Τρίτη 14 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξανά στο Μεταγωγών ο Δημήτρης Μπλιός!
  • Ο 74χρονος αγρότης, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης καταδικάστηκε, για δεύτερη φορά μέσα σε 20 μέρες, για τη συμμετοχή του σε αγροτική κινητοποίηση
  • Το «αγροτοδικείο» της Λάρισας δεν αναγνώρισε ξανά το δικαίωμα αναστολής της ποινής του, επικαλούμενο το «μη καθαρό» μητρώο του, λόγω καταδίκης του από στρατοδικείο του Εμφυλίου

Πίσω από τα κάγκελα του κρατητηρίου στο Μεταγωγών βρέθηκε, για δεύτερη φορά χτες, ο Δημήτρης Μπλιός, 74χρονος αγρότης, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, ύστερα από νέα καταδίκη σε βάρος του από το τριμελές Εφετείο Λάρισας, για τη συμμετοχή του σε αγροτική κινητοποίηση το 1995. Η χτεσινή καταδίκη σε 10 μέρες φυλάκιση, έρχεται 20 μέρες μετά την προηγούμενή του των 20 ημερών, που του είχε επιβληθεί όταν είχε οδηγηθεί στο Μεταγωγών, όπου παρέμεινε για ένα μερόνυχτο και αφέθηκε μετά ελεύθερος, αφού ο δήμος Μέσσονα, στον οποίο ανήκει πλήρωσε για την εξαγορά της ποινής του.

Οπως και τότε, έτσι και χτες, το Εφετείο δεν αναγνώρισε στον Δημήτρη Μπλιό το δικαίωμα αναστολής της ποινής του, λόγω της καταδίκης από στρατοδικείο του Εμφυλίου Πολέμου.

Μαζί με τον Δημήτρη Μπλιό δικάζονταν χτες άλλοι 14 αγρότες, απ' τους οποίους οι πέντε καταδικάστηκαν. Οι τέσσερις πήραν τριετή αναστολή αλλά όχι και ο 74χρονος αγρότης, ο οποίος «πλήρωσε», για μια ακόμα φορά, τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση και στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, λόγω της οποίας «εξοικονόμησε» μια καταδίκη πεντάκις εις θάνατον, μια σε ισόβια, μια σε 20 χρόνια κάθειρξη και μια άλλη σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση από διάφορα στρατοδικεία του Εμφυλίου.

Το δικαστήριο προχώρησε, στη χτεσινή καταδίκη του παρά την αθωωτική πρόταση του εισαγγελέα της έδρας Ν. Μπακόλα, με τις καταδικαστικές ψήφους των δύο εφετών Σοφίας Καραχάλιου και Δημήτρη Τίγκα, ενώ ο πρόεδρος του δικαστηρίου Αργύρης Κουντούρης ψήφισε υπέρ της αθώωσής του. Δεν πήρε υπόψη του ούτε τον νόμο 1863/99 που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης Τζανετάκη και προέβλεπε την άρση των συνεπειών του Εμφυλίου Πολέμου 1944_1949 και τη διαγραφή από το ποινικό μητρώο όλων των ποινών, που είχαν επιβληθεί τότε από τα στρατοδικεία σε αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Επίσης, ούτε τη νομοθετική ρύθμιση περί παραγραφής των «αδικημάτων», που δήθεν διαπράχθηκαν από τους αγρότες στις αγροτικές κινητοποιήσεις από το 1994 μέχρι και το 1997, η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα στην ελληνική Βουλή, απ' όλα τα κόμματα. Να σημειωθεί, δε, ότι κι αυτή τη φορά, όπως και την προηγούμενη, ο Δ. Μπλιός και οι συνάδελφοί του αγρότες δικάστηκαν και καταδικάστηκαν, χωρίς την παρουσία συνηγόρων υπεράσπισης.

Σε δήλωσή του στο «Ρ» στη διάρκεια της εξόδου του από το Μεταγωγών ο Δ. Μπλιός, τόνισε: «Μέσα σε ελάχιστες μέρες δικάστηκε τρεις φορές. Πού να βρω εγώ και οι άλλοι συνάδελφοί μου αγρότες που καταδικαζόμαστε, τόσο χρήματα για να εξαγοράσουμε τις ποινές» Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί ποινικοποιεί τους αγώνες της αγροτιάς και σέρνει χιλιάδες αγωνιστές στα δικαστήρια. Θέλει δε θέλει, όμως, οι αγρότες θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας, για ν' ανατρέξουμε την αντιαγροτική πολιτική, που μας ξεχωρίζει από τη γη μας και μας διώχνει απ' τα χωριά μας, ξεπερνώντας την επιχείρηση τρομοκράτησης του αγροτικού κόσμου, που εφαρμόζεται τα τελευταία τρία χρόνια, με τις συνεχείς δικαστικές διώξεις και τις βαριές καταδίκες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η απάτη με την «παύση των διώξεων»(2000-02-20 00:00:00.0)
Στο κρατητήριο πάλι ο Δ. Μπλιός(1999-12-14 00:00:00.0)
Το σκηνικό είναι στημένο(1999-12-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ