Παρασκευή 31 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Αλληλεγγύη» στον Μπερλουσκόνι...

Η έκφραση «αλληλεγγύης» στον ομοϊδεάτη τους Ιταλό πρωθυπουργό Σ. Μπερλουσκόνι είναι ένας από τους βασικούς στόχους του συνεδρίου του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που πραγματοποιείται από χθες στη Ρώμη.

Τον ίδιο στόχο εξυπηρετεί και η συμμετοχή του Ελληνα πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στο συνέδριο, «ανταποδίδοντας» έτσι ανάλογη επίσκεψη του Ιταλού πρωθυπουργού στην Αθήνα πριν από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.

Στη Ρώμη βρίσκονται συνολικά 13 πρωθυπουργοί που ανήκουν σε κόμματα - μέλη του ΕΛΚ, καθώς η προεκλογική εκστρατεία στη γειτονική χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Παράλληλα, το 17ο συνέδριο του ΕΛΚ, που συμπίπτει με τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του, θα εγκρίνει το νέο μανιφέστο που δίνει έμφαση στα βήματα που πρέπει να γίνουν για την «ευρωπαϊκή ενοποίηση», ενώ θα εκλέξει το νέο προεδρείο και όργανα. Τη συμμετοχή στις σχετικές ψηφοφορίες επικαλέστηκε η ΝΔ για να δικαιολογήσει την πολυπληθή αντιπροσωπεία που μετέβη στη Ρώμη. Ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας χθες στο συνέδριο του ΕΛΚ, επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις για την πορεία της ΕΕ, ζητώντας, μεταξύ άλλων, τη νεκρανάσταση του «ευρωσυντάγματος», ώστε να προχωρήσει η «εμβάθυνση» της ΕΕ, καθώς και «στοχευμένη απάντηση στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης». Υπογράμμισε ακόμα πως σε ό,τι αφορά στο μέτωπο της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας «στο εσωτερικό μέτωπο, νέα είδη απειλών που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας απαιτούν μια συλλογική ανταπόκριση». Παράλληλα, φρόντισε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, συμπληρώνοντας ότι «αυτό σε καμία περίπτωση δεν υποδηλώνει συμβιβασμούς στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις πολιτικές ελευθερίες».

Ο Κ. Καραμανλής είχε συναντήσεις με τον Αυστριακό καγκελάριο και προεδρεύοντα της ΕΕ Β. Σιούσελ, με το οποίο συζήτησε την κατάσταση στα Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, αλλά και τις πρωτοβουλίες της Προεδρίας για το «ευρωσύνταγμα», που θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη.

Επίσης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, με τον οποίο συζήτησε κυρίως το ζήτημα του Κοσσόβου, καθώς και το θέμα της κρατικής ένωσης Σερβίας - Μαυροβουνίου, ενόψει και του δημοψηφίσματος το Μάη.

Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας Μ. Σαακασβίλι, ο Κ. Καραμανλής έθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς της Τσάλκας - μεταξύ άλλων και τις απαλλοτριώσεις περιουσιών, χωρίς αποζημιώσεις - την κατάσταση στην περιοχή και τη συνεργασία στις ευρωατλαντικές δομές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ