Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης του ΚΚΕ στο Ελληνικό

«Το Κόμμα μας στο Ελληνικό, όπως και σε όλη την Ελλάδα, κάνει προσπάθεια να οργανωθούν οι εργαζόμενοι, η νεολαία, τα λαϊκά στρώματα, ώστε να αντισταθούν στα αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου σε όλα τα μέτωπα πάλης.

Μπροστά στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, οι εργαζόμενοι πρέπει να σκεφτούν συνολικά τα προβλήματα και την κατάσταση που βιώνουν. Ο κύριος όγκος των λαϊκών προβλημάτων απορρέουν από τη γενική πολιτική που ακολουθείται. Η ανεργία, η ακρίβεια, τα βάσανα των ΕΒΕ, της νεολαίας, των γυναικών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η καταστροφή του περιβάλλοντος, των ελεύθερων χώρων, οι φόροι, τα ανταποδοτικά χτυπούν τις λαϊκές οικογένειες.

Τα παραπάνω προβλήματα και πολλά άλλα δεν είναι προβλήματα στενά τοπικά, αλλά προβλήματα που εκδηλώνονται με τη μια ή την άλλη μορφή παντού και στο Ελληνικό.

Ολα αυτά είναι προβλήματα, που προκύπτουν από τη γενική πολιτική που υλοποιήθηκε από τις κυβερνήσεις και με μοχλό το θεσμό της Tοπικής Aυτοδιοίκησης (ΤΑ).

Ο θεσμός της ΤΑ, με τις επιλογές και κατευθύνσεις της ΕΕ, έχει εξελιχθεί σήμερα σε ισχυρό και αποτελεσματικό μηχανισμό του κράτους, που υλοποιεί για λογαριασμό της κεντρικής διοίκησης επιλογές σε βάρος των εργαζομένων και της λαϊκής οικογένειας.

Γι' αυτό, με πολιτικά κριτήρια πρέπει να ψηφίσουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι γυναίκες, η νεολαία και να καταδικάσουν αυτούς που προωθούν αντιλαϊκά μέτρα και μέσα από την ΤΑ.

Ο στόχος μας είναι να μειωθούν οι δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Να αλλάξει ο συσχετισμός της δύναμης παντού και στην ΤΑ.

Ο ΣΥΝ δεν αποτελεί λύση για τα λαϊκά στρώματα, γιατί είναι συνοδοιπόρος του δικομματισμού. Ψήφισε όλες τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που αφορούσαν ιδιωτικοποιήσεις μέσω ΤΑ και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Πήρε ενεργό μέρος στην υλοποίηση αντεργατικών μέτρων, είτε μέσα από κοινά ψηφοδέλτια συνεργασίας και συνδιαχείρισης με το ΠΑΣΟΚ, είτε ως συναινετική αντιπολίτευση. Μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΚΕΔΚΕ, ΕΝΑΕ και ΤΕΔΚΝΑ, οδήγησαν την ΤΑ στη σημερινή της κατάντια.

Γι' αυτό δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία του ΚΚΕ σε κεντρικό ή τοπικό επίπεδο με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ, ούτε άμεση, ούτε έμμεση. Με τα κόμματα αυτά έχουμε ριζικές διαφορές και στο πεδίο της ΤΑ.

Η μάχη των τοπικών εκλογών πρέπει να εξελιχτεί σε μάχη καταδίκης του δικομματισμού στο γενικό και το τοπικό επίπεδο.

Η αποδυνάμωση αυτών των κομμάτων, η αισθητή μείωση των θέσεών τους σε πολλούς δήμους και νομαρχίες, θα διαμορφώσει μια διαφορετική πολιτική ατμόσφαιρα, θα αφυπνίσει, θα συσπειρώσει ευρύτερες λαϊκές μάζες. Θα γίνει εφαλτήριο για μια ορατή αποτελεσματική αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος, των λαϊκών μαζών που υποφέρουν.

Η απάντηση στην κοινή πολιτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στην ΤΑ είναι η ενίσχυση των ψηφοδελτίων αγωνιστικής συνεργασίας που θα στηρίξει το ΚΚΕ.

Αν αυτή η θέληση πάρει τα χαρακτηριστικά μαζικής καταδίκης των ψηφοδελτίων που στηρίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τους εταίρους τους και στους δύο γύρους, θα ανοίξει νέα σελίδα για το λαό, το κίνημα, την προοπτική των συνεργασιών, που αμφισβητούν τη σημερινή τάξη πραγμάτων και είναι σε θέση να την αντιπαλέψουν.

Οσο περισσότεροι κομμουνιστές, αγωνιστές, ριζοσπάστες, αριστεροί δήμαρχοι, νομάρχες, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι αναδειχτούν, τόσο περισσότερα μέσα θα αποκτήσει ο λαός στην πάλη του για σταθερή και μόνιμη δουλιά, για εισοδήματα και συντάξεις που ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες, για δημόσια Παιδεία και Υγεία, για κοινωνική πολιτική δωρεάν για όλους.

Ο ΣΥΝ στο Ελληνικό επιδιώκει να κρύψει τις ευθύνες της ηγεσίας του για τις επιλογές της και την προώθηση αντιλαϊκών μέτρων σε επίπεδο ΤΑ. Επιδιώκει να αλλοιωθεί η αγωνιστική συσπείρωση που προωθεί το κόμμα μας και να σπείρει σύγχυση στα λαϊκά στρώματα που δεινοπαθούν από την επίθεση της πλουτοκρατίας.

Απέναντι σ' αυτήν την προσπάθεια του Κόμματος και της ΚΟΒ για την αγωνιστική συσπείρωση των λαϊκών στρωμάτων, ο Χρήστος Κορτζίδης και η Ροδή Γεωργακάκη διαφωνούν και ανοιχτά προπαγανδίζουν ότι είναι λάθος η πολιτική του ΚΚΕ. Οτι πρέπει το ΚΚΕ να εγκαταλείψει τη φιλολαϊκή ενωτική πολιτική του, να δεχτεί τις συμβιβαστικές θέσεις του ΣΥΝ, να μην κάνει κριτική στον ΣΥΝ και να συνεργαστεί μαζί του. Οι διαφωνίες του Χρήστου Κορτζίδη ήταν γνωστές πριν πολλά χρόνια. Παρ' όλα αυτά, το Κόμμα τον στήριξε ως υποψήφιο στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Το Κόμμα έκανε συνεχείς προσπάθειες να κατανοήσει και να εφαρμόσει την πολιτική του. Επίσης, ο Χρήστος Κορτζίδης και η Ροδή Γεωργακάκη, με ευθύνη τους, αλλοίωσαν το ρόλο της ιστορικής δημοτικής κίνησης ("Δημοτική Συνεργασία για το Ελληνικό") και από παράγοντα προώθησης της πολιτικής του Κόμματος στο δήμο τη μετέτρεψαν σε παράγοντα αντιπαράθεσης στην πολιτική του ΚΚΕ, με τη συνεργασία τους με την τοπική οργάνωση του ΣΥΝ, όπως αυτή εξελίχτηκε τους τελευταίους μήνες. Φτάσανε σε σημείο να παζαρεύουν την πολιτική και τις αρχές του Κόμματος, προκειμένου να παρθεί ο δήμος.

Δε σεβάστηκαν ούτε τη θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών του ΚΚΕ, της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης του ΚΚΕ στο Ελληνικό, όπου επανειλημμένα αποφάσισε και τους κάλεσε να σταματήσουν τις επιθέσεις στο ΚΚΕ και τη σύμπλευσή τους με το ΣΥΝ.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, κάνουμε γνωστό ότι οι Χρήστος Κορτζίδης και Ροδή Γεωργακάκη, διαγράφτηκαν από μέλη του Κόμματος, από την Κομματική Οργάνωση Βάσης του Ελληνικού και δεν εκπροσωπούν το ΚΚΕ και την πολιτική του. Τα μέλη του ΚΚΕ, οι ΚΝίτες, οι οπαδοί, οι φίλοι δε συμμετέχουν πλέον στη δημοτική κίνηση, που, έξω από κάθε αρχή, χρησιμοποιεί ο Χρήστος Κορτζίδης ενάντια την πολιτική του ΚΚΕ, ενώ όφειλε να καταθέσει το αξίωμα που του εμπιστεύτηκε το Κόμμα.

Καλούμε τους φίλους και τους οπαδούς του Κόμματος, με τη δράση τους, να πρωτοστατήσουν για την οργάνωση της πάλης του λαού μαζί με το ΚΚΕ. Να περιφρουρήσουν την πολιτική του ΚΚΕ από την επίθεση που δέχεται σήμερα».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org