Σάββατο 11 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Θέλει αλλά δεν μπορεί να πανηγυρίσει!

Την τακτική της κριτικής «στα σημεία», επέλεξε η ηγεσία της ΝΔ, προκειμένου να αποκρύψει την αμηχανία της και τη σύμπλευση με την κυβέρνηση. Συγχαρηήρια στον Κ. Σημίτη από τον Στ. Μάνο

Να συμβιβάσει από τη μια την πειθαρχία στις εντολές των ισχυρών εταίρων και από την άλλη την εξυπηρέτηση των εκλογικών στόχων, επιχείρησε η ηγεσία της ΝΔ, με αφορμή τις αποφάσεις στο Ελσίνκι, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να αποτύχει και στα δύο! Η ηγεσία της ΝΔ, κινούμενη ουσιαστικά στην ίδια πολιτική, με αυτή της κυβέρνησης, υποχρεώθηκε να αποδεχτεί την «ελληνική επιτυχία», αλλά επιχείρησε να την αμφισβητήσει «στα σημεία». Στη δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος, η οποία αποτυπώνει ξεκάθαρα την αμηχανία που επικρατεί στη Ρηγίλλης, αποφεύγεται μια συνολική εκτίμηση για τα αποτελέσματα της συνόδου και επιχειρείται μια κριτική «σημείο προς σημείο». Ετσι, όσον αφορά το Κυπριακό χαρακτηρίζεται θετική η εξέλιξη που σημειώθηκε. Σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επικρίνει την κυβέρνηση, γιατί έχασε μια ευκαιρία να πειστεί η Τουρκία να εγκαταλείψει τις εδαφικές διεκδικήσεις της σε βάρος της χώρας μας και αντί γι' αυτό «νομιμοποιούμε και αναγνωρίζουμε τις εδαφικές διεκδικήσεις της Τουρκίας, αφού της ζητούμε να τις παραπέμψει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, χωρίς επιφυλάξεις, ιδιαίτερα για θέματα ασφάλειας». Αυτό, κατά τον εκπρόσωπο της ΝΔ, σημαίνει ότι η οχύρωση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και η διεκδίκηση των 151 νησιών και βραχονησίδων παραπέμπεται στην κρίση των 15 δικαστών της Χάγης. Τέλος, επικρίνει την κυβέρνηση για την τακτική της να αποδεχτεί πρώτα την τουρκική υποψηφιότητα και μετά να ζητήσει ανταλλάγματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κ. Καραμανλής απέρριψε εισηγήσεις στενών συνεργατών του να εκδώσει μια σκληρή ανακοίνωση, προφανώς αναλογιζόμενος τον αντίκτυπο τόσο στους «εταίρους», όσο και στη διαμορφωμένη από την κυβέρνηση «κοινή γνώμη». Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος εκτιμά -και μάλλον θα το πει δημόσια- ότι η Ελλάδα δεν πήρε χειροπιαστά ανταλλάγματα. Γενικότερα, πάντως, η ηγεσία της ΝΔ, άλλη μια φορά, βρίσκεται σε δεινή θέση και μάλιστα λίγο πριν τις εκλογές.

Πιο σαφής ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αν και απουσιάζει στο εξωτερικό, φρόντισε μέσω συνεργατών του να διαμηνύσει ότι θεωρεί θετική την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, γιατί εκπληρώθηκε η μοναδική ουσιαστικά προϋπόθεση που ο ίδιος έβαζε, δηλαδή την αποσύνδεση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ από την επίλυση του Κυπριακού.

Συγχαρητήρια από τον Στ. Μάνο

Να συγχαρεί την κυβέρνηση γιατί «πήρε τη σωστή απόφαση» έσπευσε ο Στ. Μάνος πριν ακόμα ο Κ. Σημίτης μιλήσει στο Ελσίνκι. Χαρακτηρίζει την απόφαση του Ελσίνκι ως «ένα μεγάλο βήμα που εγκαινιάζει μια νέα εποχή και δημιουργεί θετικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της ειρήνης και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή», ενώ σπεύδει να προφυλάξει τον Κ. Σημίτη από την αντιπολίτευση που θα επιχειρήσει «να ψαρέψει ψήφους στα θολά νερά του "αριστεροδεξιού νεοεθνικισμού"»(!). Κεντρικό ζήτημα, τονίζει, είναι ότι η κυβέρνηση πήρε μια σωστή απόφαση και οφείλουμε να τη συγχαρούμε για αυτό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πλάτη» για συνολική διευθέτηση των «διαφορών»(2006-06-14 00:00:00.0)
Τι κρύβει η Χάγη(2006-05-31 00:00:00.0)
Πλάτη για το Διεθνές Δικαστήριο(2006-05-31 00:00:00.0)
Συμφωνία «πακέτο» για ελληνοτουρκικά!(2004-12-23 00:00:00.0)
{ΕΛΣΙΝΚΙ με εκ-πτώσεις ευκαιρία}(1999-12-23 00:00:00.0)
Μάχη εντυπώσεων για το Ελσίνκι(1999-12-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ