά και τη δήθεν «μαχητική» αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ