Παρασκευή 20 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΣΤΟΠ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Δήμαρχος Εχεδώρου Θεσσαλονίκης

«Ως πολίτης, αλλά και ως δήμαρχος Εχεδώρου διατυπώνω την ανησυχία μου και εκφράζω την αντίθεσή μου στη μεθόδευση που γίνεται στους κόλπους της Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την καταδίκη των "εγκλημάτων" της εποχής της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής διακυβέρνησης.

Αυτή η προσπάθεια δεν έχει στόχο μόνο την κομμουνιστική ιδεολογία και πολιτική, αλλά θα έλεγα ότι κυρίως πλήττει τη δημοκρατία, τον ιδεολογικό και πολιτικό πλουραλισμό και εν γένει την ελευθερία.

Κάθε προσπάθεια επαναδιατύπωσης της Ιστορίας από γνωστούς παραχαράκτες πρέπει να εμποδιστεί. Σ' αυτό το κρίσιμο ζήτημα, η συμπόρευση και η έκφραση αλληλεγγύης προς τους ευθέως πληττόμενους δεν αποτελεί πολιτική πριμοδότηση προς την κομμουνιστική ιδεολογία, αλλά συνιστά ελάχιστο δημοκρατικό χρέος απέναντι στην αλήθεια και στο ιστορικό κοσμογονικό γίγνεσθαι εκείνης της εποχής, όπου φυσικά το δάσος δεν ήταν "τα εγκλήματα", αλλά ο ηρωισμός, η αυτοθυσία, η προσφορά και η δημιουργία. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να σημαίνει ταύτιση της κομμουνιστικής ιδεολογίας με το ναζισμό.

Σε ελληνικό επίπεδο μια τέτοια στάση, ανεξάρτητα από πολιτικές διαφορές, είναι ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης και απόδοσης τιμής προς τους εκατοντάδες χιλιάδες αγωνιστές της αριστερής παράταξης και του κομμουνιστικού κόμματος, που εκείνη την εποχή έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο ενάντια στο χιτλερισμό με τίμημα τη ζωή και την ελευθερία τους.

Ως δήμαρχος Εχεδώρου, ενώνω τη φωνή μου με κάθε άλλη δημοκρατική φωνή και στηρίζω κάθε εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στο ιστορικό και πολιτικό ατόπημα που προωθείται για υλοποίηση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ