Τρίτη 14 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
2ο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΝΑΧΟΥ
Σε κίνδυνο η υγεία των μαθητών

Θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν μάθημα 400 μαθητές του 2ου Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου Μονάχου (στην Riesstrasse 50) και 200 του Λυκείου. Συγκεκριμένα, οι μαθητές κάνουν αποχή από τα μαθήματά τους, αφού το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρξαν διαμαρτυρίες, τόσο από τους ίδιους τους μαθητές, όσο και από τους γονείς του σχολείου ότι το παραπάνω κτίριο - το οποίο κατασκευάστηκε για την Ολυμπιάδα του 1972 - είναι επιβαρυμένο με ουσίες επικίνδυνες για την υγεία, ειδικά των μικρών, παιδιών.

Η Σχολική Επιτροπή του δημοτικού, αποφάσισε να αναθέσει, μετά από τις καταγγελίες των μαθητών, σε επίσημη τεχνική υπηρεσία τον έλεγχο των αιθουσών του κτιρίου. Παρά τις επίμονες διαμαρτυρίες της Επιτροπής, εξετάστηκαν μόνο δύο αίθουσες, όπου διαπιστώθηκε η επικίνδυνη για την υγεία, ειδικά των μικρών παιδιών, καρκινογόνα ουσία PCB σε τιμές πολύ ανώτερες από τα επιτρεπτά όρια. Ετσι, ενώ το επιτρεπτό όριο είναι 3.000 mg, στη μια αίθουσα διαπιστώθηκαν 11.000 mg και στην άλλη 6.000 mg. Η Σχολική Επιτροπή ζητάει μέχρι τις 7 Γενάρη, που τα παιδιά θα ξαναπάνε σχολείο, να γίνεται καθημερινός, υγρός καθαρισμός και αερισμός των αιθουσών, αφού αυτός είναι ένας τρόπος για τη μείωση μέχρι και 30% της περιεκτικότητας PCB στον αέρα. Παράλληλα, αίτημα της Σχολικής Επιτροπής είναι να επεκταθεί η έρευνα και στο υπόλοιπο κτίριο και να ανευρεθεί νέο κτίριο όπου θα στεγαστεί το σχολείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο κτίριο είχε κριθεί κατεδαφιστέο με απόφαση του Δήμου Μονάχου, με βάση το Ν.2003.

Η Σχολική Επιτροπή, με απόφαση που πήρε στην τελευταία Γενική Συνέλευση, προχώρησε σε αποχή, αν δε βρεθεί λύση στο πρόβλημα του κτιρίου και δεν επιταχυνθούν οι προσπάθειες ανεύρεσης νέου κτιρίου. Επίσης πολλοί είναι εκείνοι οι γονείς που καταγγέλλουν τον εμπαιγμό του Ελληνικού Προξενείου, που κωλυσιεργεί. Επίσης εκφράζουν την οργή τους, γιατί, όπως δηλώθηκε σε πρόσφατη εκδήλωση στο Μόναχο από τον κ.Φυστικίδη, η πολιτεία ξοδεύει για όλα τα σχολεία του εξωτερικού 7 εκατ. μάρκα και ότι, για να βρεθεί κάποια λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, θα πρέπει να είναι φτηνή!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ