Τρίτη 14 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο το πρόσωπο»

ΟΔημήτρης Γληνός κατονόμαζε την Εκκλησία ως μια από τις μορφές πνευματικής αντίδρασης. H υποστήριξη του αρχιεπισκόπου στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης το επιβεβαιώνει. Η περσινή και ιδιαίτερα η φετινή επίθεση στους αγωνιζόμενους μαθητές από τον εκπρόσωπο της Εκκλησίας έχει και τα ιδιαίτερα ανταλλάγματά της.

***

Θυμίζουμε ότι η υποχρεωτική διδασκαλία του θρησκευτικού δόγματος - κατάσταση ασυμβίβαστη τόσο με το στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα της ανεξιθρησκίας, όσο και με την επιστημονική κοσμοαντίληψη που το σχολείο θα έπρεπε να υπηρετεί - συνεχίζει να καταλαμβάνει σημαντική μερίδα του ωρολογίου προγράμματος, εκτοπίζοντας και περιορίζοντας σημαντικότατα μαθήματα. Ενδεικτικά, στο Λύκειο αφιερώνονται 2 ώρες τη βδομάδα για τα Θρησκευτικά, όταν δε διατίθεται ώρα για υποχρεωτική διδασκαλία της Ψυχολογίας ή της Λογικής, όταν ακόμη και η Φιλοσοφία δε θεωρείται «υποχρεωτικό μάθημα γενικής παιδείας». Αλλά και στα ΤΕΕ ακόμη, που μόλις 1 ώρα αφιερώνουν στην Ιστορία, στη Χημεία, στη Φυσική Αγωγή και 2 ώρες όλες κι όλες στη Γλώσσα, προβλέπεται 1 ώρα τη βδομάδα υποχρεωτικής θρησκευτικής κατήχησης.

***

Πέρα από το ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου και των ΤΕΕ, αναβαθμίζεται κι ο ρόλος του «μαθήματος», καθώς μάλιστα στη Β' και Γ' Λυκείου εξετάζεται πανελλαδικά, κι ο βαθμός του καθορίζει ακόμη και την εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Αν κάνει κάποιος για φυσικός, μηχανικός ή γιατρός θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό από την επιτυχία του στα θρησκευτικά! Κι ούτε κουβέντα δε θέλει, λέει, να ακούσει ο επικεφαλής της Εκκλησίας για την εξαίρεση του μαθήματος από αυτές τις εξετάσεις.

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω ο λαλίστατος Χριστόδουλος, εκφέροντας γνώμη ακόμη και για τα θέματα των εξετάσεων, απαίτησε να λογοκρίνει τα ίδια τα βιβλία και τα θέματα της διδασκαλίας! Κι όπως ανακοινώθηκε μετά από σύσκεψη στο ΥΠΕΠΘ, ο υφυπουργός κ. Ανθόπουλος δεσμεύτηκε στην ακόμη πιο ενεργητική ανάμειξη της Εκκλησίας στα εκπαιδευτικά πράγματα.

Η Εκκλησία διεκδικεί σημαντικό μερίδιο στην ποδηγέτηση των νέων. Αυτό φαίνεται να υπογραμμίζουν και οι τελευταίες δηλώσεις του αρχιεπισκόπου.


Ρ. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ