Παρασκευή 20 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΡΟ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
«Πράσινο φως» από την ελληνική κυβέρνηση!

Στάση συναίνεσης απέναντι στην προκλητική αξίωση του Τζακ Στρο να επισκεφθεί τα Κατεχόμενα τηρεί η ελληνική κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις της κυπριακής κυβέρνησης!

Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε χτες από τον Ε. Αντώναρο, είναι πως ναι μεν συμμερίζεται τις «ευαισθησίες»(!) της κυπριακής κυβέρνησης, αλλά προσβλέπει στην επίσκεψη του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών για την επίλυση του Κυπριακού!

«Κατανοούμε απολύτως τις ιδιαίτερες ευαισθησίες της κυπριακής κυβέρνησης, οι οποίες άλλωστε βασίζονται σε αποφάσεις και ψηφίσματα του ΟΗΕ», ανέφερε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, σπεύδοντας όμως να εγκωμιάσει τις καλές προθέσεις της βρετανικής κυβέρνησης! «Σύμφωνα με το Φόρεϊν Οφις, σκοπός της επίσκεψης του κ. Στρο είναι η προώθηση των σχέσεων Μεγάλης Βρετανίας και Κύπρου. Ελπίζουμε ότι θα γίνει ό,τι απαιτείται προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος», είπε. Οσο για το ενδεχόμενο επίσκεψης του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος είπε ότι δεν έχει να ανακοινώσει αυτή τη στιγμή τίποτα για τις ημερομηνίες.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η στάση της κυβέρνησης Καραμανλή δεν είναι άσχετη με τις επιδιώξεις και το ρόλο που θέλει να παίξει στην προετοιμαζόμενη παρασκηνιακά από ΗΠΑ-Βρετανία και Κ. Ανάν νέα «λύση» του Κυπριακού.

Σημειώνεται ότι η κυπριακή κυβέρνηση είχε ήδη αντιδράσει έντονα στην ιταμή αξίωση του Τζακ Στρο να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στις 24 του Γενάρη στο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο στα Κατεχόμενα. Ο Κύπριος Πρόεδρος, Τ. Παπαδόπουλος, αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Βρετανό ΥΠΕΞ δηλώνοντας μάλιστα ότι «τέτοιοι μεσολαβητές δε μας χρειάζονται».

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Στο μεταξύ, την αντίθεσή της στην εμμονή του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, να συναντήσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο στα Κατεχόμενα εξέφρασε η πλειοψηφία των ελληνοκυπριακών πολιτικών κομμάτων.

Το ΑΚΕΛ διά του εκπροσώπου του επισημαίνει ότι με προσεγγίσεις, που δε σέβονται τις ευαισθησίες και των δύο κοινοτήτων, η Βρετανία δε συμβάλλει θετικά στην όλη προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

O εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ εξέφρασε δυσφορία για το γεγονός ότι η Βρετανία δεν έκανε αποδεκτές τις ευαισθησίες της ελληνοκυπριακής πλευράς. Το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωσή του εκφράζει απογοήτευση για την όλη συμπεριφορά του Τζακ Στρο στις ενστάσεις της κυβέρνησης να συναντήσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στο «προεδρικό μέγαρο».

Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει αφόρητη πρόκληση τον τρόπο με τον οποίο η βρετανική κυβέρνηση μεθοδεύει την επίσκεψη του Τζακ Στρο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε ότι είναι απαράδεκτη η εμμονή του Τζακ Στρο να συναντηθεί με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στα Κατεχόμενα.

Οι «Οικολόγοι» σε ανακοίνωσή τους καλούν τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Ιακώβου, να μη δεχτεί να συναντήσει τον Τζακ Στρο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ασέβεια που επιδεικνύει, όπως αναφέρουν, σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Αντίθετα, ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Μιχ. Παπαπέτρου, δήλωσε ότι δεν τον βρίσκει σύμφωνο ο τρόπος με τον οποίο η κυπριακή κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα της επίσκεψης του Τζακ Στρο στην Κύπρο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ