Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
«Συμμετοχικός» καπιταλισμός

Η πάγια τακτική των οπορτουνιστικών δυνάμεων να βομβαρδίζουν το λαό με μύριες όσες «φιλολαϊκές» - και συνοδευόμενες από το απαραίτητο επίθετο «εφικτές» - προτάσεις, εγκλωβίζοντάς τον στη συναίνεση και την υποταγή, βρίσκει την έκφρασή της και στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Επιστρατεύοντας τις συνήθεις κορόνες περί «συμμετοχής» των πολιτών, «ανθρώπων πάνω από τα κέρδη» κλπ., ο Φ. Μπερτινότι, πρόεδρος του ΚΕΑ, είπε ξεκάθαρα στην ομιλία του στο συνέδριο του ΚΕΑ, ποια είναι η Ευρώπη η άλλη, η εφικτή: «Μια Ευρώπη που βασίζει στη δημοκρατία το ρόλο της στον κόσμο και το διαφορετικό της οικονομικό και κοινωνικό σύστημα, και μάλιστα σε μια ιδιαίτερη μορφή δημοκρατίας, τη συμμετοχική. Εκείνη, που γεννιέται από την εποικοδομητική διαχείριση των συγκρούσεων, κοινωνικών, καθώς και ιδεολογικών».

Η συμμετοχική δημοκρατία, εκείνη που επικαλείται διαρκώς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το μόρφωμα στο οποίο προσβλέπει το ΚΕΑ, είναι η πεμπτουσία της υποκρισίας, η οποία με περισσή χάρη επιστρατεύεται προκειμένου να εγκλωβιστεί το λαϊκό κίνημα σε «αγώνες» που δε θίγουν σε τίποτα τον καπιταλισμό.

Κλείνουν τα μάτια οι «αριστεροί» του ΚΕΑ στην ανειρήνευτη ταξική πάλη, προσποιούμενοι ότι δεν υπάρχει (ξεπερασμένα πράγματα στην ενωμένη Ευρώπη...). Γιατί η διαχείριση των συγκρούσεων δεν αποσκοπεί - από τη φύση της ως διαχείριση - σε κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη, δεν είναι σε καμία περίπτωση σοσιαλιστικό όραμα. Εκείνο που σκοπεύει να πράξει, και σωστά το ονομάζει «διαχείριση», είναι να προσανατολίσει τη δυσαρέσκεια του λαού σε λύσεις συναινετικές, συμβιβαστικές και τελικά ανώφελες για το λαό. Δίνει άλλοθι στο κεφάλαιο (αφού οι πολίτες «συμμετέχουν») να προωθεί χωρίς αντιστάσεις την πολιτική του και, μάλιστα, προωθεί την αντίληψη ότι αυτό αποτελεί κέρδος για τους εργαζόμενους.

Συνεχίζουν, στο ΚΕΑ, να σπέρνουν αυταπάτες ότι η λύση βρίσκεται σε ένα «ισχυρό κοινωνικό κράτος που να λειτουργεί παράλληλα με την ελεύθερη αγορά», όπως για παράδειγμα είπε ο Οσκαρ Λαφοντέν, κρύβοντας επιμελώς ότι στο σημερινό στάδιο ανάπτυξής του ο καπιταλισμός δε θέλει και δεν μπορεί - για να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί - να αποκτήσει «κοινωνικό προφίλ», να δώσει έστω και ελάχιστες κοινωνικές παροχές.

Αλλά, πάλι, τι θα άλλαζε στην τσέπη της λαϊκής οικογένειας, αν υπήρχε μια «συμμετοχική δημοκρατία» που να «διαχειρίζεται εποικοδομητικά τις συγκρούσεις», δηλαδή να μην αφήνει τις ταξικές συγκρούσεις να ξεσπάσουν για να μη... διαταράξει τη «δημοκρατία»; Το μόνο που θα άλλαζε είναι οι δυνάμεις που θα έπαιζαν το ρόλο του διαχειριστή του καπιταλισμού και που με λιγότερο ή περισσότερο κομψό τρόπο θα προωθούσαν την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Ετσι εξωραΐζουν την πίστη τους στον καπιταλισμό μέσα από την επανάληψη της προπαγάνδας των σοσιαλδημοκρατών - που χρησιμοποιούν τον ίδιο όρο και εννοούν το ίδιο πράγμα - περί συμμετοχής των πολιτών. Μια συμμετοχή που δεν οδηγεί βέβαια σε ρήξη με τις δυνάμεις του κεφαλαίου, δεν έχει απώτερο στόχο να πολιτικοποιήσει το λαό για να του δείξει το δρόμο για να διεκδικήσει τη λαϊκή εξουσία και οικονομία. Αντίθετα είναι πιστό αντίγραφο του «εθνικού διαλόγου», στη βάση της συναίνεσης, στη βάση της υποταγής του λαού «οικειοθελώς» στην ακόμα μεγαλύτερη αφαίρεση δικαιωμάτων.

Φαίνεται πως ο δρόμος που αποφάσισαν, δηλαδή να καλύψουν το... κενό της σοσιαλδημοκρατίας και να την επαναφέρουν στην «αριστερά», περνάει μέσα από την υιοθέτηση τόσο της ίδιας και απαράλλακτης πολιτικής, αλλά και της ανάλογης φρασεολογίας, καταργώντας ακόμα και την αναφορά στον καπιταλισμό και το κεφάλαιο. ΄Η μήπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που ελέγχει τις προτάσεις του ΚΕΑ, εξέδωσε κάποια λίστα επιτρεπόμενων εκφράσεων, προκειμένου να εξακολουθήσουν να θεωρούνται «πιστοί στις αρχές της ΕΕ»;


Ε. Χ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ