Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ξεκινάει ο «δεύτερος γύρος των μεταρρυθμίσεων»

Η κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και η εκχώρηση στο κεφάλαιο νέων φιλέτων και προνομίων, αποτελούν τους στόχους των νέων «αλλαγών»

Το σήμα για την επιτάχυνση της αντιλαϊκής επίθεσης έδωσε ο Κ. Καραμανλής, παρουσιάζοντας το «δεύτερο γύρο μεταρρυθμίσεων» που σαρώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων και προσφέρει νέα προνόμια στο κεφάλαιο.

Το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός με τη χτεσινοβραδινή ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ήταν κάτι παραπάνω από σαφές: «Ο κύκλος των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων συνεχίζεται, με έμφαση στη διευκόλυνση της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων και την προσέλκυση νέων επενδύσεων». Και σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα εξελίσσει, σήμερα, το αναπτυξιακό πρότυπο, που εγγυάται την άνοιξη της επιχειρηματικότητας».

Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που προανήγγειλε για το επόμενο διάστημα επικεντρώνονται στην κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ και την ιδιωτικοποίησή τους, στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την εκχώρηση στο κεφάλαιο νέων φιλέτων και προνομίων.

Πρώτο στην «ατζέντα» των μεταρρυθμίσεων είναι το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, το οποίο, όπως είπε ο Κ. Καραμανλής, θα θέσει νέο πλαίσιο λειτουργίας, «ώστε να μπει τέλος στην ανεξέλεγκτη δημιουργία ελλειμμάτων και να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών τους». Αναφερόμενος στους βασικούς άξονες, είπε ότι «μπαίνουν παντού σε εφαρμογή οι αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης και τα διεθνή λογιστικά πρότυπα», δηλαδή η μετατροπή τους σε «καθαρές» καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις: «Προσαρμόζονται σταδιακά (με ρυθμίσεις, που αφορούν τους νεοπροσλαμβανόμενους) οι εργασιακές σχέσεις στο εσωτερικό τους, με εκείνες του ιδιωτικού τομέα», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι αποκρατικοποιήσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις. Οπως τις απαρίθμησε ο Κ. Καραμανλής, η κυβέρνηση προχωρά «σε βιώσιμη λύση για την Ολυμπιακή», εντάσσει στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τα λιμάνια της χώρας, ενώ σχεδιάζεται το ξεφόρτωμα της συμμετοχής του Δημοσίου στην Εμπορική και την Αγροτική Τράπεζα.

Ως σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση του κεφαλαίου ο Κ. Καραμανλής παρουσίασε το νόμο, πλέον, για τις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Εκθειάζοντας τα πλεονεκτήματα του φιλομονοπωλιακού αυτού νόμου, ο πρωθυπουργός καυχήθηκε ότι «δημιουργούνται, έτσι, κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δράσεων και την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων σε έργα πνοής», ενώ ισχυρίστηκε ότι έτσι θα «απελευθερωθούν περισσότεροι πόροι για το κοινωνικό κράτος».

Στο κεφάλαιο ξεπουλήματος της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, αναφέρθηκε στους διαγωνισμούς που διενεργούνται από την Εταιρία Ολυμπιακά Ακίνητα, και την Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης. Προανήγγειλε ακόμα ρυθμίσεις για την τακτοποίηση των τίτλων των ακινήτων που θεωρούνται «καταπατημένα».

Αναφερόμενος στις «υπόλοιπες» καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις είπε, μεταξύ άλλων, ότι σύντομα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο «που απλοποιεί τις διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων του εμπορίου, των υπηρεσιών και του τουρισμού», ότι καταρτίζονται ειδικά χωροταξικά σχέδια για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον τουρισμό, τη βιομηχανία, τους ορεινούς όγκους και τον παράκτιο χώρο (σ.σ. πρόκειται για «σχέδια» που απαλλάσσουν τις πολυεθνικές από «εμπόδια» όπως η προστασία του περιβάλλοντος).

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γνωστό γεωπολιτικό όραμά του, που θέλει τη χώρα μας να «λειτουργεί ως κέντρο εγκατάστασης των στρατηγείων και των ερευνητικών κέντρων μεγάλων αμερικανικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, που διεισδύουν στη ΝΑ Ευρώπη».

Ο Κ. Καραμανλής προσπάθησε να εξωραΐσει τη βαρβαρότητα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, υποστηρίζοντας ότι «το πρόγραμμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων οδηγεί με σιγουριά σε μια νέα προοπτική ανάπτυξης και ευημερίας»(!). Επίσης η «αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή» γίνεται με «τον πιο ήπιο τρόπο», προσποιούμενος ότι αγνοεί την άγρια λιτότητα στους μισθούς και τις συντάξεις, τις φοροεπιδρομές και το «τσεκούρι» στις κοινωνικές δαπάνες...


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org