Πέμπτη 26 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Η δύναμη του λαού

Οταν παίρνει φωτιά, όταν παθιάζεται και εκφράζει τη δίκαιη οργή του, όταν είναι αποφασισμένος να μη σκύψει το κεφάλι, ο λαός στέκεται βράχος ορθός απέναντι στις μεθοδεύσεις των ιμπεριαλιστών. Αυτή η δύναμη του λαϊκού παράγοντα ξεδιπλώθηκε προχτές στη μαχητική παράσταση διαμαρτυρίας στο Στρασβούργο ενάντια στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο.

Και ήταν αυτή η δύναμη που κατατέθηκε και εκφράστηκε στη μαζική διαμαρτυρία στο Συμβούλιο της Ευρώπης, από κομμουνιστές, αγωνιστές, δημοκράτες και προοδευτικούς ανθρώπους που εκπροσώπησαν το οργισμένο αίσθημα των λαών της Ευρώπης. Μετέφεραν με κάθε τους λέξη, με κάθε τους σύνθημα, γραμμένο στα πανό, στα πλακάτ και τις σημαίες, πως οι λαοί δε συναινούν στην απόπειρα κατάργησης των λαϊκών δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Με τις αποσκευές γεμάτες υπογραφές στα ψηφίσματα καταδίκης του αντικομμουνιστικού μνημονίου, αποφάσεις μαζικών φορέων και δηλώσεις προσωπικοτήτων, ανάγκασαν τους «ενοίκους» του Συμβουλίου της Ευρώπης, να γυρίσουν το κεφάλι, να κοιτάξουν και να ξεβολευτούν, να ψάξουν να βρουν νέες μεθοδεύσεις για να περάσουν το αντικομμουνιστικό μνημόνιο. Θορυβήθηκαν, από τη μαχητικότητα, την αποφασιστικότητα με την οποία διαμαρτυρήθηκαν εκ μέρους των λαών τους οι διαδηλωτές, από το πλήθος που αντιδρά στο μνημόνιο.

Το αποφασιστικό μήνυμα καταδίκης του μνημονίου, από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, μετέφεραν με τη μαχητικότητα, την ορμητική αποφασιστικότητα και τη μαζική τους παρουσία οι Ελληνες που μετείχαν στη διαδήλωση. Μέλη του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στην ΕΕΔΥΕ, στη Δημοκρατική Συσπείρωση, στην ΟΓΕ, διανοούμενοι, καλλιτέχνες και πολλοί άλλοι αγωνιστές και δημοκράτες, έκαναν τη διαδρομή από την Ελλάδα μέχρι το Στρασβούργο, με την ίδια μαχητική διάθεση που στις 19 του μήνα αντήχησε στα Προπύλαια.

Μαζί τους αυτή τη φορά οι σύντροφοί τους από τις Κομματικές και ΚΝίτικες οργανώσεις στη Γερμανία, που ένωσαν τη φωνή και τη γροθιά τους στο κοινό μήνυμα «ο αντικομμουνισμός δε θα περάσει». Μια σφιχτή γροθιά, κόντρα στις αντιδραστικές μεθοδεύσεις του ιμπεριαλισμού. Πρόσθεσαν τη δύναμη της φωνής τους στο ενιαίο και ατελείωτο «NO PASARAN» που αντήχησε στους δρόμους του Στρασβούργου.

Ανάμεσά τους ο Γιώργος Κατρούγκαλος, επίκουρος καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και μέλος της Δημοκρατικής Συσπείρωσης, επισήμανε στο «Ρ»: «Είμαστε εδώ γιατί αυτό το μνημόνιο, όχι απλώς επιχειρεί την ανατροπή των ιστορικών δεδομένων, αλλά προσπαθεί να ξαναγράψει τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης». Και ξεκαθάρισε ότι «προφανώς αυτοί που είμαστε εδώ δεν είναι όλοι όσοι αντιτίθενται στο μνημόνιο. Στην Ελλάδα μια σειρά από μαζικούς φορείς, από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, μέχρι την Επιτροπή Δικαιωμάτων των Ανθρώπων έχουν εναντιωθεί στο μνημόνιο και γιατί παραποιεί την ιστορία, και γιατί τα πολιτικά του μηνύματα δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά».

Ο Δημήτρης Αμπατιέλος, Ελληνας μετανάστης στη Δρέσδη, εξηγεί ότι «θεώρησα ανάγκη να έρθω και εγώ σήμερα εδώ να διαμαρτυρηθώ ενάντια στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο, που μας φέρνει αιώνες πίσω. Είναι υποχρέωση κάθε δημοκράτη, κάθε αριστερού πολίτη αυτή τη στιγμή να διαμαρτυρηθεί ενάντια στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο».

Λίγο πιο πέρα, ο Ιωάννης Κοψόπουλος, φοιτητής από το Ααχεν, τόνιζε ότι «ήρθαμε εδώ, να σταματήσουμε την ψήφιση του αντικομμουνιστικού μνημονίου γιατί νομίζουμε ότι είναι το πρώτο βήμα να μας βγάλουν στην παρανομία αλλά και να σταματήσει ο κόσμος να τιμά τη μνήμη και τα κατορθώματα του κομμουνιστικού κινήματος στην ιστορία της Ευρώπης».

«Καθήκον του κάθε κομμουνιστή είναι να βρεθεί μπροστά», υπογράμμισε ο Νίκος Πανταζής, Ελληνας μετανάστης στην Αμβέρσα του Βελγίου. Και πρόσθεσε με σταθερή φωνή: «Δεν παραδινόμαστε άνευ όρων εμείς οι κομμουνιστές. Δήλωση σε καμιά περίπτωση δεν υπογράφουμε, όπως δεν έχουν υπογράψει ούτε οι παππούδες μας ούτε οι πατεράδες μας. Ούτε εμείς, ούτε τα παιδιά μας πρόκειται να υπογράψουμε στον καπιταλισμό δήλωση μετάνοιας. Είμαστε υπερήφανοι γι' αυτό που είμαστε».

Ο Μανώλης Κοράκης, είναι μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας και αντιπρόεδρος του εργοστασιακού συμβουλίου της εφημερίδας «Φράνκφουρτ Αλεμάνε Τσάιτουνγκ». Ηρθε στη συγκέντρωση μαζί με τους συντρόφους του από την Κομματική Οργάνωση Γερμανίας και εξήγησε ότι «έχω έρθει με συνεργάτες και συναδέλφους από το εργοστάσιο καθώς και από την Κοινότητα, φίλους και οπαδούς του κόμματος και μέλη του ΚΚΕ, να δηλώσουμε την αντίθεσή μας στο μνημόνιο αυτό». Και πρόσθεσε, «πιστεύουμε ότι κάθε δημοκρατικό άνθρωπο, πέρα και έξω του αν είναι μέλος τους κόμματος ή όχι, πρέπει να τον απασχολήσει το ζήτημα αυτό. Γιατί, αν πάρουμε μαθήματα από την ιστορία μας και πρέπει να παίρνουμε μαθήματα - τουλάχιστον στη Γερμανία το 1933, σε πρώτη φάση διώχτηκαν οι κομμουνιστές και οι εβραίοι και στη συνέχεια κάθε άνθρωπος που είχε ριζοσπαστικές και δημοκρατικές ιδέες. Με βάση αυτή τη λογική πιστεύουμε ότι σήμερα το μνημόνιο μπορεί να χτυπάει σε πρώτη φάση τους κομμουνιστές, τα κομμουνιστικά αριστερά κόμματα, αλλά στη συνέχεια θα χτυπήσει κάθε άλλο άνθρωπο που έχει μια άλλη διαφορετική άποψη και θα έρχεται σε σύγκρουση με το κατεστημένο».

Στη συγκέντρωση συμμετείχε και η Γεωργία Μαχαίρα από την Επιτροπή Ειρήνης για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, περιοχής Καματερού, που τόνισε ότι «ήρθαμε εδώ, αφού διανύσαμε τόσα χιλιόμετρα, να διαδηλώσουμε και να δηλώσουμε ότι δεν είναι δυνατόν να εξομοιώνονται οι άνθρωποι που πολέμησαν το ναζισμό με τους ναζιστές. Για αυτό το καταδικάζουμε και δε δηλώνουμε καμιά μετάνοια στον ιμπεριαλισμό».

Ο Δομανάκος Χρήστος, γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, υπογράμμισε ότι «εμείς έχουμε πάρει μια απόφαση ομόφωνα στο Διοικητικό Συμβούλιο ότι το αντικομμουνιστικό μνημόνιο είναι πράξη καταδικαστέα, τόσο ηθικά όσο και πολιτικά. Είναι η εποχή του "κυνηγιού των μελισσών", όχι μόνο όσον αφορά τους κομμουνιστές, αλλά και όλους τους υπόλοιπους που θα ακολουθήσουν το κίνημα. Θεωρούμε ότι ο κάθε πολίτης, έχει υποχρέωση να συμμετάσχει σε τέτοιου είδους κινητοποιήσεις έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η καινούρια επίθεση που - όπως είπαμε νωρίτερα - είναι η απαρχή για νέες ακόμη χειρότερες εξελίξεις. Ταυτόχρονα, η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, έχει αναλάβει μια πρωτοβουλία κινητοποίησης όχι μόνο του ελληνισμού της Γερμανίας, αλλά ταυτόχρονα απευθύνεται και στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα και στη Γερμανία, αλλά και στους ευρωβουλευτές, γενικά σε όλους τους συμμετέχοντες, έτσι ώστε να μην ψηφίσουν το συγκεκριμένο μνημόνιο».

Ο Καλτάκης Απόστολος, μέλος του ΔΣ της Κοινότητας Ελλήνων της Κολωνίας, έδωσε το μήνυμα της παράστασης διαμαρτυρίας επισημαίνοντας ότι «διαδηλώνουμε εδώ στο Στρασβούργο την αντίθεσή μας ενάντια σε αυτό το μνημόνιο που θέλει να παραχαράξει την ιστορία των λαών της Ευρώπης. Πιστεύουμε ότι οι λαοί αυτό το μνημόνιο δε θα το δεχτούν. Και εμείς ως Κοινότητα της Κολωνίας, πήραμε πρωτοβουλία και βγάλαμε ομόφωνο ψήφισμα ενάντια στο μνημόνιο που επιχειρεί να περάσει η νέα τάξη πραγμάτων».

Από τη Στουτγάρδη ήρθε η Μαίρη Τσακαλίδου με Γερμανούς και Ελληνες, υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε έρθει εκ μέρους της Κοινότητας, γιατί η Ομοσπονδία με ομόφωνο ψήφισμά της, πήρε απόφαση να πάρουν μέρος όλες οι κοινότητες στη σημερινή διαδήλωση και για αυτό είμαστε εδώ. Πρέπει να το καταψηφίσουν όλοι, σε όποιο χώρο και αν ανήκουν. Δεν αφορά μόνο τους κομμουνιστές. Σαφώς κάθε ελεύθερος άνθρωπος, κάθε δημοκράτης πολίτης πρέπει να αντισταθεί».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ