Πέμπτη 26 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΣΤΟΠ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Βουλευτής Ηλείας - ΠΑΣΟΚ

Eurokinissi

«Θεωρώ από πολλές απόψεις απαράδεκτο, ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης αποδέχτηκε για συζήτηση ένα κείμενο με τίτλο "Καταδίκη των εγκλημάτων των κομμουνιστικών καθεστώτων". Οταν το διαβάσει κανείς αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για καταδίκη της θεωρίας και όχι μόνο της πρακτικής των κομμάτων, που έτυχε να επωμιστούν το καθήκον να χτίσουν κάποιο είδος σοσιαλισμού στις χώρες τους.

Ακόμη πιο παράλογο σ' αυτό το κείμενο είναι ο ισχυρισμός ότι, όπως καταδικάστηκαν τα εγκλήματα του φασισμού, πρέπει να καταδικαστούν και εγκλήματα του κομμουνισμού. Στην περίπτωση αυτή γιατί να μην προστεθούν και τα εγκλήματα της Γαλλικής Επανάστασης, των θρησκευτικών πολέμων, των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων κ.ά.

Κατά τη γνώμη μου υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή που απ' ό,τι φαίνεται απομένει σε λίγους να την υποστηρίξουν. Είναι η διαχωριστική γραμμή μεταξύ των εγκλημάτων και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, δηλαδή των εγκλημάτων που διαπράττονται από κάποιους εναντίον άλλων συνανθρώπων τους στη βάση της υπεροχής, ιδεολογικής, φυλετικής, θρησκευτικής κ.ά. Στην περίπτωση αυτή, οι ηθικοί αυτουργοί αρνούνται να μοιραστούν με τους "κατώτερους" τη Γη, το χώμα της και τον αέρα της. Στην περίπτωση αυτή οι "κατώτεροι" πρέπει να εξολοθρευτούν. Και αυτό συνέβη στην περίπτωση του φασισμού, των Κου-Κλουξ-Κλαν και των διαφόρων ρατσιστικών και θρησκευτικών συρράξεων.

Αυτό είναι που διαφοροποιεί τις ουτοπικές και ουμανιστικές θεωρίες και πρακτικές. Αυτό είναι που διαφοροποιεί τα αθώα θύματα, που κατά λάθος πιάστηκαν στη μέγκενη της Ιστορίας, από τα θύματα των σχεδιασμένων βομβαρδισμών της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, της Δρέσδης, της Γκουέρνικα ή πιο πρόσφατα του Βελιγραδίου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ