Σάββατο 11 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βιώνουν τη βαρβαρότητα του συστήματος

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για την Παγκόσμια Μέρα του Παιδιού

Σε ανακοίνωσή του αναφορικά με την Παγκόσμια Μέρα του Παιδιού το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα παρακάτω:

«Η φετινή 11η Δεκέμβρη βρίσκει τα παιδιά όλου του κόσμου να βιώνουν με τον πιο δραματικό τρόπο τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος.

Στις χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου, στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες όπου παλινορθώθηκε ο καπιταλισμός, αλλά και στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές, αυξάνεται ο αριθμός των αστέγων, των πεινασμένων, των εξαθλιωμένων παιδιών, των θανάτων από τις αρρώστιες και τους πολέμους.

Εξαπλώνεται ραγδαία η παιδική, σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, με την ταυτόχρονη αύξηση της παιδικής πορνείας, της ναρκω-εξάρτησης, της εγκληματικότητας και της επαιτείας. Καθημερινά θυσιάζονται εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, ανήλικοι εργαζόμενοι, στο βωμό της αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Οι αιτίες αύξησης αυτών των κοινωνικών φαινομένων βρίσκονται στην ολοένα αντιδραστικότερη επίθεση η οποία εξαπολύεται μέσω της πολιτικής των κομμάτων που υπηρετούν την πλουτοκρατία. Την τελευταία δεκαετία και στη χώρα μας αυτά τα φαινόμενα βρίσκονται σε έξαρση λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής που χτυπάει τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, συρρικνώνει τις κρατικές παροχές προς τα λαϊκά στρώματα και εμπορευματοποιεί τομείς κοινωνικής πολιτικής, όπως η Παιδεία, η Υγεία, η Πρόνοια.

Ο αγώνας των μαθητών εκφράζει την αντίσταση προς την πολιτική που στερεί τη γνώση, αυξάνει τη στρατιά των "απασχολήσιμων" μισοανέργων, διώχνει από το Λύκειο χιλιάδες μαθητές πετώντας τους στον Καιάδα της αμάθειας των ΤΕΕ και της ανεργίας.

Περισσεύουν οι υποκριτικές εκκλήσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού, των εργαζόμενων ανήλικων, για "κοινωνική αλληλεγγύη" και ανάπτυξη του "εθελοντισμού" προς τους συνανθρώπους μας. Πυκνώνουν οι δήθεν φιλανθρωπικές δραστηριότητες των μεγαλοαστών, των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και παραγόντων της δημόσιας ζωής.

Το ΚΚΕ θεωρεί απαράδεκτο να ανάγεται η ελεημοσύνη σε μέσο άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Είναι ελάχιστη υποχρέωση του κράτους να δημιουργήσει και ν' αναβαθμίσει τόσες και τέτοιες δημόσιες υπηρεσίες, ιδρύματα και παροχές, όχι μόνο για τα πιο εξαθλιωμένα στρώματα της κοινωνίας, αλλά και για όλα τα μέλη της εργατικής λαϊκής οικογένειας, με ιδιαίτερη φροντίδα για τα παιδιά.

Η πάλη του εργατικού και του λαϊκού κινήματος χρειάζεται πιο ουσιαστικά να συμπεριλάβει και τα ζητήματα που ανοίγουν δρόμο για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των παιδιών και των εφήβων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ