Πέμπτη 26 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Σήμερα η πλατιά σύσκεψη

Στις 6.30 μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων, με θέμα την οργάνωση της πάλης για τις Συμβάσεις

Με στόχο η οργάνωση της πάλης για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας να γίνει υπόθεση κάθε εργάτη και εργάτριας, στη βάση των σύγχρονων και πραγματικών τους αναγκών, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ συγκαλεί σήμερα πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος).

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη σήμερα το απόγευμα να μη λείψει κανείς από τη σύσκεψη των ταξικών δυνάμεων. Η επιθετικότητα του κεφαλαίου και της κυβέρνησης σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων εντείνεται, ενώ μπαίνει ανοιχτά πλέον το ζήτημα της κατάργησης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με την τακτική και το πλαίσιό της, μειοδοτεί στα δικαιώματα των εργαζομένων μέσα και από τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ.

Την ίδια στιγμή, στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» και της δήθεν καταπολέμησης της ανεργίας, ανέλαβε την πρωτοβουλία να παραπέμψει τις προκλητικές εργοδοτικές αξιώσεις - για κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και πάγωμα των μισθών αρχικά σε τέσσερις νομούς της χώρας - στην Εθνική Επιτροπή για την Απασχόληση, τη σύγκληση της οποίας έχει ήδη αναγγείλει ο υπουργός Εργασίας για την ερχόμενη Δευτέρα.

Αρχισαν τα «νταούλια» της Επιτροπής

Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια, οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ συναντήθηκαν χτες με τον υπουργό Εργασίας, Π. Παναγιωτόπουλο, για να προετοιμάσουν την «ατζέντα» της Εθνικής Επιτροπής για την Απασχόληση. Στη συνάντηση, ο υπουργός προέβαλε τον «ιερό» στόχο της αύξησης της απασχόλησης και μείωσης της ανεργίας και έκανε ξανά λόγο για «διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας».

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των εργοδοτών έδωσαν δημαγωγικά όρκους πίστης και σεβασμού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, στο όνομα της «εργασιακής ειρήνης», αποκαλύπτοντας όμως τον ξεκάθαρο στόχο τους να χτυπήσουν την ΕΓΣΣΕ με την αποσύνδεσή της από τις κλαδικές Συμβάσεις. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Δ. Αρμενάκης, «το θέμα της μη ισχύος της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης σε νομούς που έχουν πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας δεν είναι γενικό θέμα, αλλά είναι θέμα κλαδικό, τοπικό και επιχειρησιακό. Και σε αυτό το σημείο νομίζω ότι θα πρέπει να συζητηθεί».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλος, επιχείρησε ελιγμό, εκφράζοντας συμφωνία με την ύπαρξη κατώτατης αμοιβής για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, τάχθηκε όμως υπέρ της συζήτησης για τη μείωση του «μη μισθολογικού κόστους εργασίας», τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές. Πρότειναν επίσης τη δημιουργία επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα λειτουργεί δίπλα στην Εθνική Επιτροπή για την Απασχόληση, κάτι που δέχτηκε ο υπουργός.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ