Τρίτη 8 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΕΞ
Παζάρι για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Της ανταποκρίτριάς μας

Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).-

Σε αδιέξοδο φαίνεται να βρίσκεται το θέμα των δημοσιονομικών προοπτικών της ΕΕ για την περίοδο 2007 - 2013, μετά και τη χτεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των «25», στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων. Με τη Βρετανία, που έχει και την Προεδρία της ΕΕ έως το τέλος του χρόνου, να δείχνει αρνητική σε κάθε κίνηση οπισθοχώρησης και τις «πλούσιες» χώρες να αρνούνται εισφορές άνω του 1%, οι αντιθέσεις φαίνεται να κορυφώνονται και το παζάρι να γίνεται όλο και πιο σκληρό μπροστά στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη.

Σύμφωνα με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, Πέτρο Μολυβιάτη, οι χώρες παρέμειναν σταθερές στις θέσεις τους για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, εκφράζοντας την απαισιοδοξία του για εξεύρεση λύσης επί του θέματος. Πληροφορίες θέλουν τη Βρετανία να σαμποτάρει τη λουξεμβουργιανή πρόταση, που προωθούσε μία συμβιβαστική λύση μεταξύ των δύο τάσεων - αγγλικής και γαλλικής - ενώ οι πέντε χώρες που αιμοδοτούν τον προϋπολογισμό αρνούνται να συνεισφέρουν άνω του 1%. Ο προϋπολογισμός αναμένεται να κριθεί κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου του Δεκέμβρη, όπου και θα κορυφωθεί το παζάρι για το μοίρασμα της πίτας.

Το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ συζήτησε και το θέμα του Κοσσόβου, παρουσία του κ. Αχτισάρι, κατά τη διάρκεια του γεύματος. Ο Π. Μολυβιάτης σημείωσε ότι δε θα πρέπει να θυσιαστεί η σταθερότητα της περιοχής των Βαλκανίων για τη σταθερότητα του Κοσσόβου, ενώ όλοι οι ομιλητές απέφυγαν να δώσουν ένα χαρακτηρισμό για το νέο καθεστώς που επιθυμούν να επιβάλουν στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ