Τρίτη 8 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Ευρω-μονόδρομος για Βαλκάνια

Τον «ευρωπαϊκό δρόμο» έδειξε ακόμα μια φορά ο Κ. Παπούλιας προς τις βαλκανικές χώρες για την ειρήνη και την ευημερία των λαών, αποφεύγοντας και πάλι οποιαδήποτε αναφορά για την αλλαγή των συνόρων.

Από τη Φλώρινα, όπου παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις από την απελευθέρωσή της, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι ο εορτασμός «συμπίπτει με μια συγκυρία αναμονής εξελίξεων στην περιοχή των Βαλκανίων, ενόψει της οριστικοποίησης του καθεστώτος στο Κοσσυφοπέδιο», αλλά δε θέλησε να πάρει ευθέως θέση για το δρομολογούμενο καθεστώς της ανεξαρτητοποίησης, που οδηγεί στην αλλαγή των συνόρων. Διαπίστωσε σωστά ότι «η Χερσόνησος του Αίμου έχει δοκιμαστεί σκληρά από εμφύλιους σπαραγμούς, πολέμους, φυλετικές και θρησκευτικές συγκρούσεις, που δεν οφείλονταν ασφαλώς σε στοιχεία της βαλκανικής ιδιοσυγκρασίας, όπως συχνά λέγεται, αλλά σ' έναν σκληρό αγώνα για την κατανομή ισχύος και επιρροής ξένων δυνάμεων», αλλά στο «διά ταύτα» κατέληξε στον ευρωπαϊκό μονόδρομο... «Ο ευρωπαϊκός δρόμος είναι μονόδρομος για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των βαλκανικών λαών και για την εμπέδωση της σταθερότητας», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «ο δρόμος αυτός περνά από το σεβασμό των κανόνων και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα είναι ίσως μακρύς και δύσκολος, αλλά ο τελικός προορισμός του - είμαι βέβαιος - ότι κινητοποιεί και εμπνέει τις βαλκανικές κοινωνίες».

Ο Κ. Παπούλιας εξέφρασε, επίσης, τη θέση ότι «η Ελλάδα δεν απειλείται από κανέναν, αλλά πρέπει να είναι σε εγρήγορση για να διατηρήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα», ενώ δε θέλησε να δώσει συνέχεια στο ζήτημα που δημιουργήθηκε με τη ματαίωση της συνάντησής του με τον Αλβανό ομόλογό του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ