Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
ΠΑΜΕ... και για το Ασφαλιστικό

Με την ανάθεση μελετών σε «αρμοδίους» ξεκινά η κυβέρνηση το νέο γύρο αντιασφαλιστικής επίθεσης. Με την ανάθεση στους Αγγλους αναλογιστές ανάλογης μελέτης είχε αρχίσει το έργο του και το ΠΑΣΟΚ, το 2001, για να καταλήξει στο περίφημο «πακέτο Γιαννίτση». Κανέναν, λοιπόν, δεν πρέπει να εξαπατούν οι διαβεβαιώσεις των υπουργών της κυβέρνησης για «διάλογο μακράς πνοής» και ότι πρόθεσή τους είναι τα όποια μέτρα να αφεθούν μετά το τέλος της τετραετίας. Αυτό που πρέπει να μετρήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι είναι το γεγονός ότι και αυτή η κυβέρνηση έχει στρατηγικό στόχο την παραπέρα αφαίρεση ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Και ακόμα το δεδομένο ότι για την Ευρωπαϊκή Ενωση τα δημόσια ασφαλιστικά συστήματα αποτελούν αντικείμενο «αναδιάρθρωσης».

Εχοντας, λοιπόν, καθαρό πού το πάει η κυβέρνηση, καμιά σημασία δεν έχει αν αυτό γίνει με «μελέτες» ή χωρίς αυτές, αν γίνει με διάλογο στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, ή «κοινωνικό διάλογο» απευθείας με την κυβέρνηση, όπως ζητάει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι οι «διαδικασίες» ούτε τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν οι κυβερνώντες για να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους, αλλά το ίδιο το περιεχόμενο της πολιτικής τους στο Ασφαλιστικό.

Πολύ περισσότερο που ήδη οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι πληρώνουν ακριβά τις ανατροπές που επιβλήθηκαν από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα τελευταία χρόνια. Πληρώνουν με τις εξευτελιστικές συντάξεις που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι, πληρώνουν με την επιμήκυνση των χρόνων ηλικίας συνταξιοδότησης, με τις πάσης φύσης περικοπές στις υπηρεσίες που δίνουν τα Ταμεία τους, πληρώνουν διπλά και τριπλά με τη μετάθεση στις πλάτες των νοικοκυριών των δαπανών για την Υγεία.

Καμία, λοιπόν, αναλογιστική μελέτη δε χρειάζεται να αναμένουν οι εργαζόμενοι. Και, βεβαίως, δε χρειάζεται να περιμένουν τι καινούριο αντιασφαλιστικό πακέτο θα τους ξεφουρνίσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι αγωνιστική απάντηση στα αντιασφαλιστικά σχέδια. Είναι η λαϊκή συσπείρωση και η ταξική πάλη για να μπουν εμπόδια σ' αυτή την πολιτική, να περάσει η εργατική τάξη στην αντεπίθεση.

Το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του Σαββάτου δίνει ακριβώς αυτή τη δυνατότητα. Μπορεί και πρέπει να γίνει βήμα καταδίκης των αντιασφαλιστικών νόμων. Συλλαλητήριο διεκδίκησης των γνήσιων αιτημάτων των εργαζομένων για την Κοινωνική Ασφάλιση. Αποφασιστικά, να περιφρουρηθεί ο δημόσιος, καθολικός και κοινωνικός χαρακτήρας της Κοινωνικής Ασφάλισης. Μαζικά να απαιτηθεί η μείωση των χρόνων ηλικίας συνταξιοδότησης, η κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας και της συμμετοχής στα φάρμακα. Να προβληθεί το σύνολο των διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι να συμμετάσχει κάποιος στο συλλαλητήριο της Αθήνας. Ομως, και μόνο το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης αρκεί για να κινητοποιήσει τους πάντες. Εργαζόμενους στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Γυναίκες και άντρες. Συνταξιούχους και ανέργους. Και ιδιαίτερα πρέπει να κινητοποιήσει τους νέους εργαζόμενους. Αυτούς που μετά το 1993 μπαίνουν στην παραγωγή και στην Κοινωνική Ασφάλιση με χειρότερους όρους. Είναι καιρός η νέα βάρδια της εργατικής τάξης να μπει μπροστά και να παλέψει να καταργηθεί όλο το αντιασφαλιστικό οικοδόμημα που ψηφίστηκε μετά το 1990 και την αφορά άμεσα. Και στο συλλαλητήριο του Σαββάτου μπορεί να γίνει το πρώτο βήμα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ