Τρίτη 8 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τροφοδοτεί τη συζήτηση περί ανασχηματισμού

Τη στιγμή που εντείνει την αντιλαϊκή επίθεση, μέσω του προϋπολογισμού, του νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ και το «διάλογο» για το Ασφαλιστικό, συντηρεί τη βολική ανασχηματισμολογία, για να αποπροσανατολίσει τα λαϊκά στρώματα

Την ανασχηματισμολογία και την «κρισιολογία» τροφοδοτεί η κυβέρνηση ως επικοινωνιακό αντιπερισπασμό, ενώ την ίδια στιγμή επιταχύνει την υλοποίηση βαθιά αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων» και πολιτικών που πλήττουν καίρια τα δικαιώματα των εργαζομένων και επιδεινώνουν το βιοτικό επίπεδο των λαϊκών μαζών.

Ο κουρνιαχτός που προκαλείται από κυβερνητικά στελέχη με τη βοήθεια και των ΜΜΕ γύρω από το συντονισμό και τις αλλαγές στην κυβέρνηση, διευκολύνουν το κυβερνητικό επιτελείο να δώσει ώθηση στο «δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων» με το μικρότερο δυνατόν, όπως προσδοκούν, πολιτικό κόστος.

Η κυβέρνηση έχει ρίξει το βάρος της και επείγεται να περάσει το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, με το οποίο κατεδαφίζονται εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα των εργαζομένων και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για το «στρατηγικό» ξεπούλημά τους στα μονοπώλια. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν επιβεβαίωσε χτες ότι η κατάθεση του νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ είναι απλά ζήτημα ημερών: «Δεν έχω να κάνω κάποια ανακοίνωση αυτή τη στιγμή. Αλλά, πιστεύω ότι το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα», είπε ο Θ. Ρουσόπουλος όταν ρωτήθηκε πότε θα κατατεθεί το νομοσχέδιο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκρύψει την έκταση και την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης, όπως αυτή απεικονίζεται στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2006, με τη λιτότητα και τις μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, την άγρια περικοπή των κοινωνικών δαπανών, τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Στη χρονική αυτή συγκυρία, η κυβέρνηση έκρινε σκόπιμο να ανοίξει και το ζήτημα του ασφαλιστικού συνολικά, αφενός γιατί αυτό αποτελεί δέσμευσή της στις Βρυξέλλες μέσω του «εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων» και από την άλλη να εκβιάσει την αποδοχή των «υπόλοιπων» μεταρρυθμίσεων από τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, στο όνομα μιας λιγότερο «επώδυνης λύσης» στο ίδιο το Ασφαλιστικό.

Βούτυρο η ανασχηματισμολογία

Με «δεδομένη» την αντιλαϊκή «ατζέντα» η μετατόπιση της επικαιρότητας και της προσοχής της «κοινής γνώμης» από τα ΜΜΕ στο αν και πότε θα γίνει ανασχηματισμός, αν χρειάζεται συντονιστής και ποιος ενδείκνυται, κ.ο.κ., είναι ...βούτυρο στην επικοινωνιακή (προπαγανδιστική) καμπάνια της κυβέρνησης, γι' αυτό άλλωστε φροντίζει να την τροφοδοτεί. Στο παιχνίδι συμμετέχουν και οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, που προβάλλουν την «ανάγκη» του ανασχηματισμού και φροντίζουν «να ωριμάσουν τις συνθήκες» και να αναδείξουν τα «νέα πρόσωπα».

Ορισμένα κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές, όπως οι Ν. Κακλαμάνης, Β. Μεϊμαράκης, Αρ. Σπηλιωτόπουλος, θέτουν ζήτημα «καλύτερου συντονισμού και αποτελεσματικότητας» του κυβερνητικού σχήματος, ενώ την ίδια στιγμή άλλοι υπουργοί (Σιούφας, Βουλγαράκης) και στελέχη «απαντάνε» πως δε χρειάζεται να ληφθούν νέα μέτρα. Ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποδαύλισε τη σχετική αποπροσανατολιστική φιλολογία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας υπουργικής ομάδας διαχείρισης κρίσεων, αν και παραδέχτηκε ότι όποτε μέχρι τώρα χρειάστηκε να αντιμετωπιστούν κρίσεις αυτό έγινε υπό την άμεση καθοδήγηση του Κ. Καραμανλή και των καθ' ύλην αρμόδιων υπουργών. Ωστόσο, ανέφερε ότι υπάρχει μια πρόταση που συζητείται για λειτουργία του Συντονιστικού Συμβουλίου που λειτούργησε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων με τη συμμετοχή πολλών υπουργών. Παράλληλα, ανέφερε ότι ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου «γίνεται από τον πρωθυπουργό».

«Δε χρειάζεται ανασχηματισμός», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση πάει καλά, ενώ διαφώνησε και με την ιδέα του συντονιστή. «Δε χρειάζεται τέτοιος ρόλος σε υπουργό της κυβέρνησης», δήλωσε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου. «Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει καμία κρίση», ήταν η απάντηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκη, όταν ρωτήθηκε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό αν υπάρχει κρίση στο κυβερνών κόμμα.

Την ίδια στιγμή, όμως, προετοιμάζεται το έδαφος για την «ανάγκη των μεταρρυθμίσεων» με τη συμμετοχή και βουλευτών της ΝΔ, ιδιαίτερα της πολυάριθμης ομάδας των νεοφιλελεύθερων υπό τον Αρ. Σπηλιωτόπουλο. Ενας από αυτούς ο βουλευτής Κέρκυρας Ν. Δένδιας, επειδή προφανώς ζήλεψε τη δόξα του συντοπίτη του Ν. Γεωργιάδη, δήλωσε χθες ότι πρέπει να τεθεί το ζήτημα της άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων συνολικά και όχι μόνο στις ΔΕΚΟ και μάλιστα μέσα από την επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος. «Υπάρχει μια πολύ μεγάλη ομάδα, εγώ ανήκω σ' αυτούς και σας το λέω ωμά και καθαρά, ότι εφόσον τροποποιηθεί το Σύνταγμα για μένα τίθεται μεγάλο θέμα», είπε χτες στον «Φλας», διευκρινίζοντας βέβαια ότι μιλά για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

Φυσικά, η κυβέρνηση δε χάνει την ευκαιρία των δικομματικών κοκορομαχιών και της φραστικής πόλωσης. Στο πλαίσιο αυτό, ο Θ. Ρουσόπουλος ανέδειξε ως «μείζον» ζήτημα το σύνθημα «κάτω η χούντα του Καραμανλή», που ακούστηκε από οπαδούς του ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια της ομιλίας του Γ. Παπανδρέου. Αφού εξέφρασε τη λύπη του, ο εκπρόσωπος κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να πάρει δημόσια θέση και για το σύνθημα αλλά και για «τις αυξανόμενες φωνές - ύβρεις» που ακούγονται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ εντός και εκτός της Βουλής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καμιά περίοδος χάριτος - καμιά εμπιστοσύνη στο νέο κυβερνητικό σχήμα(2021-01-05 00:00:00.0)
Τα περί ανασχηματισμού(2014-06-03 00:00:00.0)
Συμφωνούν στην αντιλαϊκή κλιμάκωση διαφωνούν στο πλασάρισμά της(2013-06-21 00:00:00.0)
Εντείνει την ανούσια αντιπαράθεση(2006-02-16 00:00:00.0)
«Οχι» σε ανασχηματισμό(2004-09-22 00:00:00.0)
Κομματικές αντιπαραθέσεις με τον ανασχηματισμό(1999-08-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ