Τρίτη 14 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ολοταχώς για εφ' όλης της ύλης διάλογο

Τα συμφωνηθέντα στο Ελσίνκι δημιουργούν το πλαίσιο για την έναρξη ενός εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Κάτω από τη σκόνη που προκαλούν οι τοποθετήσεις για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι, η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών μελετούν και σχεδιάζουν το επόμενο βήμα στην κατεύθυνση της ελληνοτουρκικής «προσέγγισης». Το «βήμα» αυτό, όπως λένε παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας, θα αρχίσει να πραγματοποιείται μετά τον Μάρτη και τις εκλογές στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ήδη επεξεργάζεται η «στρατηγική», που θα ακολουθήσει η διπλωματία της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπίσει την «πρόκληση» της αντιμετώπισης των σοβαρών ελληνοτουρκικών προβλημάτων. Η «πρόκληση» αυτή, όπως λένε οι ίδιες πηγές, «υποχρεώνει» την ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει την πάγια θέση της, σύμφωνα με την οποία, η μόνη ελληνοτουρκική διαφορά που επιδέχεται συζήτησης είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Μέχρι το Μάρτη, πάντως, Αθήνα και Αγκυρα θα συνεχίσουν την καλά συντονισμένη προσπάθειά τους να συντηρήσουν το «θετικό κλίμα» στις σχέσεις τους. Ετσι, λοιπόν, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, με πανηγυρικό τρόπο, θα υπογράψουν τον ερχόμενο Γενάρη τις οκτώ έτοιμες συμφωνίες, που προέκυψαν από τον ελληνοτουρκικό διάλογο για θέματα χαμηλής πολιτικής. Οι συμφωνίες θα υπογραφούν, τέσσερις στην Αγκυρα και τέσσερις στην Αθήνα, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους υπουργούς εξωτερικών να ανταλλάξουν επισκέψεις και να προβληθεί «έντονα» το «νέο» κλίμα.

Η «οπτική γωνία» της Αγκυρας

Από την Αγκυρα, πάντως, προβάλλεται με τοποθετήσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας μια «ανάγνωση» των συμφωνηθέντων στο Ελσίνκι, που μάλλον θα δημιουργήσει προβλήματα στην Αθήνα. «Ενώ, μέχρι πρότινος, είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, η Ελλάδα υποστήριζε ότι το μόνο(ελληνοτουρκικό) πρόβλημα ήταν το θέμα της υφαλοκρηπίδας και ότι ο μόνος τρόπος επίλυσής του ήταν η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, τώρα χάρις στην αμοιβαία κατανόηση ανάμεσα στην Αθήνα και την Αγκυρα είμαστε σε θέση να λύσουμε τα προβλήματά μας και με άλλους τρόπους, όπως είναι οι διαπραγματεύσεις, η Διεθνής Διαιτησία, η μεσολάβηση και στην περίπτωση μη εξεύρεση λύσης, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», είπε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ.Ισμαήλ Τζεμ. Ο κ. Τζεμ επανέλαβε επίσης ότι «το 2004 δεν είναι το έτος προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης, αλλά το έτος που θα αξιολογηθεί η πορεία του θέματος από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο». Ο Τούρκος υπουργός είπε, ωστόσο, ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία θα συνεργαστούν για να προωθήσουν τα κοινά συμφέροντά τους» και επανέλαβε τις θέσεις της Αγκυρας περί μη αλλαγής της στάσης της στο Κυπριακό. Η θέση της ΕΕ, σχετικά με την υποψηφιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική της Αγκυρας, υποστήριξε ο κ. Τζεμ και σημείωσε ότι «η στάση της ΕΕ δυσχεραίνει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών της Κύπρου». «Η Τουρκία έγινε δεκτή ως υποψήφια χώρα με τους ίδιους όρους με τις άλλες υποψήφιες χώρες», είπε, τέλος, ο κ. Τζεμ και εξήγησε ότι αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία για την Τουρκία. Η Τουρκία θα ακολουθήσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΕΕ διαβεβαίωσε ο κ. Τζεμ. Τέλος ο κ. Τζεμ ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Ελληνα ομόλογό του, Γιώργο Παπανδρέου και τόνισε ότι «ο κ. Παπανδρέου με την ανθρωπιά, τη μόρφωση και την πίστη του στην ελληνοτουρκική φιλία αποτέλεσε θετικό παράγοντα για την υποψηφιότητα της Τουρκίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ