Τρίτη 14 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Συμβάσεις υποταγής στη «νέα τάξη πραγμάτων»

Διεθνείς συμβάσεις, που κάθε άλλο παρά εξυπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας μας, αλλά και την ειρήνη στην περιοχή, ψηφίστηκαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής και η μόνη αντίδραση προήλθε από το ΚΚΕ και τον βουλευτή του Μπ. Αγγουράκη. Η συζήτηση των συμβάσεων ήταν αναλυτική στις αρμόδιες επιτροπές (σχετικά ρεπορτάζ είχε ο "Ρ") και στην Ολομέλεια παίρνουν το λόγο για λίγο μόνο όσοι εκφράζουν την αντίθεσή τους σε αυτές.

Κυριότερες συμβάσεις είναι αυτή για την ίδρυση Πολυεθνικής Ειρηνευτικής Δύναμης Νοτιοανατολικής Ευρώπης και για την τεχνολογική συνεργασία ΗΠΑ- Ελλάδας για τα Βαλκάνια.

Ο Μπ. Αγγουράκης μιλώντας για την Πολυεθνική Δύναμη είπε ότι η συγκρότησή της εντάσσεται στη νέα δομή του ΝΑΤΟ και τις επεμβάσεις του, αφού, όπως αναφέρεται, η δύναμη αυτή είναι ανοιχτή μόνο σε χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ ή σε χώρες που ανήκουν στον ΝΑΤΟικό «συνεταιρισμό για την ειρήνη». Επίσης, θα παίρνει μέρος σε επιχειρήσεις καθοδηγούμενες από το ΝΑΤΟ και τη ΔΕΕ. Με βάση τα παραπάνω είναι σίγουρο ότι σκοπός της δύναμης αυτής θα είναι οι επεμβάσεις στην περιοχή, όπως φάνηκε και από το πρόσφατο «Σύμφωνο Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Η συμφωνία για την τεχνολογική συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας για τα Βαλκάνια είναι μια πρωτοφανής σύμβαση, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, αφού δύο χώρες συμφωνούν σε κάτι που αφορά τρίτες χώρες, χωρίς μάλιστα αυτές να ερωτηθούν. Επίσης, ορίζουν ποιες χώρες θα ανήκουν στη συμφωνία και φρόντισαν από τις αρχές του 1998 να εξαιρέσουν τη Γιουγκοσλαβία. Ο Μπ. Αγγουράκης είπε ότι πρόκειται για μια συμφωνία που προωθεί το «διαίρει και βασίλευε», την «οικονομία της αγοράς» στις χώρες της περιοχής και τη «νέα τάξη πραγμάτων».

Επικίνδυνες διατάξεις περιέχει και η σύμβαση για την απλουστευμένη διαδικασία έκδοσης μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γιατί παραβιάζει βασικά δικαιώματα πολιτών άλλων χωρών που βρίσκονται στις χώρες - μέλη της ΕΕ. Ανάμεσά τους παραβιάζονται τα δικαιώματα στην υπεράσπιση, αφού για τους υπό έκδοση πολίτες δεν προβλέπεται η υποχρεωτική παρουσία μεταφραστή και δικηγόρου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ