Τετάρτη 25 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
"Διάλογος" με ρηματικές διακοινώσεις

Αθήνα και Αγκυρα με ρηματικές διακοινώσεις επαναλαμβάνουν "πάγιες θέσεις" τους, ενώ την ίδια στιγμή οι συζητήσεις τους, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, για εγκατάσταση ΜΟΕ στο Αιγαίο, πηγαίνουν "πολύ καλά"

Η Αθήνα βοηθά και αυτή, κατά το μέτρο των δυνάμεών της, στην "ανακύκλωση" της συζήτησης περί της διαδικασίας που θα πρέπει να ακολουθήσει η όποια προσπάθεια ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Πρόκειται για την προβολή θέσεων, οι οποίες τελικά ελάχιστη σημασία έχουν, αφού προορίζονται για την εσωτερική κατανάλωση. Αλλωστε, οι ουσιαστικές συζητήσεις και επαφές των δύο χωρών συνεχίζονται χωρίς τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά με "πολλή επιτυχία" στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όπου υιοθετούνται Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο.

Πάντως χτες ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Αγκυρα, Δημήτρης Νεζερίτης, επέδωσε στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ την απαντητική επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Θόδωρου Πάγκαλου, σχετικά με την πρόταση των πέντε σημείων που είχε διατυπώσει ο κ. Τζεμ στις 12 του Φλεβάρη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που Αθήνα και Αγκυρα έδωσαν στον Τύπο, η ελληνική απάντηση περιέχει, σε γενικές γραμμές, τέσσερα σημεία, τα οποία είναι:

"Η Τουρκία, ως προς τα διμερή προβλήματά της με την Ελλάδα, πρέπει να αναγνωρίσει την υποχρεωτική δικαστική αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

- Η Ελλάδα επαναλαμβάνει την πρότασή της για βήμα προς βήμα επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δυο χωρών.

- Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει απευθείας διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για την παραπομπή του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

- Η Ελλάδα είναι έτοιμη για μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών με προκαθορισμένο πλαίσιο".

Στην απάντηση της Αθήνας, όπως παρατηρούν διπλωματικές πηγές, υπογραμμίζεται η άποψη για "νομική" αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων, καθώς και η διάθεση να παραμείνουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας σε πολιτικό επίπεδο. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, ο Θ. Πάγκαλος έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση στον Τούρκο ομόλογό του για συνάντηση τον προσεχή Μάη στη Ρόδο, στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου της ΔΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ