Τρίτη 8 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Παιχνίδι για το ταξίδι στην Αγκυρα

Σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων έχει επιδοθεί η κυβέρνηση αναφορικά με το «διαρκώς αναβαλλόμενο» ταξίδι του Κ. Καραμανλή στην Αγκυρα.

Ο πραγματικός λόγος που ο πρωθυπουργός αποφεύγει να οριστικοποιήσει την ημερομηνία της ανταποδοτικής επίσκεψής του στην Τουρκία, είναι ο φόβος που διακατέχει την κυβέρνηση ότι δε θα συμβάλει στην παραπέρα βελτίωση των διμερών σχέσεων...

Στο κυβερνητικό επιτελείο παρακολουθούν αμήχανα τις προκλητικές θέσεις που παίρνει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση Ερντογάν σε μια σειρά ζητημάτων διμερούς και όχι μόνο ενδιαφέροντος: Επαναφορά του casus belli (κάζους μπέλι - αιτία πολέμου) στην περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών υδάτων της, αμφισβήτηση της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου και μη επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, παραβιάσεις στο Αιγαίο, μη εφαρμογή του πρωτοκόλλου σύνδεσης και αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ.ο.κ. Εκφράζοντας τη δυσφορία του και θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα δυσαρέσκειας στην «άλλη πλευρά», το Μέγαρο Μαξίμου διοχέτευσε την περασμένη Παρασκευή στις φιλικές εφημερίδες «πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές», σύμφωνα με τις οποίες το ταξίδι του Κ. Καραμανλή στην Αγκυρα «αναβάλλεται επ' αόριστον».

Διαφορετική άποψη όμως εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Τ. Ερντογάν, ο οποίος, σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι «CNN Turk», δήλωσε προχτές πως ο Ελληνας πρωθυπουργός «θα έλθει στο τέλος του ερχόμενου μήνα στην Τουρκία».

Μετά από αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε χτες να ρίξει τους τόνους, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η κυβερνητική θέση για το ταξίδι δεν έχει αλλάξει. «Εχω πει πολλές φορές ότι γίνεται μια συζήτηση σε διπλωματικό επίπεδο για τον καθορισμό της ημερομηνίας. Τίποτα περισσότερο», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος.

Η απάντηση της τουρκικής κυβέρνησης ήρθε χτες μέσα από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος από τη μια διέψευσε τα δημοσιεύματα περί αναβολής της επίσκεψης Καραμανλή, λέγοντας ότι «δεν έχουμε πάρει τέτοια πληροφορία από τις ελληνικές αρχές», ενώ από την άλλη επιχείρησε να δικαιολογήσει τις συνεχείς αναβολές του ταξιδιού με το βεβαρημένο πρόγραμμα των δύο πρωθυπουργών. Ο Τούρκος εκπρόσωπος Ακίφ Μπεκί είπε ότι «συνεχίζεται διά της επισήμου οδού η προσπάθεια καθορισμού ημερομηνίας, αλλά αμφότεροι οι πρωθυπουργοί έχουν έντονο πρόγραμμα». Συμπλήρωσε όμως με νόημα ότι «οι δύο πρωθυπουργοί είχαν μείνει σύμφωνοι σχετικά με την επίσκεψη», καθώς και ότι «η επιθυμία για την επίσκεψη εξακολουθεί να ισχύει».

Και «διαφορά του Αιγαίου»...

Στο μεταξύ, εύλογα ερωτήματα δημιουργεί η αναφορά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις που περιλαμβάνεται στην έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία η οποία αναμένεται να εγκριθεί αύριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο περιλαμβάνεται η διατύπωση «διαφορά του Αιγαίου», αντί της διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης με δεδομένο ότι ασφαλώς και ήταν ενήμερη για το περιεχόμενο της έκθεσης. Συγκεκριμένα, η επίμαχη διατύπωση έχει ως εξής: «Παρά τους 31 γύρους συναντήσεων από το 2002, τα μέρη δεν έχουν καταφέρει ακόμη να επιτύχουν μια συνολική διευθέτηση της διαφοράς του Αιγαίου»!

Στο θέμα τοποθετήθηκε έμμεσα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη σχετική αναφορά που γίνεται στο βιβλίο του Κ. Σημίτη. Σ' αυτό αναφέρεται ότι στους αλλεπάλληλους «γύρους» μεταξύ των εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών η συζήτηση είχε προχωρήσει, πέρα από την υφαλοκρηπίδα, σε τουρκικές διεκδικήσεις, όπως οι γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. «Σας παραπέμπω σε αυτά που πρόσφατα είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι για την Ελλάδα, για την ελληνική κυβέρνηση δεν υπάρχουν διαφορές. Ενα είναι το ζήτημα: Η υφαλοκρηπίδα», είπε ο Θ. Ρουσόπουλος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντός, εκτός και επί τα αυτά, στο ευρωατλαντικό παζάρι...(2021-04-09 00:00:00.0)
Επιβεβαιώνουν το ΚΚΕ(2011-01-18 00:00:00.0)
Η δίψα για μπίζνες δε λογαριάζει υφαλοκρηπίδα(2011-01-09 00:00:00.0)
Επιταχύνονται οι διευθετήσεις στο Αιγαίο(2010-04-03 00:00:00.0)
Ακυρη η συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα(2010-01-28 00:00:00.0)
Γεμάτος «δώρα» στον Μπους...(2004-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ