Σελ. /48
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Δεκέμβρη 1999 - αριθ. φύλλου: 7542

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ
Λαϊκή ετοιμότητα και δράση κατά της «νέας τάξης»

Οι νέες αρνητικές εξελίξεις δεν μπορούν να χαθούν στο σύννεφο καπνού που προσπαθούν να σηκώσουν οι κυβερνητικές θριαμβολογίες

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στο Ελσίνκι εξέδωσε χτες το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Οι κυβερνητικές θριαμβολογίες αποτελούν προσπάθεια να σηκωθεί ένα σύννεφο καπνού που να κρύβει ότι στο Ελσίνκι υπογράφτηκε μια συμφωνία σε βάρος και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και του Κυπριακού.

Στο Ελσίνκι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποδέχτηκε ουσιαστικά την έναρξη μιας διαδικασίας που ανοίγει δρόμο για προβλήματα διαρκείας στο Αιγαίο και τελικά παραπέμπει στο δικαστήριο της Χάγης τις όποιες διεκδικήσεις της Τουρκίας, για παράδειγμα στον εναέριο χώρο, στις λεγόμενες "γκρίζες ζώνες" κ.ά. Η δήλωση του Κ. Σημίτη, ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει την ύπαρξη μόνο της υφαλοκρηπίδας ως θέματος υπαρκτού, δεν μπορεί να κρύψει το πρόβλημα. Γιατί η Ελλάδα θα εγκαλείται από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση, μέχρι το 2004, αν στο διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες δε συζητά και για τα θέματα που θα θέτει η τουρκική πλευρά.

Οσον αφορά το Κυπριακό, είναι φανερό ότι είναι ο μεγάλος ηττημένος. Με ή χωρίς την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προωθείται έτσι ή αλλιώς η διχοτόμηση. Οσοι ισχυρίζονται, όπως η κυβέρνηση, ότι η ενταξιακή διαδικασία αποτελεί εγγύηση για δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, "ξεχνούν" ότι η διαδικασία ένταξης της Κύπρου χρησιμοποιείται ως μοχλός για την οριστική διχοτόμησή της.

Αποτελεί μέγιστη υποκρισία της Ευρωπαϊκής Ενωσης η αναφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα. Εκείνοι που προωθούν τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού επέμβασης, που αλλάζουν σύνορα και βομβαρδίζουν λαούς, είναι προκλητικό να μιλούν για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Οι τέτοιες αναφορές δεν έχουν την παραμικρή αξία. Αποτελούν πρόσχημα.

Οι νέες εξελίξεις μετά το Ελσίνκι απαιτούν επαγρύπνηση, ετοιμότητα και δράση κατά των σχεδιασμών της "νέας τάξης" στους οποίους η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συμμετέχει πλήρως, όπως αποδείχνει και με τη νέα υπογραφή της».

Ρεπορτάζ για τη Σύνοδο του Ελσίνκι στις σελίδες 8 - 9

Κινητοποιήσεις
Στους δρόμους εργαζόμενοι, μαθητές και συνταξιούχοι

Βδομάδα μεγάλων εργατικών, μαθητικών και λαϊκών κινητοποιήσεων ξεκινά από αύριο, με κυρίαρχα θέματα, τα σοβαρά προβλήματα της Παιδείας και τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης. Η αρχή γίνεται από τα Τρίκαλα και συνεχίζουν ο Πειραιάς, η Καρδίτσα, η Πάτρα, οι συνταξιούχοι της Αθήνας, την Τετάρτη, 15 Δεκέμβρη, τα νέα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και πολλές άλλες πόλεις, την Πέμπτη, 16 Δεκέμβρη, ενώ την ίδια μέρα, θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις εργαζομένων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Χτες ξεκίνησε τις εργασίες της η πρώτη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ.

Αναλυτικά ρεπορτάζ, καθώς και μια χειμαρρώδη συζήτηση με δύο μαθητές, μέλη των Συντονιστικών Αγώνων Σχολείων Αθήνας και Πειραιά, αντίστοιχα, όπως και βασικά αποσπάσματα της εισήγησης, από την πρώτη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ, που ξεκίνησε χθες τις εργασίες της.


ΣΕΛ.  4  -  5,    16,    33,    34

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

Ο Παναγιώτης Βαζούρας προσφέρει στο ΚΚΕ, ως δεύτερη δόση, 1.000.000 δραχμές, για την επιτυχία των στόχων του.


Πολιτική συγκέντρωση της ΚΝΕ

Πολιτική συγκέντρωση της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Δεκέμβρη και ώρα 7 μ.μ. στο γήπεδο του Σπόρτιγκ. Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα ΠαπαρήγαΑντισεισμική θωράκιση
Η υποταγή στο κέρδος εχθρός του πολίτη

Συνεντεύξεις με τον Σταύρο Τάσσο, σεισμολόγο, ερευνητή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών και τον Νίκο Μαρκόπουλο, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας


ΣΕΛ.  12,    14
Αλλοδαποί εργαζόμενοι
Αντιμέτωποι με την εκμετάλλευση

Σε μια διαρκή παρανομία, εκμετάλλευση και διαβίωση σε συνθήκες εξαθλίωσης, συνεχίζουν να επιβιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαποί μετανάστες στην Ελλάδα.


ΣΕΛ.  36
Τα «αγαθά» του καπιταλισμού
Ανοιξε επικίνδυνα η ψαλίδα «φτώχειας - πλούτου»

Σε τρομακτικά ύψη, βρίσκεται ο αριθμός των ανθρώπων, που πληρώνουν με εξαθλίωση τη συσσώρευση πλούτου από μια δράκα πολυεθνικές. Ανατριχιαστικά τα στοιχεία, που δίνει στη δημοσιότητα η Ετήσια Εκθεση της «Γιούνισεφ»


ΣΕΛ.  24


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org