Τρίτη 14 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΜΕ στην υπηρεσία του Συμφώνου Σταθερότητας

«Διαβαλκανικό Συνέδριο ΜΜΕ» πραγματοποιήθηκε  με πρωτοβουλία του «Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων»

Οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι λειτουργοί ενημέρωσης, αδέσμευτοι από κάθε προπαγάνδα που εξυπηρετεί οποιαδήποτε μορφή πολιτικού, θρησκευτικού ή και πολιτισμικού φανατισμού. Ολα αυτά όμως στο πλαίσιο της προώθησης της πολιτικής του Συμφώνου Σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Πολύ εύκολα, αν πρώτα αναγάγεις σε αντικειμενικό τις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, θέσεις τον εαυτό σου υπηρέτη της ειρήνης και συνεργασίας που θα εγκαθιδρυθεί στην περιοχή με τη μετατροπή της σε προτεκτοράτο των ιμπεριαλιστών και αυτό το βαφτίσεις πορεία εκδημοκρατισμού. Αυτά μεταξύ άλλων αναγνώσαμε πίσω από τις μεγάλες και όμορφα διατυπωμένες θέσεις διευθυντών και αρχισυντακτών ΜΜΕ των χωρών της Βαλκανικής, που συμμετείχαν στο διήμερο Διαβαλκανικό Συνέδριο, που οργάνωσε το «Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων» στη Θεσσαλονίκη.

Θέμα του συνεδρίου ήταν «Η προοπτική διαβαλκανικής συνεργασίας μετά το Κοσσυφοπέδιο: ο ρόλος των ΜΜΕ» και αποφασίστηκε η διοργάνωση νέου διαβαλκανικού δημοσιογραφικού συνεδρίου για το 2000. Συμμετείχαν εκπρόσωποι Μέσων Ενημέρωσης από τη Γιουγκοσλαβία, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ, τη Ρουμανία, την Τουρκία, την Τσεχία, τη Βοσνία, τη Μολδαβία και - παρακαλώ, σημειώστε αυτό - από το Κοσσυφοπέδιο. Ναι. Στο πρόγραμμα των εργασιών οι εισηγητές των ΜΜΕ από το Κοσσυφοπέδιο δεν εντάσσονταν στους εκπροσώπους της Γιουγκοσλαβίας. Να θεωρήσουμε ότι το «Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων» (χρηματοδοτείται από το ελληνικό κράτος) τόλμησε αυτό που ούτε οι επίσημοι εκφραστές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δεν παραδέχονται ακόμη; Δηλαδή τη σχεδιαζόμενη απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου;

Η υποκρισία περίσσεψε, παρά τις κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις. Μίλησαν για ανεξαρτησία και αντικειμενική ενημέρωση, ενώ την ίδια ώρα έθεταν ως προϋπόθεση για την εμπέδωση της ειρήνης στην περιοχή των Βαλκανίων, την πρόσδεση των χωρών στο ιμπεριαλιστικό άρμα της ΕΕ. «Η ειρήνη θα επέλθει στην περιοχή, όταν εμπεδωθεί στη Βαλκανική η δημοκρατία», είπε ο Ν. Γεωργιάδης από την «Εξουσία». «Το κλίμα στα Βαλκάνια θα βελτιώνεται όσο οι χώρες της Χερσονήσου Αίμου θα προσεγγίζουν προς την ΕΕ» είπε ο διευθυντής του ΜΠΕ Σ. Κουζινόπουλος. Ο Σ. Στάζιτς, από τη Βοσνία, σημείωσε πως «ο μόνος τρόπος να λυθεί ο γόρδιος δεσμός είναι ο εκδημοκρατισμός των χωρών της περιοχής». Και όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν στην τοποθέτηση του Γ. Τζανετάκου, διευθυντή της ΕΡΑ, που για άλλη μια φορά προσπάθησε να πείσει πόσο μη αντικειμενικοί και προπάντων αντιΝΑΤΟικοί ήταν οι Ελληνες δημοσιογράφοι που κάλυψαν τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία: «Οι Ελληνες δημοσιογράφοι έδιναν μονομερή πληροφόρηση, περιοριζόμενοι στην ενημέρωση του στρατιωτικού γραφείου Τύπου της Γιουγκοσλαβίας. Ακραίες πράξεις του σερβικού παρακράτους δεν ερευνήθηκαν ούτε προβλήθηκαν ποτέ». Και ο κύκλος συμπληρώθηκε με την παρέμβαση του υπουργού Τύπου της Αλβανίας Μ. Ουλκίνι, ο οποίος κάλεσε τους δημοσιογράφους να λειτουργήσουν ως «δίαυλος» ενημέρωσης του κοινού για τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει το Σύμφωνο Σταθερότητας στη ΝΑ Ευρώπη. Και ως ένα έργο σ' αυτή την κατεύθυνση πρότεινε τη δημιουργία Βαλκανικού Τηλεοπτικού Δικτύου - ήδη σχεδιάζεται. Εργαλείο που θα έρθει να συμπληρώσει τους θεσμούς που ήδη υπάρχουν, όπως το Βαλκανικό Κέντρο Τύπου και η Ενωση Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων.

Ακούστηκαν όμως και διαφορετικές φωνές, όπως αυτή της εκπροσώπου της ΕΣΗΕΑ, Σ. Βούλτεψη, η οποία σημείωσε πως οι δημοσιογράφοι μπορούν να αποτρέψουν τις πολεμικές συρράξεις, αφυπνίζοντας την κοινή γνώμη, ώστε να ασκεί πιέσεις στις κυβερνήσεις. Αυτό όμως, διευκρίνισε, δεν μπορεί να γίνει στον καιρό της εναλλακτικής ενημέρωσης, που π. χ. με κύριο φορέα το CNN απασχολούσε επί ένα χρόνο τους Αμερικανούς πολίτες με το φουστάνι της Μόνικα και δεν τους επέτρεψε να μάθουν πού βρίσκεται το Κοσσυφοπέδιο το οποίο βομβάρδιζαν οι ηγέτες τους. `Η αυτή του Κ. Μπετινάκη από τα «ΝΕΑ», που ειρωνικά σχολίασε πως «μετά τον πόλεμο μάθαμε ότι υπάρχει η αντικειμενική δημοσιογραφία του δημοσιογράφου που είναι εκπρόσωπος του εκπροσώπου του ΝΑΤΟ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ