Τετάρτη 1 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Βρίσκουν και κάνουν

Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
«Κοινωνική ευθύνη των εταιριών»!

Παλιό - φτηνό το κόλπο. Σήμερα έχει αναδειχτεί σε επιστήμη. Περιβάλλεται και με την αίγλη της ΕΕ ως κεντρικό στοιχείο των πολιτικών της. Στο πρακτικό μέρος σημαίνει ότι θα οργανώνει το αφεντικό σου ημερίδα για να αποδείξει ότι η εταιρία του διακατέχεται από κοινωνική ευθύνη κι εσύ ως εταίρος αυτής της ευθύνης θα καλείσαι να πληρώσεις για όσα ήδη θα έπρεπε να παίρνεις τζάμπα. Σε έχουν ανακηρύξει ήδη εταίρο στην υπευθυνότητα για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της εταιρίας. Ως εταίρος πρέπει να μοιραστείς και τη συνέπεια.

Μας ξύνει λίγο εκείνος ο τίτλος στην «Ελευθεροτυπία». Δηλαδή, ο Παπανδρέου έπαψε να είναι Παπανδρέου, έπαψε να είναι ΠΑΣΟΚ, έπαψε να ζητάει ιδιωτικά πανεπιστήμια, να δηλώνει ότι η ανταγωνιστικότητα είναι πάνω απ' όλα; Και μόνο που υπόσχεται ότι θα εφαρμόσει μοντέλο Ιρλανδίας, του πρέπει μαύρο! Και μόνο που δηλώνει ότι θεωρεί τα συνδικάτα εργαλείο για να έχουν συναίνεση οι εργοδότες στην εκμετάλλευση εργατών, του αξίζει μαύρο. Δεσμεύεται, λέει, να επενδύσει στον πολίτη. Δηλαδή; Μια μπαρούφα και μισή. Δεσμεύεται, λέει, να επενδύσει στη βιώσιμη ανάπτυξη. Δηλαδή; Τι πάει να πει στον καπιταλισμό βιώσιμη ανάπτυξη; Μήπως τώρα δεν υπάρχει ανάπτυξη; Και κέρδη με ουρά; Αρα; Δεσμεύεται, λέει, και για νέες θέσεις εργασίας. Ξανά ένα απόλυτο τίποτα. «Νέα θέση εργασίας» είναι και η μία ώρα δουλιά τη βδομάδα. Είναι ακριβώς το σημείο συνάντησης με τη ΝΔ και τον ΣΥΝ. Είναι η ενιαία αντίληψη των ευρωλάγνων για την έννοια της απασχόλησης.

Ασε που το κύριο είναι η πρότασή του για την τριμερή συνεργασία. Σα να ακούς τον Λάσκαρη, αυτόν που κατάργησε τάχα την πάλη των τάξεων, σε νέα εκδοχή.

Ο «καλυτερότερος» όλων, πάντως, είναι και πάλι ο Αλαβάνος: Αρχίζει να καταγγέλλει το λάθος μοντέλο - όχι το σύστημα - για να καταλήξει στο ίδιο μοντέλο με τις ίδιες λέξεις. Κάνει πως δεν ξέρει τίποτα για το φόνο τόσα χρόνια ευρωβουλευτής. Δεν ξέρει τίποτα για την κριτική στις θεωρίες της ανάπτυξης, ότι όλες οι συνθήκες της ΕΕ προσπαθούν να αποκτήσουν νομιμοποιητική βάση στις εργατικές συνειδήσεις προαναγγέλλοντας τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που από συνθήκη σε συνθήκη διαπιστώνεται ότι δε δημιουργούνται, γιατί πολύ απλά δεν μπορεί αυτό το σύστημα να δημιουργεί νέες θέσεις πλήρους εργασίας με πλήρη δικαιώματα για όλους.

Να του θυμίσεις ότι υπάρχουν και τα μονοπώλια; Το ξέρει. Αλλά πού να ακουμπήσει σε τέτοιους επικίνδυνους δρόμους, όταν είναι σε πλήρη εξέλιξη η εφαρμογή εκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ; Και μη μας πούνε ότι η κοινή τους κάθοδος ήδη στις μισές νομαρχίες δε συνιστά κεντρική εκλογική συμφωνία.

Κατακαημένε αριστερέ, πόσοι και πόσοι στην καμπούρα σου...

Και σου λέει μετά ο Στάθης τι θα γίνει άμα γκρεμιστεί η Ακρόπολη. Δε βλέπει τι γίνεται με την κατάργηση του 8ωρου που επιμένει ο άλλος την ώρα της κατεδάφισης να προβάλλει την έλλειψη ...διαλόγου; Χαλασμένοι, φίλε, χαλασμένοι από καιρό.

Θες δε θες, ο καπιταλισμός σού θυμίζει ότι πίσω από τα καραγκιοζιλίκια περί αντισταλινισμού, το πρόβλημά τους είναι ο λενινισμός. Δηλαδή, το επιτυχημένο πάντρεμα της επαναστατικής θεωρίας με την επαναστατική πράξη.

Εκείνη την πράξη που έκανε έναν ολόκληρο πλανήτη να σηκώσει κεφάλι...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ