Παρασκευή 20 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Μύχιοι πόθοι...

Οσο πλησιάζει η ημερομηνία συζήτησης του αντικομμουνιστικού μνημονίου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, κάποιοι δυσκολεύονται αφάνταστα να κρύψουν την πραγματική τους θέση και τους μύχιους πόθους τους αναφορικά με το προωθούμενο έκτρωμα, παρότι φαινομενικά το «καταδικάζουν». Με σημαία τον αντισταλινισμό, φτάνουν στο σημείο να δίνουν επικίνδυνα άλλοθι στους εμπνευστές του μνημονίου και να σιγοντάρουν την προσπάθειά τους να στείλουν στην πυρά την κομμουνιστική ιδεολογία και κατά συνέπεια να ποινικοποιήσουν την ίδια την ταξική πάλη, τους λαϊκούς αγώνες και την πρωτοπορία τους. Το φαινόμενο δεν είναι βέβαια καινούριο.

Το ΚΚΕ, στα συμπεράσματα της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης που διοργάνωσε το 1995 με θέμα «Προβληματισμοί για τους παράγοντες που καθόρισαν την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ευρώπη. Η επικαιρότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού», αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο αντισταλινισμός έγινε το όχημα για να συκοφαντείται και να σπιλώνεται ο σοσιαλισμός, καταφύγιο και πρόσχημα όλων εκείνων που δεν ενδιαφέρονται βέβαια να διορθώσουν λάθη, παρεκκλίσεις και παραβάσεις, αλλά να χτυπήσουν την κομμουνιστική θεωρία. Με τη σταλινολογία, ο ιμπεριαλισμός έδειχνε όλο το ταξικό μίσος του για τη διαμόρφωση του σοσιαλιστικού συστήματος μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Η σταλινολογία δεν υπήρξε ποτέ αποκλειστικότητα των γνήσιων και δηλωμένων εκφραστών της αστικής ιδεολογίας, αλλά και των κάθε λογής οπορτουνιστών, που μ' αυτόν τον τρόπο άπλωναν - και συνεχίζουν να απλώνουν - το βούτυρο στο ψωμί εκείνων που στις διακηρύξεις τους ορκίζονται ότι αντιπαλεύουν.

Η επίκληση των «εγκλημάτων του κομμουνισμού» αποτελεί άλλωστε και το νήμα που ενώνει σήμερα το προωθούμενο αντικομμουνιστικό μνημόνιο με την καταδίκη και ποινικοποίηση της δράσης των κομμουνιστικών εκείνων κομμάτων που αρνήθηκαν να υπογράψουν δήλωση μετανοίας στον ιμπεριαλισμό. Ενα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το μνημόνιο: «Τα εγκλήματα σπάνια έχουν υποστεί μια νομική δίωξη και πολλοί από τους αυτουργούς δεν έχουν συρθεί ποτέ στη Δικαιοσύνη. Κομμουνιστικά κόμματα εξακολουθούν να είναι δραστήρια σε κάποιες χώρες και δεν έχουν καν πάρει αποστάσεις από το παρελθόν, όταν υποστήριζαν και συνεργάζονταν με τα εγκληματικά κομμουνιστικά καθεστώτα». Η ετυμηγορία των ιμπεριαλιστών είναι ξεκάθαρη: Ενοχος και επικίνδυνος όποιος επιμένει να υπερασπίζεται το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε.

Δεν ήταν λίγα τα κόμματα εκείνα και οι δυνάμεις που έσπευσαν από νωρίς να καταθέσουν τα διαπιστευτήριά τους στους ιμπεριαλιστές, διακηρύσσοντας σε όλους τους τόνους αμέσως μετά τις ανατροπές ότι καταδικάζουν «τα εγκλήματα του σταλινισμού». Σήμερα, με αφορμή το προωθούμενο μνημόνιο, αισθάνονται την ανάγκη να σηκώσουν ακόμα ψηλότερα τη σημαία του αντισταλινισμού, φλερτάροντας ανοιχτά με το αντιδραστικό σκεπτικό των συντακτών του μνημονίου, το οποίο, κατά τ' άλλα, προσπαθούν να πείσουν ότι «καταδικάζουν». Κάτω από τα παχιά τους λόγια, ένα σαρδόνιο χαμόγελο φανερώνει τον πραγματικό τους πόθο: Υπό την πίεση του μνημονίου και των εξελίξεων που θα δρομολογήσει η ενδεχόμενη ψήφισή του, να τραβήξουν νέες δυνάμεις στο στρατόπεδο των προσκυνημένων, που έχουν πάρει διαζύγιο από την ταξική πάλη και τους λαϊκούς αγώνες για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ