Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Λάτρης των μέτρων καταστολής

Παπαγεωργίου Βασίλης

Είχε, δεν είχε ο δήμαρχος Βύρωνα, τον έβαλε το «βραχνά» στο σβέρκο των κατοίκων του Δήμου. Μετά την προσπάθεια εφαρμογής του προγράμματος του «εθελοντή - αστυνομικού» που ματαιώθηκε, ύστερα από τις αντιδράσεις των κατοίκων και των φορέων της περιοχής, από χτες, στους δρόμους του δήμου, κυκλοφορούν οι Δημοτικοί Αστυνομικοί. «Ας τους αγκαλιάσουμε», τόνισε ο δήμαρχος, Ν. Χαρδαλιάς, κατά την παρουσίαση των 15 ατόμων, 11 γυναικών και 4 ανδρών, που θα στελεχώσουν την «αστυνομία» ενώ... χειροκροτητές της «υλοποίησης του προεκλογικού προγράμματος» ήταν και οι λοιποί δημοτικοί συνδυασμοί.

Οπως και τότε, έτσι και τώρα, ο Ν. Χαρδαλιάς, προέταξε την ανάγκη της ασφάλειας, της βοήθειας προς τον πολίτη και της «τήρησης της τάξης στην πόλη». Και, βέβαια, δεν έχασε την ευκαιρία, να απευθύνει κάλεσμα στους δημότες να απορρίψουν «τις δυνάμεις της άρνησης, της απόρριψης, της μιζέριας και της μετριότητας». Προφανώς, αυτές, που είχαν αντιταχθεί στην καθιέρωση του «ρουφιάνου της γειτονιάς», πριν από αρκετούς μήνες και θεωρούν ότι τα εντεινόμενα συνεχώς κοινωνικοοικονομικά προβλήματα των εργαζομένων έχουν στις ρίζες τους την πολιτική, που εκπροσωπεί και εφαρμόζει ο δήμαρχος Βύρωνα και δε λύνονται με την ενίσχυση των μέτρων καταστολής.

Μοχλός πίεσης

Την περασμένη βδομάδα, το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών έβαλε «λουκέτο» για τρεις μέρες. Η σχετική απόφαση λήφθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος, επειδή θεωρούσε «αδύνατη πλέον τη διοικητική και τεχνική υποστήριξη του όλου εκπαιδευτικού έργου, καθώς το τμήμα έχει μία μόνο μόνιμη υπάλληλο και πέντε συμβασιούχους, οι οποίοι όμως δεν έχουν πλέον τυπική συμβατική υποχρέωση και είναι απλήρωτοι εδώ και ένα χρόνο». Τις μέρες αυτές, η ΓΣ του Τμήματος θα συνεδριάσει και πάλι, προκειμένου να αποφασίσει τα επόμενα βήματά της, εάν δεν έχει υπάρξει στο μεταξύ ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Προφανώς, η προαναφερόμενη απαράδεκτη κατάσταση αποτελεί συστατικό στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής ...αναβάθμισης των ανωτάτων και ανώτερων ιδρυμάτων της χώρας μας. Και, ταυτόχρονα, ένα μοχλό πίεσης προς τα τελευταία, ώστε να προχωρήσουν ακόμη πιο γρήγορα στη διαβόητη «σύνδεσή» τους με τις επιχειρήσεις και τη γενικότερη εμπορευματοποίηση της Παιδείας.

Προεδρικές «ευχές» με νόημα

Περίεργα, επιεικώς, ήταν τα όσα είπε χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο γιορτασμό της Πολεμικής Αεροπορίας στη Σχολή Ικάρων στη Δεκέλεια.

Κατ' αρχήν, ο Κ. Παπούλιας δήλωσε ότι «αγαπά την Αεροπορία» για τρεις λόγους: «Πρώτα, για το κοινωνικό της έργο, πολύ σημαντικό. Δεύτερον, για τη φιλοπάτριδα προσπάθειά της στην περιοχή του Αιγαίου. Τρίτον, για τις αποστολές της στο διεθνή χώρο». Το τελευταίο δεν το καταλάβαμε. Οι μόνες αποστολές της Πολεμικής Αεροπορίας στο «διεθνή χώρο» είναι αυτές που συμμετέχει στις αμερικανοΝΑΤΟικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο. Αυτές τις επεμβάσεις ευλογεί και καθαγιάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Επίσης, δεν καταλάβαμε τις ευχές του Κ. Παπούλια προς τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας: «Να είστε πολύ ψηλά για να προστατεύετε την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και την εδαφική μας ακεραιότητα». Η «σειρά», προφανώς, δεν είναι τυχαία, ακριβώς γιατί εναρμονίζεται με το νέο «αμυντικό» δόγμα, όπου η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας είναι δευτερεύον ζήτημα, ενώ το κυρίαρχο είναι η συμμετοχή στους πολέμους των ΗΠΑ και των συμμάχων της για την «επέκταση της δημοκρατίας»...

Το ίδιο έργο πάλι

Σε 441 - σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ - έφτασαν τα κλιμάκια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που περιόδευσαν το περασμένο Σάββατο σε λαϊκές αγορές, σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα, σε όλη τη χώρα. Για ποιο λόγο; Μα, για να καταγγείλουν την ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις, να αποκαλύψουν τις ευθύνες της κυβέρνησης και να διαλαλήσουν ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ». Λες και όσα χρόνια δεν ήταν μόνο εδώ, αλλά και κυβερνούσε τη χώρα, δεν υπήρχαν τα ίδια προβλήματα και η ίδια κατάσταση. Λες και δε βλέπουν οι εργαζόμενοι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει στην ίδια πορεία, με αυτή του ΠΑΣΟΚ.

Το έργο αυτό το έχουμε δει περισσότερες από μια φορές μέχρι σήμερα. Οταν ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ κατάγγελλε την ακρίβεια και υποσχόταν την αντιμετώπισή της. Τώρα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Με άλλα λόγια, κλέβουν τις ψήφους των εργαζομένων και του λαού κι όταν γίνουν κυβέρνηση εφαρμόζουν την ίδια πολιτική, που κάνει τους λίγους πλούσιους πλουσιότερους και τους πολλούς φτωχούς ακόμη περισσότερους και φτωχότερους. Κι αυτό θα γίνεται μέχρι να τους γυρίσουν οριστικά την πλάτη οι εργαζόμενοι.

Πλημμύρα ευθυνών

Στην αστυνομική διάλεκτο, όταν ο ένας φόνος διαδέχεται τον άλλο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, λένε ότι έχουν να αντιμετωπίσουν έναν κατά συρροή δολοφόνο. Ακριβώς το ίδιο πρόβλημα έχουν να αντιμετωπίσουν και οι ανυπεράσπιστοι από τις πλημμύρες κάτοικοι ολόκληρης της Αττικής. Μόνο, που εδώ ο δολοφόνος δεν είναι κάποιος μανιακός, αλλά μία συγκεκριμένη πολιτική, που λέει ότι το κέρδος είναι πιο πάνω από την ανάγκη προστασίας των σπιτιών και των περιουσιών τους, συμβάλλει ξανά και ξανά να επαναλαμβάνονται τα φαινόμενα των πλημμυρών. Ισως πείτε, άσε να βρέξει πρώτα και μετά τα λέμε... Δεν είναι έτσι, όμως. Γιατί άμα αρχίσουν οι νεροποντές, τότε θα είναι, για μια φορά ακόμα, πολύ αργά...

Η έρευνα του «Ρ» για τα αντιπλημμυρικά έργα, που παρουσιάστηκε τις προηγούμενες μέρες, έδειξε ότι δε φταίει μόνον «ο κακός μας καιρός» για τις πλημμύρες. Το οδοιπορικό σε περιοχές και ρέματα που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν, όπως ο Κηφισός, ο Σαρανταπόταμος, η «Χαλυβουργική», το Μέγα Ρέμα, αποκάλυψε ότι οι εξαγγελίες που έκαναν κατά καιρούς, τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, όσο και η σημερινή της ΝΔ μένουν μόνιμα στα χαρτιά. Και σαν να μην έφτανε αυτό, όλα τα μεγάλα έργα κατασκευάστηκαν χωρίς καμία μέριμνα για παράλληλη αντιπλημμυρική προστασία, φορτώνοντας με ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα νερού τα, ήδη, μπαζωμένα και χωρίς καμία διευθέτηση ρέματα. Σε όλα αυτά, βέβαια, πρέπει να συνυπολογίσει κανείς την ολοένα μεγαλύτερη τσιμεντοποίηση της γης και το κάψιμο κομμάτι - κομμάτι των δασών που έχουν απομείνει στην Αττική.

Πιο συγκεκριμένα: Το έργο του Κηφισού, με κόστος πάνω από 100 δισ. δραχμές, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα από κακοτεχνίες και έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας. Στο Θριάσιο, τα αντιπλημμυρικά έργα παραμένουν ανύπαρκτα και ημιτελή και, ταυτόχρονα, τα νερά που αποστραγγίζουν την Αττική οδό καταλήγουν σε ρέματα που έχουν πνίξει στο παρελθόν περιοχές. Η Ανατολική Αττική δεν έχει αντιπλημμυρική θωράκιση στο 90% της περιοχής και την ίδια στιγμή Αττική οδός, αεροδρόμιο και άλλα μεγάλα έργα είναι χωρίς αντιπλημμυρική προστασία και επιβαρύνουν με μεγαλύτερες ποσότητες νερού τα ρέματα! Στον Πειραιά και τον Κορυδαλλό μπαζωμένα ρέματα και ελλιπής συντήρηση του δικτύου όμβριων υδάτων. Και γι' αυτήν την κατάσταση, βέβαια, εκτός από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τις διάφορες υπηρεσίες, εξίσου υπεύθυνες είναι και οι παρατάξεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ που επικρατούν στην πλειοψηφία δήμων και νομαρχιών του Λεκανοπεδίου. Η συναινετική τακτική σ' αυτήν την εγκληματική πολιτική το μόνο που έχει σαν αποτέλεσμα είναι να διαιωνίζει το πρόβλημα.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, όμως, δεν έχουν ανάγκη από την «κατανόηση» υπουργών και κυβερνητικών αρμοδίων κάθε φορά που πνίγονται και τις ψευτοενισχύσεις που τους δίνουν. Ούτε την κοροϊδία ότι πρέπει να συνηθίσουν να ζουν με βροχές και πλημμύρες, όπως εύκολα ξεστομίζουν, για να κατευνάσουν τις αντιδράσεις. Εχουν ανάγκη από ένα συνολικό σχεδιασμό αντιπλημμυρικής προστασίας. Κι αυτές οι ανάγκες είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να λυθούν, αν, κατ' αρχήν, δεν κινητοποιηθούν και δε διεκδικήσουν οι ίδιοι. Ακόμα πιο πέρα, αν δεν παλέψουν για μιαν άλλη πολιτική, που θα αντιμετωπίζει συνολικά τα κοινωνικά προβλήματα και δε θα τα υποτάσσει στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των κερδών...


Γιώργος ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ

Τα συζητούμενα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΑ, ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ είναι αυτή που έχει ανοίξει; Απαντες (υπουργοί, βουλευτές, αρθρογράφοι) αναρωτιούνται, αν η κυβέρνηση είναι σε θέση να αντεπεξέλθει σε δύσκολες καταστάσεις, αν μπορεί να αντιμετωπίσει κρισιακά φαινόμενα και, γενικώς, αν ...χρειάζεται βοήθεια.

Μήπως - λέμε μήπως - θα έπρεπε να επικρατήσει ο ίδιος ακριβώς προβληματισμός, μόνο που αντί να έχει για αντικείμενο την κυβέρνηση να έχει τον ...μέσο Ελληνα; Αυτός, σίγουρα, βρίσκεται σε συνεχή κρίση και σε τρομερές δυσκολίες.

Είναι προφανές ότι όσοι ακούνε τη σχετική φιλολογία, καταλαβαίνουν ότι υπάρχει ένα είδος πολιτικής (δυστυχώς το κυρίαρχο), που καμία σχέση δεν έχει με τα προβλήματα του κόσμου. Η πολιτική των «γκάλοπ», των «ανασχηματισμών», της σκανδαλολογίας και της ίντριγκας.

Α, ΜΑΛΙΣΤΑ, ανεπαρκές, κατά τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, το νομοσχέδιο για την «απελευθέρωση» του ωραρίου των καταστημάτων, που ψήφισε η κυβέρνηση το καλοκαίρι. Το ήθελε λέει ...πιο τολμηρό!

Δηλαδή, τι ακριβώς θα επιθυμούσε; Μήπως να θεσπιστεί διά νόμου λουκέτο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να μείνουν υποχρεωτικά και μόνον οι πολυεθνικές; `Η, μήπως, να θεσμοθετηθεί η ...24ωρη εργασία με μισή αμοιβή για όλους τους εμποροϋπάλληλους;

Ας ρίξει μια ματιά στην αγορά ο υπουργός και θα διαπιστώσει ότι οι μεγάλες «αλυσίδες» είναι ιδιαιτέρως τολμηρές στη ...δημιουργική εφαρμογή του νόμου της Νέας Δημοκρατίας. Τον εκμεταλλεύονται και καταπατούν κάθε δικαίωμα.

ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ, λοιπόν, στο Παρίσι. Φαίνεται ότι κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν τη λεγόμενη «Πόλη του Φωτός» σε πραγματική «Πόλη του Σκότους». Ενός κατασταλτικού σκοταδιού, που μόνο να πολλαπλασιάσει μπορεί την αγανάκτηση.

Αναρωτιόμαστε, μετά απ' όλα όσα έχουν γίνει, τι θα λένε οι κάθε λογής οπαδοί του λεγόμενου ευρωπαϊκού «κοινωνικού μοντέλου». Μήπως ότι είναι λιγότερο απάνθρωπο και αντικοινωνικό από το αμερικανικό;


Παπαγεωργίου Βασίλης

Η διαφθορά, τα σκάνδαλα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τα μεσαία λαϊκά στρώματα και τη νεολαία, να μην πέσουν στην παγίδα του αποπροσανατολισμού που στήνεται πάνω στο υπαρκτό έδαφος των σκανδάλων και της διαφθοράς. Για το λαό το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι η πολιτική της ΕΕ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που κλιμακώνουν την επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα και ανάγκες». Ετσι ξεκινούσε η ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ της 25ης Οκτώβρη και διατηρεί όλη της την επικαιρότητα, καθώς τόσο η κυβέρνηση, όσο και το ΠΑΣΟΚ, μαζί με τα φιλικά τους έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ συνεχίζουν και κλιμακώνουν τη σκανδαλολογία.

Πόσο, μάλλον, όταν -όπως τόνιζε η ανακοίνωση- «τα σκάνδαλα και η διαφθορά, που έρχονται στο φως, δεν αποτελούν μεμονωμένα φαινόμενα, ούτε η δημοσιοποίησή τους εντάσσεται σε κάποια προσπάθεια για αποτελεσματική τους αντιμετώπιση. Η αδιαφάνεια, η διαπλοκή, η απάτη και η εξαγορά είναι αναγκαίο μέσο για το καπιταλιστικό σύστημα, ώστε να επιβάλλει την πολιτική που υπηρετεί το κέρδος σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων». Οταν «η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δε θέλουν να εξαλείψουν τα φαινόμενα αυτά, γιατί δε θέλουν να έρθουν σε ρήξη με την ολιγαρχία του πλούτου».

... και η αντιμετώπισή τους

Κι επειδή πολλά και διάφορα λέγονται και πάλι για μέτρα διαφάνειας, κλπ., θυμίζουμε τις αντίστοιχες επισημάνσεις της ίδιας ανακοίνωσης του ΚΚΕ: «Οι προτάσεις που κατατίθενται για μέτρα κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι υποκριτικές, ουτοπικές και αφερέγγυες, γιατί δεν προβλέπουν ούτε έχουν σκοπό να προβλέψουν διαφάνεια και έλεγχο στις τράπεζες, στα μονοπώλια, στις διεθνείς συναλλαγές.

Η ανάπτυξη του οργανωμένου λαϊκού κινήματος που μαχητικά και ασυμβίβαστα παλεύει για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής των κομμάτων της πλουτοκρατίας και του «ευρωμονόδρομου», μπορεί να περιορίσει τα φαινόμενα της διαφθοράς, σε αντιπαράθεση με τη συναίνεση και την υποταγή, με τη χειραγώγηση και τη φθορά των συνειδήσεων.

Η αποδυνάμωση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η ισχυροποίηση του ΚΚΕ και η προώθηση της λαϊκής συμμαχίας είναι ο δρόμος για να εκφραστεί η γενικευμένη λαϊκή αντεπίθεση που θα ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική και θα ξεριζώσει τις αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν τη διαφθορά.

Διαφάνεια μπορεί να υπάρξει μόνο εκεί που ο λαός έχει την εξουσία και την ιδιοκτησία των συγκεντρωμένων και βασικών μέσων παραγωγής, εκεί που μπορεί όλα να τα ελέγχει».

Δεν κρύβονται οι «συγγένειες»

Την ώρα που τα αντεργατικά μέτρα πέφτουν βροχή στα κεφάλια των εργαζομένων και ιδιαίτερα στον κλάδο της Κλωστοϋφαντουργίας, οι δυνάμεις της συναίνεσης δε χάνουν ευκαιρία να διαλαλήσουν σε ποια όχθη ανήκουν. Αποκαλυπτική ήταν η στάση των εκπροσώπων της ΠΑΣΚΕ, της «Αυτόνομης Παρέμβασης» και της ΔΑΚΕ στο Συνέδριο της ΟΕΚΙΔΕ, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή. Οχι μόνο συντόνισαν τα πυρά τους - χωρίς κανένα επιχείρημα ουσίας - ενάντια στο ΠΑΜΕ, στους αγώνες και τον ταξικό χαρακτήρα της Ομοσπονδίας, αλλά έσπευσαν και να επισφραγίσουν το μένος τους ενάντια στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, συμμετέχοντας σε κοινά ψηφοδέλτια στις αρχαιρεσίες της τελευταίας μέρας. Βλέπετε, οι «συγγένειες» και οι «συμπάθειες» δεν κρύβονται. Χέρι χέρι πάνε στη ΓΣΕΕ, χέρι χέρι προσπαθούν να απογυμνώσουν το κίνημα από κάθε ταξικό χαρακτηριστικό, που θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο τα συμφέροντα του κεφαλαίου, την πολιτική του οποίου στηρίζουν...

Η απάντηση των εργαζομένων

Την απάντηση βέβαια στις μεθοδεύσεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, την έδωσαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, αναδεικνύοντας τις ταξικές δυνάμεις για τέταρτη συνεχόμενη τριετία στο τιμόνι της ΟΕΚΙΔΕ και μάλιστα με αυξημένη δύναμη. Αξίζει όμως να παρακολουθήσει κανείς τι ξεστόμισαν στις τοποθετήσεις τους οι αντιπρόσωποι της Αυτόνομης Παρέμβασης, με πιο χαρακτηριστική την ομιλία της επικεφαλής της παράταξης Ντίνας Ταχταλίδου: «Η τακτική του ΠΑΜΕ ευνοεί την εργοδοσία και το κεφάλαιο», «Να πάμε όλοι μαζί, να συγκλίνουμε σε δυο τρία πράγματα», «Θα κάνουμε μέτωπο, οποιοδήποτε μέτωπο, για να αντιμετωπίσουμε τη μαύρη κατάσταση στην Ομοσπονδία», ήταν μερικά απ' όσα είπε η... συνδικαλίστρια. Και βέβαια, αυτή και οι ομογάλακτοί της συνδικαλιστές στην παράταξή της και στην ΠΑΣΚΕ, επέδειξαν απόλυτη συνέπεια ανάμεσα στα λόγια και τα έργα. Βρήκαν αυτό που τους ενώνει - το μένος τους για τον ταξικό χαρακτήρα της Ομοσπονδίας και για τους αγώνες των εργαζομένων - και έφτιαξαν το μέτωπό τους. Για να εισπράξουν στο τέλος - για μια ακόμη φορά - το «μαύρο» από τους εργάτες και τις εργάτριες του κλάδου...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
ΠΑΜΕ... και για το Ασφαλιστικό

Με την ανάθεση μελετών σε «αρμοδίους» ξεκινά η κυβέρνηση το νέο γύρο αντιασφαλιστικής επίθεσης. Με την ανάθεση στους Αγγλους αναλογιστές ανάλογης μελέτης είχε αρχίσει το έργο του και το ΠΑΣΟΚ, το 2001, για να καταλήξει στο περίφημο «πακέτο Γιαννίτση». Κανέναν, λοιπόν, δεν πρέπει να εξαπατούν οι διαβεβαιώσεις των υπουργών της κυβέρνησης για «διάλογο μακράς πνοής» και ότι πρόθεσή τους είναι τα όποια μέτρα να αφεθούν μετά το τέλος της τετραετίας. Αυτό που πρέπει να μετρήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι είναι το γεγονός ότι και αυτή η κυβέρνηση έχει στρατηγικό στόχο την παραπέρα αφαίρεση ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Και ακόμα το δεδομένο ότι για την Ευρωπαϊκή Ενωση τα δημόσια ασφαλιστικά συστήματα αποτελούν αντικείμενο «αναδιάρθρωσης».

Εχοντας, λοιπόν, καθαρό πού το πάει η κυβέρνηση, καμιά σημασία δεν έχει αν αυτό γίνει με «μελέτες» ή χωρίς αυτές, αν γίνει με διάλογο στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, ή «κοινωνικό διάλογο» απευθείας με την κυβέρνηση, όπως ζητάει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι οι «διαδικασίες» ούτε τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν οι κυβερνώντες για να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους, αλλά το ίδιο το περιεχόμενο της πολιτικής τους στο Ασφαλιστικό.

Πολύ περισσότερο που ήδη οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι πληρώνουν ακριβά τις ανατροπές που επιβλήθηκαν από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα τελευταία χρόνια. Πληρώνουν με τις εξευτελιστικές συντάξεις που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι, πληρώνουν με την επιμήκυνση των χρόνων ηλικίας συνταξιοδότησης, με τις πάσης φύσης περικοπές στις υπηρεσίες που δίνουν τα Ταμεία τους, πληρώνουν διπλά και τριπλά με τη μετάθεση στις πλάτες των νοικοκυριών των δαπανών για την Υγεία.

Καμία, λοιπόν, αναλογιστική μελέτη δε χρειάζεται να αναμένουν οι εργαζόμενοι. Και, βεβαίως, δε χρειάζεται να περιμένουν τι καινούριο αντιασφαλιστικό πακέτο θα τους ξεφουρνίσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι αγωνιστική απάντηση στα αντιασφαλιστικά σχέδια. Είναι η λαϊκή συσπείρωση και η ταξική πάλη για να μπουν εμπόδια σ' αυτή την πολιτική, να περάσει η εργατική τάξη στην αντεπίθεση.

Το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του Σαββάτου δίνει ακριβώς αυτή τη δυνατότητα. Μπορεί και πρέπει να γίνει βήμα καταδίκης των αντιασφαλιστικών νόμων. Συλλαλητήριο διεκδίκησης των γνήσιων αιτημάτων των εργαζομένων για την Κοινωνική Ασφάλιση. Αποφασιστικά, να περιφρουρηθεί ο δημόσιος, καθολικός και κοινωνικός χαρακτήρας της Κοινωνικής Ασφάλισης. Μαζικά να απαιτηθεί η μείωση των χρόνων ηλικίας συνταξιοδότησης, η κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας και της συμμετοχής στα φάρμακα. Να προβληθεί το σύνολο των διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι να συμμετάσχει κάποιος στο συλλαλητήριο της Αθήνας. Ομως, και μόνο το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης αρκεί για να κινητοποιήσει τους πάντες. Εργαζόμενους στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Γυναίκες και άντρες. Συνταξιούχους και ανέργους. Και ιδιαίτερα πρέπει να κινητοποιήσει τους νέους εργαζόμενους. Αυτούς που μετά το 1993 μπαίνουν στην παραγωγή και στην Κοινωνική Ασφάλιση με χειρότερους όρους. Είναι καιρός η νέα βάρδια της εργατικής τάξης να μπει μπροστά και να παλέψει να καταργηθεί όλο το αντιασφαλιστικό οικοδόμημα που ψηφίστηκε μετά το 1990 και την αφορά άμεσα. Και στο συλλαλητήριο του Σαββάτου μπορεί να γίνει το πρώτο βήμα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ