Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Συνεχίζει τον εμπαιγμό των μεταναστών

Στις ατραπούς του διαλόγου έριξε ο Γ. Παπανδρέου το «μεταναστευτικό πρόβλημα», όπως το χαρακτήρισε, ενισχύοντας την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία ακολουθώντας όπως και οι προκάτοχοί της τη στρατηγική επιλογή της ΕΕ, θέτει τους μετανάστες στην υπηρεσία της ντόπιας και ξένης εργοδοσίας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης των συντονιστών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου και με αφορμή τα γεγονότα στη Γαλλία, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης συζήτησαν για τους μετανάστες.

Το ΠΑΣΟΚ από τη θέση της κυβέρνησης κράτησε τους μετανάστες σε καθεστώς ομηρίας προς όφελος της εργοδοσίας, ακολούθησε μια πολιτική που έβαζε τους ξένους εργαζόμενους στο περιθώριο, χωρίς δικαιώματα, προσφέροντας «φτηνά εργατικά χέρια» στο κεφάλαιο. Σήμερα, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έρχεται για να χαρακτηρίσει την κατάσταση «μείζον πολιτικό θέμα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Παπανδρέου με δηλώσεις του, που είναι πλήρως εναρμονισμένες με τις επιταγές των ιμπεριαλιστικών κέντρων και τους νέους «τρομονόμους», έσπευσε να συνδέσει την ύπαρξη των μεταναστών με την «ασφάλεια». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι πρέπει να δούμε την ουσιαστική, κοινωνική ένταξη των μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς, γιατί κάτι τέτοιο «αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ασφάλεια των πολιτών»... Για την ...επίλυση του προβλήματος ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το κόμμα του θα αναλάβει «κάποια πρωτοβουλία», με πιθανότερη την πρόταση να συσταθεί διακομματική επιτροπή για το μεταναστευτικό.

Βέβαια, το ΠΑΣΟΚ δεν έχασε την ευκαιρία να αξιοποιήσει το θέμα των μεταναστών και για να οξύνει την αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση, ένα ρόλο που ανέλαβε ο βουλευτής Γ. Φλωρίδης, ο οποίος υποστήριξε ότι το θέμα πρέπει να το αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ μέσα στο «ιδεολογικό και πολιτικό του πλαίσιο» και να έρθει σε αντιπαράθεση με απόψεις όπως αυτές που θα εκφράσει ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, ενώ άφησε αιχμές και για τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

Από την πλευρά του ο Θ. Πάγκαλος δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΦΛΑΣ ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις παραβιάζουν όλους τους κανόνες που έχουν υπογράψει με την ΕΕ και δε δίνουν υπηκοότητα, γιατί, όπως είπε, «κάποιοι φασίστες στο κυβερνών κόμμα και στο δικό μας κόμμα θεωρούν ότι Ελληνας είσαι άμα έχεις ελληνικό αίμα και όχι άμα μιλάς τη γλώσσα και ζεις στην Ελλάδα».

Φέρτε για συζήτηση το ...Ασφαλιστικό

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τόσο τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ όσο και ο Γ. Παπανδρέου στη χτεσινή συνεδρίαση των συντονιστών άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για την ...κακή προώθηση των «μεταρρυθμίσεων». Αναφερόμενοι στη διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων σημείωσαν μάλιστα ότι αυτή «δεν εφαρμόζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων»!

Ενώ για το Ασφαλιστικό ουσιαστικά εγκάλεσαν την κυβέρνηση γιατί δεν το φέρνει προς συζήτηση, τονίζοντας ότι έρχεται στην επιφάνεια από την πλευρά της μόνο όταν «βρίσκεται στη δύσκολη θέση», χωρίς ατζέντα, με αποσπασματικούς τρόπους...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ