Τρίτη 14 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΛΗΜΝΟΣ
Ανάγκη το λαϊκό μέτωπο για την Παιδεία

Τις θέσεις του ΚΚΕ για την Παιδεία παρουσίασε, προχτές, Κυριακή, μιλώντας σε εκδήλωση της Αχτιδικής Επιτροπής Λήμνου στη Μύρινα, ο Νίκος Ζώτος, μέλος του Τμήματος Παιδείας του ΚΚΕ. Μιλώντας στους μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους που συμμετείχαν στην εκδήλωση, ο Ν. Ζώτος είπε ότι ένα χρόνο μετά την εφαρμογή των νόμων 2525/97 και 2640/98, οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ, δυστυχώς επαληθεύονται και με το παραπάνω, είπε. Τα αποτελέσματα είναι η μείωση των παιδιών που τελειώνουν το λύκειο, η αύξηση εκείνων που πηγαίνουν στα φροντιστήρια και τους ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων, να διεκδικούν μερίδιο από τη δημόσια εκπαίδευση.

Ο Ν. Ζώτος αναφέρθηκε και στα ΤΕΕ, τα οποία όπως είπε, δεν είναι λύκειο, αλλά αδιαβάθμητη επαγγελματική εκπαίδευση καμία επαγγελματική κατοχύρωση στους αποφοίτους. Επαγγελματική κατοχύρωση για ειδικευμένους τεχνίτες δίνουν τα ΤΕΙ, η πρόσβαση στα οποία είναι πολύ δύσκολη για τους αποφοίτους των ΤΕΕ που πρέπει να περάσουν από «σαράντα κύματα» για να φοιτήσουν τελικά πολύ λίγοι από αυτούς.

Μιλώντας για το όργιο κυβερνητικού αυταρχισμού ενάντια στους μαθητές, είπε ότι η κυβέρνηση, αντί να σκύψει στο βασικό αίτημα των μαθητών για μόρφωση ενιαία και υποχρεωτική μέχρι τα 18 χρόνια, προσπαθεί να επιβάλει «δια ροπάλου» την εκπαιδευτική της πολιτική, με τον αυταρχισμό και με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που στόχο έχει, όχι μόνο να σταματήσει τις κινητοποιήσεις των μαθητών, αλλά και να καθυποτάξει μακροπρόθεσμα το λαϊκό κίνημα γενικότερα. Οι περσινές κινητοποιήσεις έφεραν αποτελέσματα, έστω και μικρά, που θα ήταν όμως μεγαλύτερα αν είχαν στο πλάι τους περισσότερο τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους εργαζόμενους.

Παρουσιάζοντας τέλος, την πρόταση του ΚΚΕ για ενιαίο 12χρονο, υποχρεωτικό σχολείο, πολυτεχνικής εκπαίδευσης, ένα σχολείο που θα παίζει διαπαιδαγωγητικό, κοινωνικό ρόλο, είπε ότι η πρόταση αυτή δεν είναι ξεκομμένη από τη γενικότερη πολιτική και μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με τη συγκρότηση ενός πλατιού λαϊκού μετώπου που θα επιβάλλει λύσεις στα προβλήματα της Παιδείας. Ακολούθησε συζήτηση, με ερωτήσεις και εποικοδομητικό διάλογο σχετικά με το θέμα της Παιδείας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ