Τρίτη 14 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Με μπλόκα και πορείες συνεχίζουν

Με μπλόκα και πορείες συνέχισαν και χτες τις κινητοποιήσεις τους οι μαθητές της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ οι αποφάσεις σχολείων για τη διοργάνωση πανεκπαιδευτικών συλλαλητηρίων για την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη ολοένα πληθαίνουν. Στη Θεσσαλονίκη μαθητές, φοιτητές, γονείς και εκπαιδευτικοί θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα του Βενιζέλου για να διεκδικήσουν την κατάργηση των δύο αντιεκπαιδευτικών νόμων και τον τερματισμό της αυταρχικής κατρακύλας της κυβέρνησης.

Στη Θεσσαλονίκη χτες οι μαθητές, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις, προχώρησαν σε καταλήψεις, αποχές και μπλόκα. Για πρώτη φορά έκαναν την εμφάνισή τους στο 2ο Λύκειο Συκεών, που βρισκόταν υπό κατάληψη, «αγανακτισμένοι» γονείς, οι οποίοι, σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των μαθητών, δεν ανήκουν στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου! Οι συγκεκριμένοι γονείς μαζί με τον υποδιευθυντή του σχολείου κ. Παπαδόπουλο, στην προσπάθειά τους να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των μαθητών, κάλεσαν τον εισαγγελέα. Πρόκληση, στην οποία οι μαθητές απάντησαν αγωνιστικά, στήνοντας μπλόκα στους κεντρικούς δρόμους και κάνοντας καθιστική διαμαρτυρία έξω από το Δημαρχείο των Συκεών.

Μπλόκο όμως στην οδό Λαγκαδά έστησαν και οι μαθητές των ΤΕΕ της Σταυρούπολης, καταγγέλλοντας το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργείται στα σχολεία. Στο μεταξύ ο διευθυντής του 1ου Ενιαίου Λυκείου έσπασε το λουκέτο που είχαν τοποθετήσει οι μαθητές, οι οποίοι με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης προχώρησαν σε κατάληψη του σχολικού κτιρίου. Σε απάντηση οι μαθητές απείχαν από τα μαθήματά τους.

Πορεία και μπλόκο στην είσοδο της Βέροιας πραγματοποίησαν χτες και οι μαθητές των 2 ΤΕΕ της πόλης που τελούν υπό κατάληψη. Στη Βέροια σε μαζικές κινητοποιήσεις με τη μορφή αποχών, καταλήψεων και ολιγόλεπτων μπλόκων προχωρούν καθημερινά οι μαθητές των 5 Λυκείων της πόλης. Ενώ στο Νομό Ημαθίας σε κατάληψη βρίσκονται 2 Λύκεια της Νάουσας και τα 2 Λύκεια της Αλεξάνδρειας.

Στην Κοζάνη πορεία στο κέντρο της πόλης πραγματοποίησαν οι μαθητές του 1ου ΤΕΕ και του 2ου Ενιαίου Λυκείου, ενώ από τα μαθήματά τους απείχαν οι μαθητές του 3ου ΤΕΕ. Επίσης στο Νομό Κοζάνης σε κατάληψη παραμένουν τα 5 Λύκεια της Πτολεμαΐδας.

Σε καθημερινή κλιμάκωση όμως των αγώνων τους προχωρούν επίσης και παραμένουν κλειστά 11 σχολεία του Νομού Φλώρινας, τα 6 Λύκεια των Γιαννιτσών, τα Λύκεια της Αρναίας, του Πολυγύρου και των Ν. Μουδανιών Χαλκιδικής, καθώς επίσης το ΕΛ Αιγινίου, τα ΤΕΕ της Κατερίνης και το ΤΕΕ της Κομοτηνής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ